Utilfreds og sur baby

Man kan let fristes til at tænke ”Hvor svært kan det være at gøre en baby tilfreds”. Sandheden er, at det er en 24 timers opgave 7 dage om ugen. For at være veltilpas har din baby nemlig brug for at være kropsligt, følelsesmæssigt og hjernemæssigt reguleret. Desuden vil din baby også have sin egen mening om tingene, men ingen overblik over situationen som helhed. Samtidig er der hele tiden et utal af forskellige ydre og indre tilstande, der vil komme og gå og være en “trussel for” tilfredsheden, hvis de ikke imødekommes og reguleres.

Det stiller krav til dig om at have en grundlæggende viden om alle de processer, der foregår inde i din baby, og at du kan aflæse din babys måde at udtrykke sig på.

Tilpashed og tilfredshed kommer IKKE af sig selv

Mange tænker fejlagtigt – også et utal af fagpersoner –  at babyer som udgangspunkt er veltilpasse, men faktisk forholder det sig lige omvendt. Din baby er kun veltilpas, når du har gjort det muligt for din baby at være i denne lykkelige tilstand.

Gør du ingenting, kan du være helt sikker på, at din baby inden længe vil græde. Der vil melde sig et behov, som din baby har brug for, at du tager hånd om, for at kunne genvinde en følelse af veltilpashed og glæde ved livet.

Omvendt forholder det sig desværre også sådan, at du kan gøre en masse ting for din baby – uden at det har den fortjente positive effekt, hvis det ikke er løsningen på det, din baby tumler med.

Baby, der græder hjerteskærende

Baby, der græder hjerteskærende og en mor, der ikke ved hvorfor

Nogle babyer er svære at gøre tilfredse end andre

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er stor forskel på babyer og nogle babyer kræver simpelthen mere af deres forældre end andre, måske fordi de har mere fysisk ubehag fra deres umodne krop. Ofte er det alene, fordi barnet eller forældrene er kommet skævt fra start – er ligesom slået ud af kurs. Det er vores erfaring, at det altid kan og bør rettes op.

Din babys tilfredshed (og dit liv med din baby)  er i stort omfang bestemt af:

  • Hvordan I kommer fra start – baby, mor og far.
  • Hvordan amningen kommer fra start.
  • Hvordan søvnen fungerer
  • Hvor godt din baby føler, der er styr på situationen
  • Om der er ubehagelige tilstande i din babys krop, som du ikke umiddelbart kender til eller ikke umiddelbart kan finde en løsning på.

Det fremmer livskvaliteten enormt at have let adgang til nok mad (en velfungerende amning), kunne sove, når man er træt, bøvse når der sidder luft og klemmer, prutte når der er luft, der generer i tarmen, have afføring når man er fyldt op, kunne kontrollere sine muskler i hele kroppen på et meget raffineret niveau, være i og håndtere ens følelser, forstå sammenhænge, være sammen med andre mennesker, rumme andre mennesker etc.

Hvad jeg selv kan gøre

En babys utilfredshed skal altid findes i et eller andet bagvedliggende problem. Det kan være problemer med at bøvse, problemer med at sove etc.

Regn med, at du skal lære din baby alt, også det mest basale, på samme måde som du senere skal hjælpe din baby til at lære at håndtere sine følelser, kravle, gå, tale etc. Det er min opfattelse, at vi generelt mangler denne forståelse i samfundet og, at vores børn ville blive langt mere velfungerende – også som voksne – hvis vi tog de mest basale processer i kroppen lige så alvorligt som alt andet læring.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vi har gjort det til vores passion at finde løsninger på, hvordan man lærer nyfødte og babyer alt det basale, og den viden leverer vi på timebasis og døgnbasis gennem Det Private Barselshotel.

Hvis du synes, du mangler viden og inspiration eller du synes din baby er noget af en mundfuld, så kan vi træde til med undervisning og redskaber, der virker. Alle forældre kan skabe en velfungerende hverdag med deres baby – også selvom din baby lige nu er noget af en mundfuld. Forskellen på om det lykkes er, om du har den viden, erfaring og de redskaber, du har brug for.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.