HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Vågner tidligt / står tidligt op

Hvis man har haft mange børn i hænderne, ved man at der (for børn) er en åbning for at stå op ved 4-5 tiden om morgenen. Umiddelbart kan det godt virke som om barnet er udsovet der, men ofte ser man at barnet hurtigt bliver træt igen eller at barnet over tid kommer i søvnmangel, fordi nattesøvnen bliver for kort.

baby vågner meget tidligt, alt for tidlig vågen baby i sin seng.

Klokken 4-5 om morgenen, er derfor helt og aldeles alt for tidligt at skulle afslutte natten, både som voksen (selv som forældre) og som barn.

Hvorfor vågner nogle babyer så tidligt?

Hvorfor står børn op med hønsene (og om sommeren før) er uvist, men det kan skyldes det et fald i melatoninen, der er omkring ved 4 tiden om natten og frem. Det vil i hvert fald gøre det sværere at falde i søvn igen, hvis barnet først er vågnet op.

Mere sandsynligt skyldes det, at søvnen indtil da primært består af mere dyb søvn, hvor hjernebølgerne er helt anderledes rolige. Den sidste del af natten er primært sat af til let NREM søvn og REM-søvn, også kaldet drømmesøvnen. Under drømmesøvnen er hjernen lige så aktiv, som når man er vågen, og hjernebølgerne er stort set lig dem vi har, når vi er vågne. De mere lette typer søvn er måske det der gør det svært for nogle (mange) babyer at forstå, at de skal forblive sovende, når hjernen opføre sig mere som om at den er “vågen”.

På et tidspunkt vil dit barn begynde at vågne tidligt, fordi dit barn er blevet vant til det. Det er blevet den måde søvnen er på for dit barn. Man vågner tidligt fordi man er vant til at vågne tidligt. Hvorfor det at stå tidligt op oftest varer ved, også når barnet bliver ældre. Det er blevet en vane – et etableret mønster. Det betyder ikke, at man ikke kan bryde sine vaner, det kan man godt. Det er selvfølgelig lettere at hjælpe ens barn til længere morgensøvn, jo yngre barnet er, da vaner er nemmere at bryde jo “yngre” de er. Det er derfor god idé i at gøre noget ved det allerede nu, hvis dit barn står tidligt op.

Hvorfor din baby (og du) ikke bør stå alt for tidligt op

Natten er strikket sådan sammen at den dybe søvn dominerer først på natten og den lette søvn og REM-søvnen dominerer sidst på natten, altså i de tidlige morgentimer. Det betyder at når man vågner tidligt, så får man både for lidt søvn den nat og man mister så godt som HELE den lette søvn og REM søvnen.

Både den lette NREM-søvn og REM-søvnen er vigtig for hjerneudviklingen, for indlæringen og for at kunne fungere socialt(kilde Hvorfor sover vi af Matthew Walker). For en voksne ligger vores REM søvn når vi har sovet mere end 6 timer.

Hvad du selv kan gøre hvis dit barn vågner meget tidligt?

Svaret er nemmere sagt end ført ud i livet – man skal nemlig få at barn til at sove længere om morgenen. Klokken 6.30 – 7.00 er et langt mere passende tidspunkt at stå op på. Det gælder især når man er barn og har brug for MEGET søvn – også meget mere end man har som voksen.

For at undgå at stå op med sin baby før en vis herre får sko på, så skal man hjælpe sit barn hen over den naturlige tendens der er til opvågning ved 4-5 tiden. Hvis din baby allerede er begyndt at stå op deromkring, skal din baby “omkodes”, da natten ellers bliver alt for kort, og dit barn (og du) frarøves den dyrebare søvn i de tidlige morgentimer. Dit barn skal derfor lære, at selvom det opleves anderledes i kroppen eller hjernen sidst på natten (efter 4-5 stykker9, så betyder det ikke, at natten er slut. Faktisk betyder det, at man skal sove videre og have sin dyrebare NREM-svøn og drømmesøvn, der er så super vigtig.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!