KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Utilfreds og sur baby

Man kan let fristes til at tænke ”Hvor svært kan det være at gøre en baby tilfreds”. Sandheden er, at det er en 24 timers opgave 7 dage om ugen. For at være veltilpas har din baby nemlig brug for hele tiden at være kropsligt, følelsesmæssigt og hjernemæssigt reguleret. Samtidig er der hele tiden et utal af forskellige ydre og indre tilstande, der vil komme og gå og være en “trussel” for tilfredsheden, hvis de ikke imødekommes og reguleres.

Derfor er det en stor fordel for dig at have en grundlæggende viden om alle de processer, der foregår inde i din baby, og at du kan aflæse din babys måde at udtrykke sig på. At kunne aflæse en “babys sprog” er noget, man gradvist bliver bedre og bedre til i takt med, at man gør sig forskellige erfaringer, og at I lærer hinanden at kende. En vis portion usikkerhed er en naturlig følgesvend, når man bliver nogens mor eller far. Det holder en på beatet og særlig opmærksom på, om man har overset noget, hvilket er godt for barnet.

Tilpashed og tilfredshed kommer ikke “bare” af sig selv

Man kan godt tænke, at babyer som udgangspunkt er veltilpasse og tilfredse – og det er de i reglen også, hvis de grundlæggende får dækket deres basale behov for mad, søvn, varme, tryghed, nærvær og passende stimulation og interaktion og har fravær af ubehag og smerte. Ligesom at din baby også har sin egen mening om tingene, men ingen overblik over situationen som helhed.

En baby kan ikke selv dække sine behov, det er dig som forælder, der skal løse den opgave. Når din baby er veltilpas og tilfreds, så er det fordi, du har gjort det muligt for din baby at være i denne lykkelige tilstand.

Nogle forældre er mere “på arbejde” end andre

Hvor tilpas og tilfreds din baby er, og hvor nemt eller svært det er for dig at dække din babys behov afhænger af flere forskellige ting, også ting du ikke har direkte indflydelse på. Babyer, der har haft en hård fødsel eller har været adskilt fra moderen efter fødslen græder ofte mere, de kan have sværere ved amningen og også sværere ved søvnen, og deres nervesystem kan være på overarbejde, hvilket selvsagt vil betyde, at det vil være sværere at holde barnet tilfreds og tilpas. Babyer, der har tabt sig meget i vægt efter fødslen og har haft en oplevelse af at være meget sultne, kan også græde mere end babyer, der aldrig har oplevet ikke at kunne blive mæt. Deres overskud er mange gange mindre og “lunten” til gråd kortere. Det samme gælder babyer, der har ondt eller ubehag i kroppen, eksempelvis mavepine, spændinger, refluks eller lignende.

Derfor vil det også være mere eller mindre svært som nybagte forældre at hjælpe sin baby til tilpashed og til at få dækket sine behov, og nogle forældre er simpelthen på mere “arbejde” end andre.

Det forholder sig desværre også sådan, at at du kan gøre en masse (gode) ting for din baby – uden at det har den fortjente positive effekt, hvis det ikke er løsningen på det, din baby tumler med. Et eksempel kan være, at en baby har ondt i maven og græder over en bøvs, der klemmer i maven. Og man som mor tolker gråden som sult (fordi den kan være svært at tolke) og lægger barnet til brystet og barnet glædeligt sutter, fordi det at sutte og få mælk trøster og føles dejligt i øjeblikket, så vil man efterfølgende se at barnet har endnu mere bøvs der klemmer og endnu mere ondt i maven.

Baby, der græder hjerteskærende
Baby, der græder hjerteskærende og en mor, der forsøger at regne ud hvorfor.

Nogle babyer er svære at gøre tilfredse end andre

Som beskrevet ovenfor, er der stor forskel på babyer, og nogle babyer har brug for mere hjælp fra sine forældre end andre; måske fordi de har mere fysisk ubehag i deres krop. Ofte skyldes det, at barnet eller forældrene er kommet skævt fra start – ligesom er slået ud af kurs.

Din babys tilfredshed (og dit liv med din baby) er i stort omfang bestemt af:

  • Hvordan I kommer fra start – baby, mor og far.
  • Hvordan fødslen og fødselsoplevelsen har været
  • Hvordan amningen kommer fra start.
  • At din baby ikke taber sig for meget i vægt efter fødslen
  • Hvordan søvnen fungerer
  • Hvor godt din baby føler, der er styr på situationen
  • Om der er ubehagelige tilstande i din babys krop, måske som du ikke umiddelbart kender til eller ikke umiddelbart kan finde en løsning på.

Det fremmer livskvaliteten enormt at have let adgang til nok mad (en velfungerende amning),  bøvse når der sidder luft og klemmer, prutte når der er luft, der generer i tarmen, have afføring når man er fyldt op, kunne sove, når man er træt, være i og håndtere ens følelser, forstå sammenhænge, være sammen med andre mennesker, rumme andre mennesker etc.

Hvad jeg selv kan gøre

Når din baby ligger i livmoderen, så kommer al næring til din baby gennem navlesnoren og alle affaldsstoffer returneres tilbage på samme vis. Din baby skal ikke sutte for at få mad og skal ikke presse for at komme af med afføring. Din babys søvn i livmoderen er også anderledes end efter fødslen, hvilket betyder at det ikke altid er lige let “bare” at falde i søvn, når man er træt. Eller i det hele taget mærke at man er træt. Din baby kommer til verden med en ny lille krop, der skal opleve alting for første gang og lære at håndtere de kropslige funktioner som at spise, at bøvse, at komme af med afføring og prutter, at være vågen, at kunne fordøje sanseindtryk.

Vores erfaring er, at de fleste babyer har brug for at blive vist, hvordan de bedst håndterer de basale kropsfunktioner. De skal lære, hvordan de slipper af med bøvser for bare at kunne mestre det, så bøvserne ikke er årsag til ubehag. På helt samme måde som dit barn også har brug for hjælp til at lære at håndtere sine følelser, kravle, gå, tale m.m. Børn vil blive langt mere glade og velfungerende – også som voksne – hvis vi tog de mest basale processer i kroppen lige så alvorligt som alt andet læring.

Langt de fleste babyer kan hjælpes til stor trivsel, tilfredshed og tilpashed når blot “fundamentet” kommer på plads. Fundamentet er de basale kropslige funktioner som (nok) mad, (nok) søvn, fravær af smerte samt tilpas og afstemt vågentid. Er det nemt? På ingen måde, men det er super vigtigt! Og alle justeringer du kan gøre kan have stor betydning for dit barns tilpashed både fysisk, følelsesmæssigt og mentalt.

Det er vores opfattelse at babyer er grundlæggende trygge og tillidsfulde. Mange forældre taler om, at barnet er utryg, men det vil så godt som altid være noget fysisk, der er årsagen. Hvis en baby generelt er utilfreds, skal forklaringen findes i et eller andet bagvedliggende problem. Det kan være problemer med at bøvse, problemer med at sove, spændinger i kroppen og lignende. Alle babyer græder selvfølgelig indimellem, fordi det er deres måde at kommunikere behov og følelser på. Men ingen babyer græder vedvarende og/eller utrøsteligt og/eller mange timer i døgnet uden en god grund.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!