En vakuum brystpumpe stimulerer brystet ved konstant vakuum modsat andre typer af pumper, der med en pumpefunktion skiftevis øger og mindsker vakuumet – på (nogenlunde) samme måde, som når baby ammes. For nogle kvinder kan vakuum-pumpen være nok til at stimulere nedløbsrefleksen og altså få mælken til at løbe med den første “nemme” mælk, men vakuum-pumpen vil ikke kunne tømme brystet alene. De fleste kvinder har bedst effekt af vakuumpumpen, når baby ammer ved det andet bryst og derved hjælper nedløbsrefleksen på vej, eventuelt gentagne gange. Når baby dier ved det ene bryst, kommer der et oxytocin-boost som sætter nedløbsrefleksen igang synkront i begge bryster (du har måske bemærket, at når din baby spiser ved brystet, kan du mærke nedløbet i begge bryster eller kan se, at det begynder at dryppe fra det andet bryst). Når man bruger en vakuum brystpumpe på modsatte bryst under amning, så udnyttes nedløbsrefleksen altså til at tømme mælk ud af det bryst, baby ikke ammes ved, på en let måde uden stor stimulation og uden at være tidskrævende.
Denne milde form for udmalkning kan benyttes ved mange forskellige situationer, og for mange kvinder er det en god, blid og tidsbesparende måde at udmalke på.
I Baby Instituttets webshop forhandler vi to slags vakuumpumper, nemlig pumperne fra Elvie og Hakkaa. Dem kan du læse mere om herunder.
Haakaa vakuum brystpumpe
Hakkaa pumpen består blot af en enkelt del, som både er opsamler, tragt og pumpe, hvilket gør rengøringsprocessen meget let. Haakaa pumpen kan sættes direkte i køleskabet med den udmalkede mælk i. Den er let at graduere i undertryk/vakuum, og kan lave et meget stort undertryk, som for nogle kvinder er nødvendigt.

Elvie Curve vakuum brystpumpe
Elvie Curve er også let at graduere i tryk, men efter vores erfaring laver den et generelt lidt mildere undertryk. En stor fordel ved Elvie Curve er, at den ikke sidder i vejen, når du bruger den under amningen. Du sætter den simpelthen på brystet og tager din BH ud over (så pumpen er gemt inde i BH´en), hvilket gør at din baby ikke rammer den. Samtidig er den mere diskret, da du ikke behøver at sidde med brystet bart, og da man ikke kan se den, mens en benyttes. Elvie Curve består af to dele, den bløde del, som man kan forme og lave vakuum med og en fast ‘skal’ ,der gør at den kan sidde i BH’en uden af den bliver trykket sammen af hverken tøj eller baby.


Vakuum brystpumpe bruges efter mælken er løbet til
Vakuum brystpumpen kan bedst benyttes efter at mælken er løbet til. Råmælken som baby lever af de første dage efter fødslen, er så tyktflydende og ofte også sparsom i mængde, hvilket betyder, at nogle kvinder vil opleve, at vakuumpumpen ikke er tilstrækkelig stimulerende til at udhente den tyktflydende mælk. Men så snart mælken er løbet til kan den være en god hjælp i flere situationer.
Vi har nedenfor beskrevet situationer, hvor man med god effekt kan benytte en vakuumpumpe, samt situationer hvor vakuumpumpen med stor sandsynlighed ikke er tilstrækkelig
Hvornår er en vakuum brystpumpe en god idé
- Når mælken lige er løbet til, kan en vakuumpumpe virkelig være en god hjælp til at tage toppen af brystspændingerne, inden du lægger din baby til brystet. Her kan du sætte pumpen på lige før baby skal til brystet. Sæt vakuumpumpen på og massér blidt på brystet. Efter nogle minutter, vil mælken begynde at dryppe, og brystvorten vil blive trukket lidt frem, dette kan gøre det lettere at få baby din korrekt på brystet med en god teknik, selv når brystet er spændt.
- Hvis du ønsker at udmalke til en flaske i ny og næ, kan vakuumpumpen være god, fordi du relativt nemt kan bruge den, mens du ammer til blot at samle lidt mælk ad gangen.
- Nogle kvinder har svært ved at give ‘slip på’ mælken ved en traditionel pumpe. Her oplever nogle kvinder, at hvis de benytter en vakuumpumpe, mens de ammer, kan de opsamle en større mængde, da de har lettere ved at lave nedløb, når baby hjælper til på den modsatte side.
