Et af parametrene for en babys trivsel er, at vægten stiger, som den skal. Det kan man få vished for med regelmæssige vejninger. Overordnet set giver det ikke mening at veje en baby hyppigere end en gang om ugen, fordi der vægtmæssigt er stor forskel på før eller efter et måltid, før eller efter en vandladning og før og efter en afføring. Man vil selvfølgelig veje et barn hyppigere i starten af livet, hvis amningen giver udfordringer eller hvis vægten har været påvirket.
Vægten den første leveuge
I den første leveuge regner man ikke med nogen vægtøgning, fordi din babys mavesæk først skal udvides og mælkeproduktionen etablerer sig. Det er derimod normalt at se et fysiologisk vægttab på op til 10%. Sidst på ugen vil en baby med en velfungerende amning igen have nået sin fødselsvægt.
Vægtøgning de 3 første måneder
Den forventede vægtøgning de 3 første måneder (efter den første leveuge) vil i gennemsnit for piger være 175 – 225 gram på pr. uge
Den forventede vægtøgning de første 3 måneder (efter den første leveuge) vil i gennemsnit for drenge være 225 – 250 gram på pr. uge
Vægtøgning efter 3 levemåned
Efter de 3 måneder er den forventede vægtøgning mindre. Du kan aflæse vægtkurven og printe den vægtkurve ud, der dækker din babys alder.
Hvad jeg selv kan gøre
Hvis din baby ikke tager nok på i vægt, har din baby med stor sandsynlighed brug for mere mad, end han eller hun får nu. Hvis din baby tager for meget på (gælder ikke brystbørn), får din baby for meget mælk. Babyer på modermælkserstatning skal helst ikke tage mere på end “forventet” eller deromkring, da for stor vægtøgning på modermælkserstatning disponerer til overvægt senere i livet.
Ved at putte din babys vægt ind i en vægtkurve, kan du holde øje med, at din baby tager nok på. Det er let på kurven, at se om ens baby tager for lidt på, da kurven vil bøje af. Ellers skal du have hyppigere vejninger hos sundhedsplejersken eller lægen.
Hvis du har brug for at holde ekstra øje med din babys vægt, så kan du købe din egen babyvægt her.
Det er vigtigt, at du helt fra starten får dine bryster i gang med en god mælkeproduktion. Det er vores erfaring, at for lille mælkeproduktion meget ofte skyldes, at barnets teknik ved brystet ikke er optimal – og brystet dermed ikke forstår efterspørgslen. Derfor bør teknikken altid vurderes.
Se også: Hvor godt har min baby det?
Andre artikler om babyer
- Hvorfor kontakten med en baby skal være afstemt
- Hvorfor kvaliteten af en babys vågne tid er vigtig
- Sover min baby nok?
- Hvor godt har min baby det?
- En babys udviklingspotientiale er enormt