Baby vågner tidligt / baby står tidligt op

Hvis man har haft mange børn i hænderne, ved man at der for børn er en åbning for at stå op ved 4-5 tiden om morgenen. Umiddelbart kan det godt virke som om barnet er udsovet der, men enten ser man at barnet hurtigt bliver træt igen eller at barnet efterhånden kommer i søvnmangel, fordi nattesøvnen simpelthen bliver for kort.

baby vågner meget tidligt, alt for tidlig vågen baby i sin seng.

Klokken 4-5 om morgenen, er absolut helt og aldeles alt for tidligt at skulle afslutte natten, både som voksen (selv som forældre) og som barn.

Hvorfor vågner nogle babyer så tidligt?

Hvorfor børn står op med hønsene (og om sommeren før) er uvist, men det kan skyldes det et fald i melatoninen, der sker omkring ved 4 tiden om natten og frem. Det vil kunne gøre det sværere at falde i søvn igen, hvis barnet først er vågnet op.

Mere sandsynligt skyldes det, at søvnen indtil da primært består af mere dyb søvn, hvor hjernebølgerne er helt anderledes rolige. Den sidste del af natten er primært sat af til REM-søvn, også kaldet drømmesøvn. Under drømmesøvnen er hjernen lige så aktiv, som når man er vågen, og hjernebølgerne er stort set lig dem vi har, når vi er vågne. Måske det gør det svært for nogle (mange) babyer at forstå, at de skal forblive sovende, når hjernen opføre sig ligesom at den er “vågen”.

På et tidspunkt vil dit barn begynde at vågne tidligt, fordi dit barn bliver vant til at vågne tidligt. Det er blevet den måde søvnen fungerer på. Man ser også oftest at det varer ved, også når barnet bliver ældre. Vaner er etablerede mønstre, men det betyder ikke at man ikke kan bryde sine vaner, det kan man godt. Det er selvfølgelig lettere at kommer mod længere morgensøvn, jo yngre barnet er, da vaner er nemmere at bryde jo “yngre” de er.  Det er derfor god idé i at gøre noget ved det allerede nu.

Mennesker bør ikke stå alt for tidligt op

Natten er strikket sådan sammen at den dybe søvn dominerer først på natten og REM-søvnen dominerer sidst på natten, altså i de tidlige morgentimer. Det betyder at når man vågner tidligt, så får man måske for lidt søvn den nat, men faktisk så mister man i ved det så godt som hele ens REM-søvn, den nat. REM-søvnen er vigtig for mennesker, den er vigtig for hjerneudviklingen, for at kunne fungere social og for indlæringen. (kilde Hvorfor sover vi af Matthew Walker). REM-søvnen er super vigtig, så hvis dit barn er den af dem der vågner ALT for tidligt om morgenen, så er der meget at hente ved at ændre på det.

For en voksne ligger vores REM søvn når vi sover mere end 6 timer.

Hvad gør man hvis ens barn vågner meget tidligt?

Svaret er nemmere sagt end gjort – man skal få barnet til at sove videre. Klokken 7 er et langt mere passende tidspunkt at stå op, og dermed afslutte natten. Det gælder især når man er barn og har brug for MEGET søvn – meget mere end en voksen.

For at undgå at stå op med sin baby før en vis herre får sko på, så skal den naturlige tendens til opvågning, der er ved 4-5 tiden, ignoreres. Hvis din baby allerede er begyndt at stå op deromkring, så skal det “afkodes”. Det skal det mest fordi det at stå tidligt op, vil betyde at natten bliver alt for kort, så både barn og forældre bliver frarøvet den dyrebare nattesøvn.

Barnet skal derfor lære, at hvordan det end opleves i kroppen eller hjernen, så betyder det ikke, at man skal stå op. Faktisk betyder det, at man skal til at have sin dyrebare drømmesøvn, der netop er super vigtig, især for hjernen.

Hvis du gerne vil have nogen der går vejen med dig, der er stor erfaring med baby og søvn, så er der ikke noget vil hellere vi. Du er altid velkommen til at sende en SMS til mig, Karen, med teksten “Jeg gerne vil ringes om om søvn”, hvis du har brug for at vide nærmere hvad vi kan gøre fo din baby i lige netop jeres situation. Mit telefonnummer er 22771070, så ringer jeg tilbage når jeg ikke lige står med en træt baby i armene, eller hjælper en anden træt forælder til en bedre sovende baby.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.