HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Utilpas på ryggen / Vena cava syndrom

Mange gravide kvinder oplever, at de bliver utilpasse, når de ligger på ryggen, særligt jo længere de når i graviditeten. Dette opstår, fordi det store venøse blodkar – Vena cava inferior -, der skal lede blodet fra underkroppen og op til hjertet, bliver komprimeret af livmoderen.

Når Vena cava komprimeres, mindskes tilbagestrømningen af blod til hjertet, og der opstår dermed et blodtryksfald, som mærkes som utilpashed. Tilstanden kaldes Vena cava syndrom.

Hvordan ved jeg om jeg har Vena cava syndrom

Vena cava syndrom opleves ved, at du bliver svimmel og utilpas, når du ligger fladt på ryggen.

Vena Cava - gravid der ligger fladt på ryggen

Tilstanden bedres, så snart du skifter stilling og livmoderen ikke længer trykker på det store blodkar. Det er ofte nok bare at flytte trykket fra livmoderen lidt ud til siden, som her

God stilling mod vena cava

Hvad er risikoen ved Vena cava syndrom

Når der opstår blodtryksfald ved Vena cava syndrom, vil blodgennemstrømningen til moderkagen reduceres. Dette kan udløse et fald i hjertefrekvensen hos det ufødte barn. Som en kortvarig tilstand er dette ufarligt, og det afhjælpes øjeblikkeligt ved lejeændring (ligge på en anden måde, ikke ligge fladt på ryggen).

Det kan dog også ske, at den tunge livmoder, i forbindelse med rygleje, i stedet for at trykke på venen kommer til at trykke på hovedpulsåren – kaldet aortakompression.

Aortakompression vil medføre en mindsket blodgennemstrømning til livmoderen og moderkagen, men uden at man som gravid selv mærker ubehag – og derfor ikke bliver gjort opmærksom på den uhensigtsmæssige tilstand. På den måde kan hjertefrekvens hos barnet i livmoderen blive påvirket over længere tid, hvilket er uhensigtsmæssigt.

Hvordan undgår jeg Vena cava syndrom og Aortakompression

Undgå at ligge fladt på ryggen i takt med, at din livmoder vokser og bliver tung. Foretræk i stedet at ligge på siden (foto nedenfor) eller halvt siddende (foto ovenfor).

God stilling, når ud er gravid

Gravid der sidder og læser - god stilling at sidde i når du er gravid

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!