Vægtkurve baby

En vægtkurve er en graf for den forventede vægtøgning. Det er normalt, at en baby følger sin egen vægtkurve. Det vil sige, at hvis din baby ligger på vægtkurvens 50 percentil ved fødslen, så bør han eller hun også ligge på vægtkurvens 50 percentil ved anden leveuge, ved anden levemåned etc.

Det sker, at nogle babyer ikke ligger på deres ”ideelle” kurve ved fødslen. I så fald vil din baby først finde sin rette percentil efter fødslen og så herefter følge denne kurve. I så fald vil babyer altid veje for lidt ved fødslen og lægge sig på en højre percentil udenfor livmoderen – aldrig omvendt.

Bemærk at WHOs vægtkurve tager udgangspunkt i flaskebørn. Derfor er der ikke indregnet et vægttab på 10% i den første uge, som der oftest ses hos ammebørn. Et ammebarn vil have et lidt større vægttab, og nå op på sin fødselsvægt igen i slutningen af ugen, hvor en flaskebaby vil have et meget lille vægttab (om noget overhovedet), og en vægtstigning indenfor den første uge.

WHO´s vægtkurver til print

Klik for at se eller printe WHO´s vægtkurver

Vægtkurver for piger:

Vægtkurver for drenge:

Hvad jeg selv kan gøre for min babys vægt

Ved at sætte din babys vægt ind i WHO´s vægtkurver, kan du holde øje med både, at din baby tager nok på, i forhold til din babys egen kurve.

Hvis du ser din babys vægtkurve bøje af, har din baby brug for mere mælk pr. døgn. Hvis du ser, at din baby bare stiger i vægt og sprænger alle vægtkurver, så får din baby sikkert for meget mad – gælder som udgangspunkt ikke ammebabyer.

Se også: Hvor godt har min baby det og få mere viden om din babys trivsel.

Hvis du har brug for at holde ekstra øje med din babys vægt, så kan du købe din helt egen babyvægt lige her

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Hvis din baby ikke tager passende på, kan vi hjælpe dig med at finde og løse den bagvedliggende årsag. Det kan være ved at optimere amningen, øge mængden af mælk, der kan være pr. måltid i mavesækken eller reducere mængden af luft, der tager plads i mavesækken.

Vi kan også hjælpe dig, hvis din baby ikke vil/kan spise nok, men har brug for at tage på. Der er meget at vinde ved at finde en tidlig løsning, da tidlige spiseproblemer kan blive permanente. Læs mere her om vores ammekonsultationer og babykonsultationer, hvor vi kan afdække jeres specifikke vægtproblemer.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.