Blog

Min nyfødte & den første tid / Sundhed, trivsel og udvikling

3 gode råde til at undgå genindlæggelse af din nyfødte baby

3 gode råde til at undgå genindlæggelse af din nyfødte baby

En del babyer får desværre behov for en genindlæggelse på hospitalet efter at være kommet hjem efter fødslen.

På Det Private Barselshotel oplever vi et stigende antal kvinder, der mellem 14. – 21. dagen efter barnets fødsel, henvender sig pga. faldende mælkeproduktion og stagnerende eller faldende vægt hos barnet.

Mange af disse børn risikerer en genindlæggelse.

Problem er grundlæggende, at moderen fra start har haft en stor mælkeproduktion, hvor barnet kun har slikket yderst på brystvorten og dermed ikke fået stimuleret brystvævet til fortsat mælkeproduktion.

Det betyder, at amningen/barnets trivsel er i fare og skal etableres påny.

De 3 gode råd til at undgå genindlæggelse

For at forebygge en genindlæggelse er det alfa og omega, at I som forældre er på forkant og har tilrettelagt en god start.Det kan man eksempelvis forebygge ved at følge Charlotte R Utzons 3 gode råd til hvordan I undgår en genindlæggelse:

  • 1) Amning må ikke gøre ondt
  • 2) En suttebrik skal ikke anvendes. Og slet ikke før din baby har fået den hvide mælk korrekt ved brystet, hvilket vil sige, at du har fritløbende hvidt mælk på ca. 5.- 6. dagen efter fødslen.
  • 3) Alt slid/sår på brystvortens spids indenfor barnets første leveuge er fejlindstillinger, som skal rettes til, så barnet får tømt brysterne nok til at sætte mælkeproduktionen ordentligt i gang.

Såfremt disse 3 råd opfyldes og dit barn får rigeligt med mad – har I god mulighed for at opnå en god start og undgår derved en genindlæggelse af jeres baby.

Charlotte Utzon, jordemoder og sygeplejerske
Charlotte Rigmor Utzon (1960) er uddannet sygeplejerske i 1987 og senere også uddannet jordemoder (1996). Charlotte har siden arbejdet som jordemoder på det meste at Sjælland og som vikar i Norge. I 2009 startede hun og Ditte Bach Det Private Barselshotel i Gentofte. Charlotte har 3 børn, 2 dreng fra 1987 og 1990 og en pige fra 1993.