HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Vakuum brystpumpe til din amning / vakuumpumpe

En vakuum brystpumpe stimulerer brystet ved konstant vakuum modsat andre typer af pumper, der med en pumpefunktion skiftevis øger og mindsker vakuumet på (nogenlunde) samme måde, som når en baby ammes. For nogle kvinder er vakuum-pumpen nok til at stimulere nedløbsrefleksen og få mælken til at løbe med den første tynde mælk. Ved at have vakuum brystpumpe på modsatte bryst under amningen, udnyttes nedløbsrefleksen til at tømme mælk ud af det bryst, baby ikke ligger ved.

De fleste kvinder har bedst effekt af vakuumpumpen, når deres baby ligger ved det andet bryst og derved hjælper nedløbsrefleksen på vej. Fordi mælken løber  fra både det med barnet og det med undertrykket fra vacuumpumpen samtidig. Du har måske bemærket, at når din baby spiser ved brystet, kan du mærke nedløbet i begge bryster eller se, at det begynder at dryppe fra det andet bryst. Når barnet spiser ved det ene bryst, kommer der et oxytocin-boost, der sætter nedløbsrefleksen i gang synkront i begge bryster.

Denne milde form for udmalkning kan benyttes i mange forskellige situationer, du kan læse om her. Vakuumpumpen er en god, blid og tidsbesparende måde at få mælk ud af brysterne.

Om vakuumpumpen

En vakuumpumpe består blot af en enkelt del, der både er opsamler, tragt og “pumpe”. Den er let at graduere i undertryk/vakuum, da det afhænger af hvor hårdt man trykker på silikoneflasken inden den sættes på brystet. Den kan lave et relativt stort undertryk, der for nogle kvinder er nødvendigt for at få mælken ud. Dertil kan man i mindre grad “pumpe” med den mens man har den på brysterne.

Vakuumpumpen kan sættes direkte i køleskabet med den udmalkede mælk i, hvis man også har et låg til den (skal for nogle modeller tilkøbes seperat). Med sin alt i en løsning er den let at gøre ren.

Vakuum brystpumpe bruges efter mælken er løbet til

Vakuum brystpumpen kan bedst benyttes efter at mælken ér løbet til. Råmælken, der er der i de første dage efter fødslen, er tyktflydende og ofte også sparsom i mængde, hvilket betyder, at nogle kvinder oplever, at vakuumpumpen ikke kan få den tyktflydende mælk ud. Men så snart mælken er løbet til kan den og er en god hjælp i flere forskellige situationer.

Vakuumpumpen til brystspænding

Når mælken lige er løbet til, kan en vakuumpumpe være en rigtig god hjælp til at tage toppen af brystspændingerne, inden du lægger din baby til brystet. Her kan du sætte pumpen på før baby skal til brystet og måske også massére blidt på brystet, for at få mælken til at løbe. Efter nogle minutter, vil mælken begynde at dryppe (når en er flydende nok til det). Pas på med ikke at fjerne for meget mælk, så du ikke “tager mælk fra din baby” (se senere) eller så du ikke får en for stor efterspørgsel og dermed mælkeproduktion.

Vakuumpumpen vil også trække brystvorten lidt frem, og gøre det lettere at få baby din korrekt til brystet med en god teknik, selv når brystet er spændt.

Brystmælk til din baby

Hvis du ønsker mælk til at kunne give din baby – eksempelvis til en flaske i ny og næ, er vakuumpumpen god, fordi du relativt nemt kan samle lidt mælk ad gangen.

Vakuumpumpen er også god til de kvinder der har svært ved at give ‘slip på’ mælken ved en traditionel pumpe. Nogle at de kvinder, oplever, at hvis de med vakuumpumpen, mens de ammer, kan de opsamle en større mængde, da de har lettere ved at lave nedløb, når deres baby hjælper til på det modsatte bryst.

Vakum brystpumpen og overproduktion

Hvis det første eller måske de første to nedløb af mælk kommer så hurtigt, at din baby har svært ved at håndtere det store flow og måske kløjes i mælken, kan du benytte vakuumpumpen inden amning til at tage det første hurtige nedløb.

Hvis man har en overproduktion af mælk og ens baby har udfordringer med at “nå ind til den fede mælk”, kan man benytte vakuumpumpen til at stimulere og opsamle det første nedløb af tynd mælk, inden man ammer. Din baby vil ved det bedre nå ind til den fede mælk.

Hvis du mistænker, at din baby ikke kan tømme dit bryst og for meget ‘tynd’ mælk, vil der være brug for hjælp til amningen. Du skal også være opmærksom på at et ved at fjerne mælk fra brystet er med til at stimulere mælkeproduktionen.

