KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Udviklingsspring & søvn

Når børns hjerne udvikler sig meget, kalder vi det et udviklingsspring eller tigerspring. Selvom det er barnet, der forandrer sig, vil det for barnet føles som om, at det er verden, der gør det. Verden vil opleves ny og spændende – og til tider måske også lidt skræmmende. Det kan selvfølgelig også dreje sig om et vækstmæssigt spring, der vil kunne give gener og uro i kroppen.

Udviklingsspring påvirker søvnen

Mange forældre beretter, at deres børn i perioder sover mindre, herunder når barnet tager et udviklingsspring. Ofte virker barnet ikke træt. Det lille barn ligger med helt åbne øjne og ser på ingen måder ud som om, at de skal lukkes. Er din baby større, vil du opleve at dit barn måske tumler mere rundt (falder mere, når trætheden indfinder sig). Mens de sædvanlige træthedstegn udebliver, fordi barnet er speedet.

Du kender sikkert selv følelsen af at komme hjem efter en hektisk arbejdsdag eller en tur i biografen, hvor du har set en sindsoprivende film. Her kan det godt være svært at sove. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke er træt eller har brug for at sove. Det er stresshormonerne der ligger højt og hjernen der er overspeedet.

Som voksne har vi også perioder, hvor hjernen er på overarbejde. Det kan være ved studiestart, nyt job, livskriser, sygdom, sorg og forandring. Vi ved godt at det at kombinere nye udfordringer med en god nats søvn, er en god ide. For vi restituerer bedre, lærer mere, husker mere og trives bedre, når vi får nok søvn. Sådan er det også med børn. Men det er ofte ikke så let igen at sove, når man “er på” eller der sker meget i ens liv.

Din baby har brug for din hjælp!

Stikker dit barns søvn helt af i forbindelse med et udviklingsspring, fordi hjernen er helt speedet er det vigtigt ikke at lade stå til eller at vente på, at det (af sig selv) bliver godt igen. Det der nemlig hyppigere sker er, at barnet ikke selv kan finde tilbage til “den gode søvn”. I stedet vil den nye dårligere søvn fortsætte. Der igen vil kunne forværres ved næste udviklingsspring og det næste igen.

Man kan tænke det lidt som en golfbane. Er bolden kommet ud af kurs, kan det være svært bare at få den ind på banen igen. Til sidst er man måske kommet så langt væk fra banen, at man ikke længere ved, hvad retning man skal skyde i (sort pil th). Ved at få bolden tilbage på banen igen mellem de forskellige slag/udviklingsspring undgår man at blive slået helt ud af kurs eller helt ud af banen (sort pil tv).

Det er godt at vide, at man i perioder med udviklingsspring skal kridte skoene og vise vejen for sit barn. Den vej der hedder; du har brug for at sove. Især når du lærer så mange nye fantastiske ting. Fastholdelse af god søvn og etablering af gode sovevaner, vil kræve mere af dig de første leveår, hvor dit barn er under enorm udvikling.

Hvor lang tid vil søvnen være påvirket

Det er vores erfaring at søvnudfordringer ved udviklingsspring ofte ikke bare er en fase, barnet vokser fra, men noget du skal tage hånd om og hjælpe barnet med. Det gælder derfor om at kridte skoene og få ens barn tilbage til sin gode søvn, da søvnen ellers vil kunne forblive ud af kurs efter udviklingsspringet, for ved næste udviklingsspring måske at få et slag mere i den gale retning.

Dit barn vil heller ikke selv vide, at udviklingsspring skal kombineres med god søvn og nok af den – tværtimod. Den opgave vil blive din at vise og lære dit barn. Mange forældre beretter om børn, (også de der normalt sover godt) at de er svære at putte, sover dårligere og er mere urolige i de perioder hvor deres udvikling tager et ryk. Står det på i en uge og falder søvnen mere eller mindre på plads af sig selv igen, er alt fint. Det var bare et udviklingsspring. Står det på længere, er det bedre ikke at regne med at søvnen falder på plads af sig selv, men noget du skal gøre en aktiv indsats for at hjælpe dit barn frem mod.

Derfor kræver god søvn, både noget at etablere, foruden en aktivt indsats at fastholde gennem udviklingsspring, sygdom og tænder.

Brug for hjælp til søvnen;

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!