HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Vægtkurve baby

Det er normalt at holde øje med en babys vægt efter fødslen, for at sikre at baby tager det på en baby skal. Det kan man gøre ved at putte sin babys vægt ind i en vægtkurve. En vægtkurve er en graf for den forventede vægtøgning. Det er normalt, at en baby følger sin “egen vægtkurve”. Det vil sige, at hvis din baby ligger på vægtkurvens 50 percentil (den grønne kurve) ved fødslen, så bør han eller hun også ligge på vægtkurvens 50 percentil ved anden leveuge, ved anden levemåned etc.

Det sker, at nogle babyer ikke ligger på deres ”ideelle” kurve ved fødslen. I så fald vil din baby først finde sin rette percentil efter fødslen og så herefter følge denne kurve. Det er med andre ord muligt at babyer vejer “for lidt” ved fødslen og lægger sig på en højere percentil udenfor livmoderen – aldrig omvendt.

WHO´s vægtkurver til print

Klik for at se eller printe WHO´s vægtkurver

Vægtkurver for piger:

Vægtkurver for drenge:

Hvordan gør jeg?

Når din baby er vejet ved sundhedsplejersken, lægen, sygehuset eller hos ammevejleder, så plotter du vægten ind i vægtkurven.

Hvis der bliver holdt ekstra øje med din babys vægt, og din baby bliver vejet på forskellige vægte hos forskellige fagpersoner, så kan du vælge at købe din egen babyvægt, så I undgår måleusikkerhed. Det giver samtidig mulighed for at veje din baby på samme tidspunkt af døgnet (samt før et måltid) ved alle vejninger. Hvis du vælger at veje din baby selv, så anbefaler vi at du gør det i samråd med relevant fagpersonale.

Ved at sætte din babys vægt ind i WHO´s vægtkurve (du kan printe ud), kan du nemt se og holde øje med, at din baby tager nok på, afstemt i forhold til din babys udgangspunkt, nemlig fødselsvægten. Det gør du ved at sætte din babys fødselsvægt ind helt i starten af kurven, hvor din baby er 0 uger. Så vejer du din baby. Herefter finder du det antal uger din baby er og går op til det din baby vejer (din babys vægt) og sætter en prik.

Hvad kan jeg selv gøre for min babys vægt

Ved at holde øje med vægten, vil du i tide opdage hvis din babys vægtkurve bøjer af. Gør den det, har din baby brug for mere mælk pr. døgn. Omvendt hvis du ser, at din baby bare stiger i vægt og sprænger den forventede vægtkurve, så får din baby mere mælk og vokser mere end forventet. Er det meget, så må det vurderes om din baby får for meget mad. Det gælder som udgangspunkt for ammebabyer, at de ikke kan få for meget mælk, men det kan de nu alligevel godt, hvis den mængde mad de får give dem gener.

Hvis din baby ikke tager passende på, skal din baby altså have mere elle mindre mad. Det kan lyde let nok, men er det oftest ikke. Vi hjælper dig gerne med at vurdere situationen, ligesom vi kan hjælpe dig og din baby videre fra der hvor I er nu. Vi kan også hjælpe med at vurdere om der måske findes en bagvedliggende årsag til en manglende vægtøgning eller en for stor vægtøgning. Der er ofte meget at vinde ved at finde en tidlig løsning, så tidlige spiseproblematikker ikke bliver til spiseproblemer.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!