LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Udviklingspring & søvn

Når børns hjerne udvikler sig meget kalder vi det et udviklingsspring eller tigerspring. Dem kan man tro på i større eller i mindre grad, men det er fysiologisk påvist, at børn har perioder, hvor deres hjerne vokser mere end andre. Selvom det faktisk er barnet, der forandrer sig, så vil det for barnet føles som om, at det er verden, der gør det. Verden vil opleves ny og spændende – og til tider måske også lidt skræmmende.

Udviklingsspring påvirker søvnen

Mange forældre beretter, at deres børn i perioder sover mindre, herunder når barnet tager et udviklingsspring. Ofte virker barnet ikke træt. Det lille barn ligger med helt åbne øjne og ser på ingen måder ud som om, at de skal lukkes. Er din baby større, vil du måske se, at din baby tumler mere rundt (falder mere). Mens de sædvanlige træthedstegn udebliver.

Du kender sikkert selv følelsen af at komme hjem efter en hektisk arbejdsdag eller en tur i biografen, hvor du har set en sindsoprivende film. Så kan det godt være svært at sove. Det er ikke ensbetydende med, at man ikke har brug for søvn. Det er stresshormonerne der ligger højt og hjernen der er overspeedet.

Som voksne har vi også perioder, hvor hjernen er på overarbejde det kan være ved studiestart, nyt job, livskriser, sygdom, sorg og forandring. Vi ved godt at det at kombinere nye udfordringer med en god nats søvn, er en god ide. For vi restituerer bedre, lærer mere, husker mere og trives bedre, når vi får nok søvn. Sådan er det på alle måder også med børn. Men vi opdager også ofte at det ikke er så let igen at sove når man “er på” eller der sker meget i ens liv.

Din baby har brug for din hjælp!

Det er utroligt vigtigt ikke at lade stå til eller at vente på, at det af sig selv bliver godt igen. Det der nemlig oftest sker er, at barnet vil blive slået ud af kurs og ikke selv vil kunne finde tilbage til “den gode søvn”. I stedet kan den nye tilstand blive til nye dårlige sovevaner. For for de fleste babyers vedkommende forværres ved næste udviklingsspring og det næste igen.

Man kan næsten ikke undgå at ramme lidt ved siden af med søvnen. Man kan tænke det lidt som en golfbane med 10 huller. De første par slag går det ok, men er man kommet ud af kurs kan det være svært bare at få bolden ind på banen igen. Risikoen for at skyde skævt eller slet ikke ramme når først man er landet i bunkeren er rimelig stor. Til sidst er man måske kommet så langt væk fra banen at man ikke længere ved, hvad retning man skal skyde i. Med de rette redskaber kan man undgå at zigzagge alt for meget hen over de 10 huller, og hele tiden holde målet i sigte.

Det er godt at vide, at man i perioder med udvikling skal kridte skoene, tage arbejdshandskerne på og vise vejen for sit barn. Den vej der hedder; du har brug for at sove. Og særligt, når du lærer så mange nye fantastiske ting.

Fastholdelse af god søvn og etablering af gode sovevaner, vil derfor kræve mere af dig de første leveår, hvor dit barn er under så enorm udvikling.

Hvad du selv kan gøre ved udviklingsspring

Dit barn vil på ingen måder vide, at udviklingsspring skal kombineres med god søvn og nok af den – tværtimod. Den opgave vil blive din at vise og lære dit barn. Mange forældre beretter om børn, (også de der normalt sover godt) at de er svære at putte, sover dårligere og er mere urolige i de perioder hvor deres udvikling tager et ryk. Derfor kræver god søvn, både noget at etablere, foruden en aktivt indsats at fastholde gennem udviklingsspring, sygdom og tænder.

Det er vores erfaring at det ved udviklingsspring (eller lige derefter) gælder om at kridte skoene og få ens barn tilbage til god søvn, da søvnen ellers vil have mest tilbøjelighed til at forblive slået ud af kurs, for ved næste udviklingsspring at få et slag mere i den gale retning.

Måske din babys søvn eller mangel på samme allerede giver dig problemer? Så er du ikke den eneste. Vil du gå vejen sammen med andre, så er vores Søvn i Babysteps hold forløb lige noget for dig. Her vil du have vores Søvn i Babysteps søvnvejleder ved din side hele vejen og vil kunne bruge det du lære nu, men også ved næste udviklingsspring. Du kan vælge vores individuelle forløb, for dig, din partner og baby. Alt foregår online, så det er nemt at deltage!

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!