Mange kvinder opdager – ofte for sent – at det med amningen ikke er så let og ligetil som de regner med. Det skal i den sammenhæng ikke være nogen hemmelighed, at vi, på Babyinstituttet, er store fortalere for “hands on” ammevejledning – fordi amning er et håndværk, det er noget du skal kunne med dine hænder, dit bryst og din baby i situationen.
Ud over at vide og få vist hvordan i situationen, så er der faktisk også nogle simple hjælpemidler, der kan hjælpe din amning på vej. Det er dem, du kan læse om her.
Køb dig en god ammepude!
Jeg har ammet to børn uden at eje en ammepude, og ikke desto mindre er jeg store fortaler for at du køber sig en GOD ammepude. Vi har testet så godt som alle ammepuder og ved hvad en GOD ammepude skal kunne – og omvendt hvad der kendetegner en dårlig.
En god ammepude gør, at din baby ikke trækker i brystvorten i starten, hvor din baby er helt nyfødt. Det er derfor vigtigt, at puden er fast og at ammepuden ikke synker sammen under din babys vægt (heller ikke når der er gået lidt tid). Ammepuder med pudefyld har desværre den uheldige egenskab at barnet synker ned i dem. Og resultatet er at man får smertefulde amninger og kedelige sår på brystvorten.
Er det så sådan, at man kan undgå smertefulde amninger og kedelige sår på brystvorten med den rigtig ammepude? Ja til dels, men det vil selvsagt også kræve, at barnets teknik ved brystet er god.
- Du kan se vores favorit ammepude her =>
- Ekstra fyld til den Doomoo pude du har derhjemme, så den er god som ny =>
Køb dig mindst et par brystvarmere!
Uanset hvornår du skal amme – forår, sommer, efterår eller vinter, synes jeg at brystvarmere er et must. Brystvarmere holder mælkekirtlerne og mælkegangene især i de dele af brystet, der ligger længst væk fra brystvorten, varme. Varme bryster får til at løbe bedre, og det kan faktisk være svært for en nyfødt baby at få tømt de områder af brystet, der ligger længst væk fra brystvorten. Områder der IKKE tømmer sig eller kun dårligt tømmer sig betyder mindre mælkeproduktion – og øget risiko for brystbetændelse. Derfor er brystvarmere en god ting!
En anden ting, der kan ske, er at man kan få brystbetændelse af at have fået kulde på brysterne. Det kan være at man har været i postkassen i en T-shirt en dag med kold vind for så at få brystbetændelse om aftenen. Brystvarmere sikrer at brysterne holdes konstant varme.
Mikrovibrering med brystmassager til effektiv tømning
En nyere ting som jeg er helt vild med er mikromassage til tømning af brysterne. Tømning er afgørende for mælkeproduktionen og ikke mindst for en god etablering af mælkeproduktionen. Dertil har tømningen i starten en kæmpe betydning for, hvor meget råmælk der lander i din babys mave. Her gælder helt klart jo mere jo bedre, da barnet jo ved ankomst til verden har adgang til mindre mælk end sit faktiske behov.
Jo hurtigere mælkeproduktionen øges og etablere sig, jo bedre, er det for din baby, for amningen og for dig og din partner. Brystmassageren bruges især i starten senere ved tømningsproblemer.
Gode ammebh´er gør hverdagen lettere
Ammebh´er synes vi på Babyinstituttet er en ret genial opfindelse (også kommet efter min ammetid), men de letter livet væsentligt som ammende mor, der på alle mulige tidspunkter af døgnet har brug for at kunne finde et bryst frem – og gerne vil undgå at sidde helt bar (at blive kold).
En ammebh holder også det andet bryst varmt, mens din baby er på det første.
Ammeindlæg, når du drypper med mælk
Angående ammeindlæg, så er der nogle der bruger en hel palle engangsammeindlæg, fordi at intet mindre kan gøre det. Og andre der fint kan nøjes med 2 stykker i uld eller bomuld, så der hele tiden er nogle med. Det vil afhænge af brysterne. Man kan have nok mælk til sin baby uanset.
Formålet med ammeindlæg er at opsuge den mælk, der eventuelt løber umotiveret ud af brysterne. Det kan være under amningen, fra det bryst barnet ikke spiser af eller fra begge bryster mellem amningerne. Ammeindlæg gør at man undgår pludselig at stå med to store våde plamager på blusen, lige der hvor brystvorterne sidder.
Brystvorteformere – til dig med flade eller indadvendte brystvorter
En anden rigtig god ting er brystvorteformere, men kan hvis du har flade eller indadvendte brystvorter. Man sætter brystvorteformerene på mellem amningerne, så brystvorten kommer længere frem – og din baby dermed bedre vil kunne få godt fat.
Sårophealing-kit, til dig med sår eller som en “forebyggende indsats”!
Vi har gennem årene fundet vores egen effektive måde at ophele sår på brystvorterne, der har skabt vores sårophelings kit til sårede og skadede brystvorter. Det bygger på konceptet våd såropheling, da vi oplever at det er den absolut hurtigste måde at få sår på brystvorterne til at hele op – sammen med at korrigere den ikke gode nok teknik, der har skabt sårene i første omgang.
Vil du bare have lidt ekstra beskyttelse, kan du bruge brystvortebeskytterne. De gør at brystvorten i starten af amningen ikke bliver trykket på af dit tøj – og derfor heller ikke sidder noget (stof eller fnuller) fast i brystvorten.
Ammevenlig sutter – runde sutter i størrelse 2
For os er der ingen tvivl, hvis din baby skal have sut, så er den runde sut størrelse 2 den absolut mest ammevenlige sut. Den måde en baby svøber med sin tunge om den runde er meget lig den måde barnet skal svøbe omkring brystvorten. På Babyinstituttet bruger vi også den runde sut til træning af tungen hos de babyer, der har brug for det i forhold til amningen.
For dig der søger “how to” viden om amning
Hvis du søger mere viden om amning, vil jeg klart anbefale min ammebog eller ammekursus.; Effektiv, Smertefri Amning. Her får du “how to” viden og redskaber til en god ammeopstart, hvor du sikre din baby en god teknik ved brystet og selv gør en aktiv indsats for at sikre dig og din baby en god mælkeproduktion – og styrer uden om de mest hyppige ammeproblemer.