KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Vand i kroppen / ødemer /hævede fødder / hævede hænder

Vand i kroppen er en af de mest almindelige graviditetsgener og er oftest værst i slutningen af graviditeten. Om sommeren, når det er varmt, har stort set alle gravide vand i kroppen. Vand i kroppen kaldes i fagsprog ødemer.

Vand i kroppen kommer af, at der samler sig væske under huden. Vand i kroppen er ofte værst i underben, fødder og tæer – især sidst på dagen. Vand i hænder og fingre er også meget almindeligt – især om morgenen. Man kan også have vand i ansigtet

Hvordan ved jeg om jeg har vand i kroppen?

Vand i kroppen kan ses med det blotte øje og mærkes, fordi det fylder og spænder i huden.

Hvis du trykker på huden med en finger, kan du se, at der for en kort tid efterlades en fordybning, der langsomt fylder sig. Det er væsken, der trykkes ud til siden for så at vende tilbage.

Hvad kommer vand i kroppen af?

Man får vand i kroppen i graviditeten, fordi hormonproduktionen forandrer sig, så vandet begynder at hobe sig op i fedtdepoterne i kroppen.

Vand i kroppen kommer også af en øget mængde af hormonet progesteron, der giver ineffektive veneklapper og reducerer tilbagestrømningen af blod til hjertet.

En anden årsag til, at man får vand i kroppen i graviditeten, er, at livmoderen i den sidste del af graviditeten vokser og trykker på de store blodkar, der gør det sværere for blodet at løbe tilbage. Vandet hober sig i første omgang op i de dele af kroppen, der er længst væk fra hjertet. Hænder og fødder svulmer op – og skoene bliver for små.

Hvilken risiko er der ved vand i kroppen?

Umiddelbart er der ingen risiko ved vand i kroppen. Det kan dog være en stor gene.

Hvis du har væskeophobninger tidligt i graviditeten, skal du kontakte din læge og blive tjekket. Det kan være tegn på, at din krop er overbelastet af graviditeten. I så fald vil dit blodtryk også ofte være forhøjet.

Væske i kroppen kan være tegn på svangerskabsforgiftning, men i så fald vil der være både væskeophobninger i kroppen, forhøjet blodtryk og protein i urinen. Hvis man alene har væske i kroppen og hverken protein i urinen eller højt blodtryk, har man IKKE svangerskabsforgiftning.

Hvordan behandles vand i kroppen?

Der findes ikke nogen medicinsk behandling for vand i kroppen.

Når du har født, vil trykket fra livmoderen forsvinde og din hormonproduktion vil normalisere sig efter nogle dage – og væsken vil forsvinde igen.

Hvad jeg selv kan gøre ved vand i fødderne (og ben)?

Har du væske i kroppen under din graviditet kan det være en fordel at prøve med akupunktur. Akupunkturen kan hjælpe dig med både at holde mængden af væske nede, men også at mindske smerterne i fødder og underben, eller i hænder (karpaltunnelsyndrom). Desuden er gravidyoga fantastisk til at reducere vand i kroppen (og øge dit velvære). Mange med væske i kroppen kan mærke at det trykker inde i leddene (både i fingre, tæer og i bækkenet) og det kan virkelig være ubehageligt.

  • Ligge ned i løbet af dagen med benene i vejret.
  • Lave venepumpeøvelser.
  • Lave motion, der øger blodcirkulationen i benene – gå, cykle, svømme.

Vand i fødderne

Andre artikler om gravidtet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!