HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Væske på øret

Stort set alle børn oplever at få væske på ørene, ofte i forbindelse med en forkølelse. Man ser ofte, at væsken først kommer omkring 14 dage efter en forkølelse. Væske på ørene vil hos de fleste børn forsvinde igen, således at den kommer – og går. Det er meningen at der mest ikke skal være “væske på øret”.

Væske på ørene er egentlig normalt i den forstand, at der normalt er væske i øret (mellemøret). Når man taler om “væske på ørene”, så betyder det, at den væske der er i øret bliver skubbet ud i rummet bag trommehinden (tympanic cacity på tegningen) og ikke forlader området i samme tempo. Står der en øget mængde væske i mellemøret, vil det presse indefra ud og ud på trommehinden, til sidst på en trykkende og ubehagelig måde. Man taler om, at der er væske på øret, eller at barnet har væske på ørene. Øges trykket på trommehinden, vil smerten også øges og vil dermed være årsag til dårlig søvn og gråd hos børn.

Hvad kommer væske på ørene af

Væske på ørene kommer af, at øregangen er smal og den derved let stopper til. Hvis der sker bare små hævelser i øret, der kan komme af forkølelse, så kan det gøre, at væsken ikke kan løbe så let fra øret, som den løber til øret.

Vi ser også, at væske på øret kan komme som en reaktion på noget barnet spiser og ikke kan tåle ellers hos refluks-babyer ved at pH´en er mere sur i munden (på grund af mavesyren) og dermed kan genere rørsystemet i øret, så det svulmer op. Der ses også ofte væske på ørene hos babyer der har mange knopper i ansigtet – omkring ørene, fordi de også ofte vil have knopper længere inde omkring øret. Her kan en hævet knop betyde, at væsken måske ikke kan løbe tilbage igen men i stedet staser i kammeret bag trommehinden. De sidste årsager er ikke almindeligt anerkendte blandt alt sundhedspersonale, men det er, hvad vi oplever (og tror på) og ser her på Baby Instituttet.

Hvad er symptomerne på væske på øret ved babyer?

Små børn har ofte ikke andre symptomer på væske på ørene end hyppige opvågninger. Mange tænker, at det ikke kan være ørerne, fordi barnet ikke tager sig til øret eller ikke sover dårligt om dagen. Ofte er det alene nattesøvnen og eventuelt hørelsen (opdages ikke) der er påvirket. Væske på ørene går ud over søvnen, fordi væsken på mellemøret stiger, når barnet kommer ned at ligge i vandret position. Det opstår ikke på én gang, men stiger over nogle timer. Til sidst bliver trykket så stort mod trommehinden, at der opstår følelsen af at have propper i ørene (som når man er ude at flyve) og smerte.

Hvis man har mistanke om, at ens baby kan have væske på ørene, så er det en god idé at få tjekket ørene ved egen læge eller en ørelæge (kræver ingen henvisning).

Hvordan undersøger man for væske på ørene?

Man undersøger for væske på ørene ved at se ind på trommehinden og se, om den ser ud til at være udspilet og rød, fra væsken der står og trykker. Har væsken stået længe vil lægen kunne se, at trommehinden er marmoreret og med små blodkar ind i.

ondt i ørerne og søvn

Ofte vil det slet ikke være så galt, og så kan væsken bag øret faktisk ikke ses. Det gøres af lægen eller ørelægen med en trykmåler. Den puttes ind i øret som et øretermometer. Herefter kommer der et lille pust ind på trommehinden, trykmåleren måler så om trommehinden kan vibrere (kan komme i svingninger). Det skal den kunne, da det er den måde, man hører på. Står der væske bag trommehinden, vil den kunne vibrere mindre end “normalt” eller næsten ikke kunne vibrere. På skærmen på trykmåleren i øret vil der komme en kurve og den kurve vil vise, hvordan trommehinden kan svinge og dermed hvor meget væske, der står bag trommehinden – om det er normal mængde eller om der står “for meget væske”.

Hvad gør lægen ved væske på ørene?

Når man finder væske på barnets øre, så konstaterer man faktisk bare, at det er der. Der kan nemlig sagtens stå væske på øret, det skal bare forsvinde igen. I 70% af tilfældene vil væsken forsvinde af sig selv efter én måned. Man lægger derfor ikke dræn, første gang man finder væske på øret. Hos de sidste 30 % aftager væsken ikke, men bliver.

Man regner først, at barnet har væske på øret fra det bliver påvist/konstateret af en læge. Også selvom barnet måske har været utilpas og sovet dårligt i flere måneder. De fleste læger vil tjekke væsken igen om nogle måneder – og i den mellemliggende tid vil der ikke gøres noget.

Væske på øret er ikke det samme som mellemørebetændelse, der er en akut betændelse. Det er klart, at er øret meget ømt og måske også med mellemørebetændelse, vil situationen være en anden. Man er dog generelt ikke glad for at skulle anlægge dræn på en lille baby, hvorfor man vil afvente til barnet er større, hvis man kan.

I nogle tilfælde, hvor væsken har stået længe, kan man se, at trommehinden bliver marmoreret og med små blodkar ind i. Her kan man fysisk se at trommehinden har været påvirket af trykket længe, og så kan et hurtigt dræn komme på tale.

Der lægges 60.000 dræn om året i Danmark. Dette oftest på børn i alderen 0-3 år, da øregangen er meget smal i denne alder og derfor nemt stopper nemt til.

Ørebørn / ørebarn, hvad er det?

Ens barn kan selvfølgelig have ondt i ørene i forbindelse med en forkølelse, for at problemet så bare går væk igen. Der er en kraftig tendens til, at de børn der har problemer med ørene let får det igen – og for nogles vedkommende også igen og igen. De børn der hyppigt er plaget af øresmerter og høreproblemer kaldes “ørebørn”.

Hvad kan jeg selv gøre for min baby?

Det at sove mere køligt (uden træk) vil gøre, at der vil samle sig mindre væske under søvnen. Det samme gælder ved at have hovedenden hævet under søvnen.

Behandlinger med børneakupunktur og kranio sakral terapi er effektivt til at lindre og afhjælpe væske på ørerne.

Nogle studier peger i retning af, at tilbagevendende øre-problemer og indtagelse af mælk har en sammenhæng. Ikke fordi mælk er farligt, men fordi det hos nogle er meget slimdannede. Slimhinderne hæver derfor op, og det er sværere for væsken at komme ud gennem det smalle rør og væk fra mellemøret. Her vil det hjælpe at fjerne mælk (komælk fra barnets kost) i en periode og se om det skulle afhjælpe problemet. Kan også være andre fødevare.

Hvis problemerne med søvnen synes ikke bare at være flygtige fra lidt væske, der kommer og går, så kan vores Søvn i Babysteps være noget for dig.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!