Vakuumpumpen til at pifte mælkeproduktionen

Mælkeproduktionen er efter de første ca 14 dage styret af udbud/efterspørgsel. Så hvis der fjernes mere mælk, eksempelvis hvis du med vakuumpumpen fjerner bare 30 ml ved 7 amninger i døgnet, efterspørges der 210 ml mere mælk i døgnet, og ved det vil der produceres mere mælk. Ved at benytte pumpen på modsatte bryst hver gang du ammer kan du opjustere din produktion. Det er ikke sikkert at opjusteringen kommer med det samme, men ved at gøre det over tid (dur kun hvis dit barn ikke spiser fra begge bryster ved et måltid (se næste afsnit).

Du skal være opmærksom på, at en vakuumpumpe ikke kan hente den sidste fede mælk ud af brystet. Den fede mælk kræver en god teknik ved brystet af din baby – og dermed også en effektivt sug med en pumpe at få ud. Vakuumpumpen en mild form for stimulering, ved at der volumenmæssigt fjernes mere mælk. Vakuumpumpen giver ikke en god tømning, og fungere derfor ikke som “signal til hjernen” at danne mere mælk (øge produktionen) ved at brystet er “helt tømt”, da den ikke kraftig nok til at trække det sidste fede mælk ud eller tømme brystet i bund.

Pas på med ikke at “tage mælken fra din baby”

Det er vigtigt, at du ikke tager mælk, som din baby skulle have haft. Vakuumpumpen virker bedst, når baby dier ved modsatte bryst. Så hvis din baby tømmer begge bryster ved hvert måltid, kan du ikke benytte pumpen på det andet bryst, mens din baby spiser ved det første bryst. For i det tilfælde vil du fjerne mælk som din baby så ikke kan få at spise. Du kan først sætte vakuumpumpen på, når du skifter til det andet bryst. Her kan du sætte vakuumpumpen på det første bryst. Det vil give et mindre udbytte, men dog fjerne mere mælk, da dit barn jo er “færdig med det første bryst”.

Hvis din mælkeproduktion er for lille (det gælder også hvis din baby ikke har så mange kræfter), skal du være særlig opmærksom på, at du med vacuum-pumpen ikke utilsigtet kommer til at “tage mælken fra din baby”. Vacuumpumpen tager den første “nemme” mælk fra brystet – mælk som din baby dermed ikke har adgang til ved brystet. Det dur kun hvis der er mælk nok tilbage til din baby og din baby har kræfterne eller teknikken til at kunne få den mælk, der er tilbage ud.

Hvis produktionen er i underkanten eller kun lige tilstrækkelig dur det ikke. Hvis du skal øge mælkeproduktionen væsentligt skal du bruge en pumpe med pumpefunktion. Hvis din baby tømmer begge dine bryster ved hver amning, og du skal opskalere din mælkeproduktion ved at udmalke efter amningen, har du brug for en elektrisk pumpe – og helst en dobbeltpumpe (se også senere).

Mælkeopsamler også med mulighed for vakuum

Med en mælkeopsamler, der kan danne undertyk har du også mulighed for at samle mælk med vakuum. Den giver ofte et mindre undertryk. En stor fordel kan være at den ikke sidder i vejen, når man bruger den under amningen idet den er mindre og kan sidde inde i BH´en. Illustreret her.

Samtidig er den mere diskret, da du ikke behøver at sidde med brystet bart, og fordi man ikke kan se den, mens den benyttes. Haakaas Ladybug består af én del, man der kan sættes på med eller uden  vakuum, der samler mælken op og der kan sidde i BH’en uden at den bliver trykket sammen af hverken tøj eller baby.

Hvornår er en elektrisk brystpumpe bedre

Hvis du har brug for at pumpe for at etablere din mælkeproduktion, er det vores erfaring, at en elektrisk pumpe giver den bedste og mest effektive stimulation. Vakuumpumper er beregnet til at tage de nedløb, der kommer som resultat af undertryk (vakuum) i mælkegangene. Hvis man ikke har nok mælk og skal lave en større opjustering af mælkeproduktionen, anbefaler vi ligeledes en elektrisk brystpumpe (se uddybning ovenfor).

Hvis mælken i brystet er blevet meget tyk, som eksempelvis den sidste meget fede mælk eller ved mælkestase og brystbetændelse er en vakuumpumpe ikke den rigtige løsning.

En elektrisk pumpe er også det du har brug for ved mælkestase/brystbetændelse, altså når der er opstået en mælkeknude i brystet, som er øm og kan give rødme på huden (og evt. feber).

Hvis din mælkeproduktion er for lille og du ønsker at øge den, vil en elektrisk pumpe til at stimulere brystet efter amningen være det bedste valg. Den vil give en mere effektiv tømning og samtidig sikrer, at baby har adgang til så meget mælk som muligt under amningen.

Udmalkning til at kunne give ens baby sit fulde behov på flaske vil også kræve en elektrisk pumpe.

Andre artikler om babyudstyr

Andre artikler om amning

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!