- Hvis man har en overproduktion af mælk og baby har udfordringer med at nå ind til det fede mælk. Her kan man benytte vakuumpumpen til at stimulere og opsamle det første nedløb af tynd mælk, inden man ammer. Så når baby lægges til, vil han/hun nå hurtigere ind til den fede mælk. Hvis du mistænker, at din baby ikke kan tømme dit bryst og får for meget ‘tynd’ mælk, så vil vi altid anbefale at du søger hjælp til din amning og babys sutteteknik hos en ammevejleder.
- Hvis det / de første nedløb af mælk kommer så hurtigt, at din baby har svært ved at håndtere det store flow og måske kløjes i mælken. Her kan du benytte vakuumpumpen inden amning til at tage det første hurtige nedløb.
- Lille opjustering af produktionen. Ved at benytte pumpen på modsatte bryst hver gang du ammer kan du opjustere din produktion en smule. Mælkeproduktionen er efter de første ca 14 dage styret af udbud/efterspørgsel. Så hvis vakuumpumpen fx udmalker bare 30 ml ved 7 amninger i døgnet, vil det efterspørge 210 ml mere mælk i døgnet. Det er ikke sikkert at opjusteringen kommer med det samme, men ved at gøre det over længere tid, kan det være med til at øge produktionen. OBS. Hvis din mælkeproduktion er for lille til at mætte din baby og / eller hvis din baby ikke har så mange kræfter ved brystet, så skal du dog være opmærksom på, at du med vacuum-pumpen utilsigtet kan komme til at tage mælken fra din baby. Vacuum-pumpen tager jo netop den første “nemme” mælk fra brystet – mælk som din baby så ikke har adgang til ved brystet, hvis produktionen er i underkanten eller kun lige tilstrækkelig. Hvis din mælkeproduktion er for lille og du ønsker at øge den, så vil vi generelt råde til at bruge en elektrisk pumpe til at stimulere brystet efter amning, da det både er mest effektivt og samtidig sikrer, at baby har adgang til så meget mælk som muligt under amningen.
Vakuumpumper er beregnet til at tage de nedløb som kommer som resultat af undertryk (vacuum) i mælkegangene. Hvis mælken i brystet er blevet meget tyk, som fx den sidste meget fede mælk eller ved mælkestase og brystbetændelse er en vakuumpumpe ikke den rigtige løsning.
- Du kan se hele vores udvalg af udstyr til udmalkning her ⇒
- Du finder alt vores udstyr til din amning her ⇒
Hvornår vil vi anbefale en elektrisk pumpe
- Hvis du har brug for at pumpe for at etablere din mælkeproduktion. Her er vores erfaring, at en elektrisk pumpe giver den bedste og mest effektive stimulation.
- Hvis man ikke har nok mælk og skal lave en større opjustering af mælkeproduktionen, anbefaler vi ligeledes en elektrisk brystpumpe (se uddybning ovenfor).
- Udmalkning til at kunne give ens baby sit fulde behov på flaske vil oftest kræve en elektrisk pumpe.
- Ved mælkestase/brystbetændelse, altså når der er opstået en mælkeknude i brystet, som er øm og kan give rødme på huden (og evt. feber).
- Hvis din baby tømmer begge dine bryster ved hver amning, og du skal opskalere din mælkeproduktion ved at udmalke efter amning, vil vi også anbefale en elektrisk pumpe – og helst en dobbeltpumpe.
Det er vigtigt, at man ikke tager mælk fra brystet, som baby skulle spise. Vakuumpumpen virker bedst, når baby dier ved modsatte bryst. Så hvis din baby tømmer begge bryster ved hvert måltid, kan vi ikke anbefale at du benytter pumpen, mens din baby spiser ved første bryst. For i det tilfælde kommer du bare til at tage fra det mælk din baby skal have ved dette måltid. Man kan derimod godt benytte den på det første bryst, når baby spiser fra nr. 2 bryst. Hvis baby tømmer brystet godt, kan du dog godt opleve, at der ikke er så stor effekt.
Ligeledes skal man være opmærksom på at en vakuumpumpe ikke kan hente den sidste fede mælk ud af brystet. Den fede mælk kræver en god teknik ved brystet af din baby – og dermed også en effektivt stimulering med pumpe at få ud. Her er vakuumpumpen en mere mild form for stimulation, der især tager den nemme mælk og derfor ikke kraftig nok til at trække det sidste fede mælk ud.
Andre artikler om amning
- Når man lækker med mælk
- Nedtrapning af amning
- Hvor ofte skal en baby ammes?
- Epiduralblokade og amning, hvilken indflydelse har det?