fbpx

Blog

Amning & flaske

Undgå at din amning går i vasken, fordi du falder i den her fælde!

Undgå at din amning går i vasken, fordi du falder i den her fælde!

På Baby Instituttet oplever vi desværre ofte, at nybagte mødre, ringer og beder om hjælp, når deres baby er 2-3 uger gammel. For pludselig virker det som om, mælkeproduktionen er faldet – så meget at de ikke længere kan mætte deres baby eller deres baby har svært ved at tage nok på i vægt. Til stor undren for de nybagte mødre, fordi der jo var masser af mælk i starten! Så hvordan kan det dog ske? Nu troede de lige, at de var “home safe”.

Men det er der faktisk en god forklaring på, og den synes jeg, at du skal kende, så du undgår at falde i den samme fælde.

Det bliver lidt teoretisk men hæng på – jeg skal nok lade være med at gå aalt for meget i detaljer.

Lige efter fødslen har du råmælk i brysterne

Når du føder din baby (og i den sidste del af graviditeten), så har du råmælk i brysterne. Råmælk er den første mælk, din baby skal have, og råmælken er helt speciel. Den er nemlig meget rig på antistoffer.

Når din baby fødes, så fungerer din babys immunsystem endnu ikke optimalt – det er her råmælken kommer ind i billedet. For antistofferne i råmælken beskytter nemlig din baby imod sygdomme. Det er faktisk derfor, at dyrebørn i naturen dør, hvis de ikke kommer meget hurtigt igang med at die.

Råmælken er oftest sparsom i mængde og ydermere kan den være meget tyk i konsistensen (indimellem næsten som flydende lim!). Derfor er det ikke altid nogen helt let opgave for en nyfødt baby at få råmælken ud af brystet – det kræver en supergod teknik, især hvis man er lille og træt. Råmælken varierer i farve fra nærmest gennemsigtig til mørkegul.

På billedet kan du se et eksempel på råmælkens farve (bare rollig! Det er IKKE almindeligt, eller for den sags skyld, nødvendigt at have SÅ meget råmælk.

stor mængde råmælk

udpumpet råmælk

Mælken løber til

Nogle dage efter fødslen skiftes råmælken så langsomt ud med den blivende mælk. I den periode kaldes mælken for “overgangsmælk”. Det er her, man taler om at mælken løber til. Mælken kommer efterhånden i større mængde, og mange kvinder oplever brystspændinger på dette tidspunkt.

Når mælken løber til, så sker det faktisk ret meget på auto-pilot. Din krop er nemlig fuldstændigt gearet til opgaven. Under graviditeten var det bare moderkagens hormoner, som hæmmede de mælkeproducerende hormoner. Så idet du fødte moderkagen, forsvandt den hæmmende virkning, og din krop kunne komme igang med mælkeproduktionen. Det betyder, at mælken oftest løber til, uanset hvordan din babys teknik har været (altså uanset hvor stor efterspørgsel, der har været på mælk).

Det er også grunden til, at kvinder som ikke ønsker at amme og hvor barnet aldrig har været ved brystet, alligevel danner mælk i de første dage.

Niveauet af mælkeproducerende hormoner er altså højt i de første dage efter du har født din baby. Men efter 9-13 dage falder niveauet igen, og herefter overtager det system som man populært kalder for “udbud og efterspørgsel”.

Din mælkeproduktion afhænger af din babys efterspørgsel

Det betyder, at dit hormonniveau og din mælkeproduktion kommer til at afhænge fuldstændigt af, hvor meget mælk din baby efterspørger. Og hvis din baby kun har haft en lille efterspørgsel i de første dage (eksempelvis pga en forkert teknik ved brystet), så kan dine bryster godt være kommet “bagud”. Udbuddet justeres efter den (for) lille efterspørgsel, og en del kvinder oplever derfor også, at mælkeproduktionen falder markant (og problematisk meget) ca 14 dage efter fødslen.

Prøv at forestille dig, at dine bryster er som en lille fabrik, der sælger mælk til din baby. Når din baby spiser ved brystet, så svarer det til, at din baby lægger en ordre ind på x antal ml mælk.

mælk

Hvis der gang på gang er for meget mælk på lager på fabrikken, så nedjusteres produktionen. En del af fabrikken nedlægges simpelthen. Maskinerne lukkes ned og personalet bliver fyret. Det vil sige, at en del af kirtelvævet i brysterne (som skal producere mælk) går ud af funktion.

Det sker typisk for den del af kirtelvævet, som ikke bliver tømt ordentligt for råmælk. Kirtlerne skal nemlig tømmes og tømmes og tømmes for at kunne blive ved med at lave ny mælk.

Så hvis din mælkeproduktion falder markant (og for meget), når din baby er omkring 2 uger gammel, så kan årsagen ofte findes i, at kirtelvævet i dine bryster ikke er blevet tømt ordentligt for råmælk endnu.

Men bare rolig, efter 2 uger kan du med god sandsynlighed stadig nå at ændre din babys teknik ved brystet og få tømt råmælken ud – og dermed få boostet din mælkeproduktion.

Når vi giver ammehjælp på Baby Instituttet, så arbejder vi altid på at få tømt brysterne ordentlig ud mhp på en øget produktion, og vi underviser selvfølgelig også i, hvordan du selv kan fortsætte med det derhjemme.

Læs om vore ammevejledning her ->

Og om vores online Ammekursus her ->

 

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.