KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Vægtkurve baby

Det er normalt at holde øje med en babys vægt efter fødslen, for at sikre at barnet tager det på som barnet skal. Det kan man gøre ved at putte vægten ind i en vægtkurve. En vægtkurve er en kurve for den forventede vægtøgning. Det er normalt, at en baby følger sin “egen vægtkurve”. Det vil sige, at hvis din baby (fødselsvægten) ligger på vægtkurvens 50 percentil (den grønne kurve) ved fødslen, så bør han eller hun også ligge på vægtkurvens 50 percentil ved anden leveuge, ved anden levemåned m.v.

Det sker, at nogle babyer ikke ligger på deres ”ideelle” kurve ved fødslen. I så fald vil din baby først finde sin rette percentil efter fødslen og så derefter følge denne kurve. Det er med andre ord muligt at babyer vejer “for lidt” ved fødslen og lægger sig på en højere percentil udenfor livmoderen – meget sjældent omvendt.

WHO´s vægtkurver til print

Klik for at se eller printe WHO´s vægtkurver. Bemærk at vægtkurverne fra WHO regner med en vægtøgning den første uge. Det er mest normalt for ammebabyer ikke at tage på den første uge, men at tabe sig og genvinde sin fødselsvægt, så vægten efter 1 uge igen er fødselsvægten.

Vægtkurver for piger:

Vægtkurver for drenge:

Hvordan gør jeg?

Når din baby er vejet ved sundhedsplejersken, lægen, hospitalet eller et andet sted, så plotter du vægten ind i vægtkurven ud fra den alderen din baby har.

Hvis der bliver holdt ekstra øje med din babys vægt, og din baby bliver vejet på forskellige vægte hos forskellige fagpersoner, kan du vælge at købe din egen babyvægt, så I undgår måleusikkerhed. Det giver samtidig mulighed for at veje din baby på samme tidspunkt af døgnet (samt før et måltid) ved alle vejninger. Hvis du vælger at veje din baby selv, så anbefaler vi at du gør det i samråd med relevant fagpersonale.

Ved at sætte din babys vægt ind i WHO´s vægtkurve (du kan printe ud), kan du nemt se og holde øje med, at din baby tager passende på i vægt, afstemt i forhold til din babys udgangspunkt, nemlig fødselsvægten. Det gør du ved at sætte din babys fødselsvægt ind i starten af kurven, hvor din baby er 0 uger. Så vejer du din baby. Herefter finder du det antal uger din baby er og går op til det, din baby vejer (din babys vægt) og sætter en prik. Det gør du for hver vægt du har. Prøv at forbinde prikkerne, så de danner en kurve, din babys vægtkurve. Sammenlign med de vægtkurver, der er indtegnet.

Hvad kan jeg selv gøre for min babys vægt

Ved at holde øje med vægten, vil du i tide opdage hvis din babys vægtkurve bøjer af. Gør den det, har din baby brug for mere mælk pr. døgn. Omvendt hvis du ser, at din baby sprænger den forventede vægtkurve, så får din baby mere mælk og vokser mere end forventet. Er det meget, så må det vurderes om din baby får for meget mad. Det gælder som udgangspunkt for ammebabyer, at de ikke kan få for meget mælk. Det kan de nu alligevel godt, hvis den mængde mad de får giver dem mavepine og problemer med afføringen, her kan man aflaste systemet ved at reducere mængden af mad.

Følger din baby sådan nogenlunde sin vægtkurve med nogle vejninger der ligger lidt over og nogle der ligger lidt under, i forhold til de allerede indtegnede kurver, så er alt fint. Din baby stiger det i vægt man forventer.

Ved problemer med vægten bør du rådføre dig med en fagperson, der kan vurdere din babys vægt og jeres situation. Det kunne være sundhedsplejersken.

Ønsker du os med på råd;

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!