fbpx

Vægtkurve baby

Det er normalt at holde øje med en babys vægt efter fødslen, for at sikre at baby tager det på en baby skal. Det kan man gøre ved at putte sin babys vægt ind i en vægtkurve. En vægtkurve er en graf for den forventede vægtøgning. Det er normalt, at en baby følger sin “egen vægtkurve”. Det vil sige, at hvis din baby ligger på vægtkurvens 50 percentil (den grønne kurve) ved fødslen, så bør han eller hun også ligge på vægtkurvens 50 percentil ved anden leveuge, ved anden levemåned etc.

Det sker, at nogle babyer ikke ligger på deres ”ideelle” kurve ved fødslen. I så fald vil din baby først finde sin rette percentil efter fødslen og så herefter følge denne kurve. Det er med andre ord muligt at babyer vejer “for lidt” ved fødslen og lægger sig på en højere percentil udenfor livmoderen – aldrig omvendt.

WHO´s vægtkurver til print

Klik for at se eller printe WHO´s vægtkurver

Vægtkurver for piger:

Vægtkurver for drenge:

Hvordan gør jeg?

Du kan købe en vægt og veje din baby med faste intervaller. På den måde kan du selv holde øje med at din baby vokser som han eller hun skal.

Ved at veje din baby og sætte din babys vægt ind i WHO´s vægtkurve (du kan printe ud), kan du nemt se og holde øje med, at din baby tager nok på, afstemt i forhold til din babys udgangspunkt, nemlig fødselsvægten. Det gør du ved at sætte din babys fødselsvægt ind helt i starten af kurven, hvor din baby er 0 uger. Så vejer du din baby. Herefter finder du det antal uger din baby er og går op til det din baby vejer (din babys vægt) og sætter en prik.

Bemærk at WHOs vægtkurve tager udgangspunkt i flaskebørn. Derfor er der ikke indregnet et vægttab i den første leveuge, der ofte ses hos ammebørn. Et ammebarn vil oftest have et lidt større vægttab end på kurven, og nå op på sin fødselsvægt igen i slutningen af første uge, hvor en flaskebaby vil have et meget lille vægttab (om noget overhovedet), og de fleste også en vægtstigning indenfor den første leveuge.

Hvad kan jeg selv gøre for min babys vægt

For det første du holde øje med din babys vægt ved selv at veje din baby. Det kan være en fordel, nu da mængden af sundhedsplejebesøg er reduceret. Går der længe mellem hver vejning, kan du pludselig risikere at få en slem forskrækkelse, hvis du opdager at din baby slet ikke har taget på eller slet ikke taget nok på, og dermed ikke været i den trivsel du måske havde tænkt.

Ved at holde øje med vægten, vil du i tide opdage hvis din babys vægtkurve bøjer af. Gør den det, har din baby brug for mere mælk pr. døgn. Omvendt hvis du ser, at din baby bare stiger i vægt og sprænger den forventede vægtkurve, så får din baby mere mælk og vokser mere end forventet. Er det meget, så må det vurderes om din baby får for meget mad. Det gælder som udgangspunkt for ammebabyer, at de ikke kan få for meget mælk, men det kan de nu alligevel godt, hvis den mængde mad de får give dem gener.

Hvis din baby ikke tager passende på, skal din baby altså have mere elle mindre mad. Det kan lyde let nok, men er det oftest ikke. Vi hjælper dig gerne med at vurdere situationen, ligesom vi kan hjælpe dig og din baby videre fra der hvor I er nu. Vi kan også hjælpe med at vurdere om der måske findes en bagvedliggende årsag til en manglende vægtøgning eller en for stor vægtøgning. Der er ofte meget at vinde ved at finde en tidlig løsning, så tidlige spiseproblematikker ikke bliver til spiseproblemer.

Hvis din baby ikke tager på som forventet, så er der særligt brug for at holde øje med din babys vægt. Du kan veje din baby dagligt, hver 1/2 uge eller hver uge. Vær opmærksom på at jo oftere du vejer din baby, jo større udsving vil du kunne forvente, hvorimod du vil kunne være mere sikker på din babys vægt ved vejning 1 gang om ugen.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.