KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Væske på øret

Stort set alle børn oplever at få væske på ørene, ofte i forbindelse med en forkølelse. Hvor væsken ofte først kommer omkring 14 dage efter forkølelsen. Væske på ørene vil hos de fleste børn forsvinde igen, således at den kommer – og går. Det er meningen at der ikke skal være “væske på øret”.

Væske på ørene er egentlig normalt i den forstand, at der altid er væske i øret (mellemøret). Når man taler om at der er “væske på ørene”, betyder det, at den væske der er i øret bliver skubbet ud i rummet bag trommehinden (tympanic cacity på tegningen) og ikke forlader området i samme tempo. Det gør, at der står en øget mængde væske i mellemøret, der presser indefra ud mod trommehinden på en trykkende og ubehagelig måde. Man taler om, at der er væske på øret, eller at barnet har væske på ørene. Øges trykket på trommehinden, vil ubehaget øges og vil  være årsag til dårlig søvn og gråd hos børn.

Hvad kommer væske på ørene af

Væske på ørene kommer af, at øregangen er smal og den derved let stopper til. Hvis der sker bare små hævelser i øret, der kan komme af forkølelse, kan det gøre, at væsken ikke kan løbe så let fra øret, som den løber til øret.

Væske på øret kan også komme som en reaktion på noget barnet spiser og ikke kan tåle ellers hos refluks-babyer ved at pH´en er mere sur i munden (på grund af mavesyren) der er forbundet med ørerne og kan genere rørsystemet i øret, så det svulmer op. Der ses også ofte væske på ørene hos babyer, der har mange knopper i ansigtet – omkring ørene, fordi de også ofte vil have knopper længere inde omkring øret. Her kan en hævet knop betyde, at væsken måske ikke kan løbe tilbage igen, men i stedet staser op bag trommehinden. De sidste årsager er ikke almindeligt anerkendte blandt alle sundhedspersoner, men det er, hvad vi oplever, ser (og tror på).

Hvad er symptomerne på væske på øret ved babyer?

Små børn har ofte ikke andre symptomer på “væske på ørene” end hyppige opvågninger. Mange tænker, at det ikke kan være ørerne, fordi barnet ikke tager sig til øret eller ikke sover dårligt om dagen. Ofte er det alene nattesøvnen og eventuelt hørelsen (opdages ikke), der er påvirket. Væske på ørene går ud over søvnen, fordi væsken på mellemøret stiger, når barnet kommer ned at ligge i vandret position. Det sker ikke på en gang, men stiger over nogle timer. Til sidst bliver trykket mod trommehinden så stort, at der opstår følelsen af at have propper i ørene (som når man er ude at flyve) og så ubehag og smerte.

Hvis man har mistanke om, at ens baby kan have væske på ørene, så er det en god idé at få tjekket ørene ved egen læge eller en ørelæge (kræver ingen henvisning).

Hvordan undersøger man for væske på ørene?

Lægen undersøger for væske på ørene ved at se ind på trommehinden, om den ser ud til at være udspilet og rød, fra væsken der står og trykker. Har væsken stået længe vil lægen kunne se, at trommehinden er marmoreret og med små blodkar ind i.

ondt i ørerne og søvn

Ofte vil det ikke være så galt, også kan væsken bag øret ikke ses, men kun mærkes. Det gøres af lægen eller ørelægen med en trykmåler. Trykmåleren puttes ind i øret som et øretermometer. Herefter kommer der et lille pust ind på trommehinden. Trykmåleren måler om trommehinden kan vibrere (kan svinge). Det skal den kunne, da det er den måde, man hører på. Står der (for meget) væske bag trommehinden, vil den kunne vibrere mindre end “normalt” eller næsten ikke kunne vibrere. På skærmen på trykmåleren vil der komme en kurve og den kurve vil vise, hvordan trommehinden svinger og dermed hvor meget væske, der står bag trommehinden – om det er en normal mængde eller om der står “for meget væske”.

Hvad gør lægen ved væske på ørene?

Når man finder væske på et barns øre, konstaterer man faktisk bare, at det er der. Der kan nemlig sagtens stå væske på øret, det skal bare forsvinde igen. I 70% af tilfældene vil væsken forsvinde af sig selv efter én måned. Man lægger derfor ikke dræn, første gang man finder væske på øret. Hos de sidste 30 % aftager væsken ikke, men bliver.

Man regner først, at barnet har væske på øret fra det bliver påvist/konstateret af en læge. Også selvom barnet måske har været utilpas og sovet dårligt i flere måneder. De fleste læger vil tjekke øret igen efter nogle måneder – og i den mellemliggende tid vil der ikke gøres noget.

Væske på øret er ikke det samme som mellemørebetændelse, der er en akut betændelse. Det er klart, at er øret meget ømt og måske også med mellemørebetændelse, vil situationen være en anden. Man er dog generelt ikke glad for at skulle anlægge dræn på et lille barn, og man vil helst vente til barnet er større, hvis man kan.

I nogle tilfælde, hvor væsken har stået længe, kan man se, at trommehinden bliver marmoreret og med små blodkar ind i. Her kan man fysisk se, at trommehinden har været påvirket af trykket længe. Her kan et hurtigt dræn komme på tale.

Der lægges 60.000 dræn om året i Danmark. Dette oftest på børn i alderen 0-3 år, da øregangen er meget smal i denne alder og derfor nemt lukker

Ørebørn / ørebarn, hvad er det?

Ens barn kan selvfølgelig have ondt i ørene i forbindelse med en forkølelse, for at problemet så bare går væk igen. Men der er en kraftig tendens til, at børn der har problemer med ørene let får det igen – og for nogles vedkommende også igen og igen. De børn der er plaget af øresmerter og høreproblemer i flere omgange kaldes “ørebørn”.

Hvad kan jeg selv gøre for min baby?

Det at sove mere køligt (uden træk) vil gøre, at der vil samle sig mindre væske i mellemørerne under søvnen. Det samme gælder ved at have hovedet hævet under søvnen.

Behandlinger med børne akupunktur og kranio sakral terapi kan også lindre og afhjælpe væske på ørerne.

Nogle studier peger i retning af, at tilbagevendende øre-problemer og indtagelse af mælk har en sammenhæng. Ikke fordi mælk er farligt, men fordi det kan være meget slimdannende. Eller slimhinderne hæver op, og gør det sværere for væsken at komme ud gennem det smalle rør og væk fra mellemøret. Her hjælper det at fjerne mælk (komælk fra barnets kost) i en periode og se om det afhjælper problemet. Det kan også være andre fødevare end mælk.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!