Mange gravide kvinder oplever, at de bliver utilpasse, når de ligger på ryggen, særligt jo længere de når i graviditeten. Dette opstår, fordi det store venøse blodkar – vena cava inferior -, der skal lede blodet fra underkroppen og op til hjertet, bliver trykket på af livmoderen.
Når Vena cava komprimeres, mindskes tilbagestrømningen af blod til hjertet, og der opstår et blodtryksfald, der mærkes som utilpashed. Tilstanden kaldes Vena cava syndrom.
Hvordan ved jeg om jeg har Vena cava syndrom
Vena cava syndrom opleves ved, at du bliver svimmel og utilpas, når du ligger fladt på ryggen (foto).
Tilstanden bedres, så snart du skifter stilling og livmoderen ikke længer trykker på vena cava inferior, det store blodkar. Det er ofte nok bare at flytte trykket fra livmoderen lidt ud til siden, som her (foto):
Hvad er risikoen ved Vena cava syndrom
Når der opstår blodtryksfald ved Vena cava syndrom, vil blodgennemstrømningen til moderkagen reduceres. Dette kan udløse et fald i hjertefrekvensen hos det ufødte barn. Som en kortvarig tilstand er dette ufarligt, og det afhjælpes øjeblikkeligt ved lejeændring (ligge på en anden måde end fladt på ryggen).
Det kan dog også ske, at den tunge livmoder, i forbindelse med rygleje, i stedet for at trykke på venen kommer til at trykke på hovedpulsåren – kaldet aortakompression.
Aortakompression vil medføre en mindsket blodgennemstrømning til livmoderen og moderkagen, men uden at man som gravid selv mærker ubehag – og derfor ikke bliver gjort opmærksom på den uhensigtsmæssige tilstand. På den måde kan hjertefrekvens hos barnet i livmoderen blive påvirket over længere tid, hvilket er uhensigtsmæssigt.
Hvordan undgår jeg Vena cava syndrom og Aortakompression
Undgå at ligge fladt på ryggen i takt med, at din livmoder vokser og bliver tung. Foretræk i stedet at ligge på siden (foto nedenfor) eller halvt siddende (foto nedenfor). Eller halvt på ryggen, tippet ud til den ene side (foto ovenfor).