LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Udmalkning af råmælk i graviditeten

Gennem den seneste tid er der kommet mere og mere fokus på fordelene ved udmalkning af råmælk allerede i graviditeten. Udmalkning i graviditeten er noget, som – i blandt andet Australien – længe har været anvendt og anbefalet til visse grupper af gravide. I Danmark er vi dog (også her) lidt bagud, og den danske sundhedsstyrelse har desværre endnu ikke udstedt nogen vejledninger eller anbefalinger om emnet.

Hvorfor udmalke i graviditeten?

Nogle børn er – allerede inden de bliver født – i forhøjet risiko for at skulle have tilskud af modermælkserstatning efter fødslen.

Det er for eksempel tilfældet for børn, hvis mødre har sukkersyge eller graviditetssukkersyge. Hvis du som gravid har sukkersyge, så har din baby i livmoderen nemlig et forhøjet udbud af sukker via navlesnorsblodet – og dermed også risiko for at falde problematisk i blodsukker efter fødslen, når tilførslen af navlesnorsblod falder. Derfor giver man ofte disse børn Early Feeding, altså tilskud af modermælkserstatning i det første levedøgn, indtil blodsukkeret har stabiliseret sig.

Det kan også være babyer, som har tabt sig i livmoderen og derfor allerede har brugt de fedt- og sukkerdepoter, som skulle bruges i de første dage efter fødslen, indtil mælken løber til.

Vi ved allerede, at tilskud af modermælkserstatning udgør en belastning for din babys tarmsystem og er forbundet med større risiko for eksempelvis astma og allergi. Derfor er det en stor fordel for din baby kun at få din mælk.Og hvis du håndudmalker råmælk i den sidste del af graviditeten, så kan du faktisk oparbejde et lille lager i fryseren – og så kan din baby få din egen hjemmelavede råmælk istedet for modermælkserstatning, hvis der skulle være behov for lidt ekstra.

Udmalket brystmælk i pose, klar til optøning og brug

Kan jeg risikere at føde for tidligt?

Nej, det kan du ikke.

Teoretisk har man været lidt bekymret for, om udmalkning i graviditeten kunne medføre en risiko for at gå for tidligt i fødsel, fordi man stimulere produktionen af oxytocin ved at udmalke – og netop oxytocin er det hormon, som får livmoderen til at lave veer.

Men der er lavet et studie, hvor man har undersøgt risikoen for for tidlig fødsel – og fundet at udmalkningen ikke påvirker hverken fødselstidspunkt eller medfører flere indlæggelser på neonatalafdeling. Udmalkning tilrådes dog først fra graviditetsuge 36 og frem.(Tidsskrift for jordemødre 6/2017 s12)

Hvad er fordelen ved udmalkning i graviditeten?

I det ovennævnte studie lod man kvinderne håndudmalke 10 minutter 2 gange dagligt fra graviditetsuge 36 og frem til fødslen. Kvinderne udmalkede i gennemsnit 5,5 ml råmælk ud pr gang og knap halvdelen nåede at udmalke mere end 20 gange ialt.

Glad baby der ligge på mors bryst

Man så, at de kvinder som havde udmalket i graviditeten havde en højere frekvens af eksklusiv amning i det første døgn efter fødslen og under indlæggelsen på hospitalet. Så ikke nok med, at man ved behov for tilskud, kunne bruge egen mælk – selve behovet for tilskud i det hele taget blev også mindre.

Man så ikke nogen forskel på ammefrekvensen efter 3 måneder.

Hvad jeg tænker om udmalkning under graviditeten

På Baby Instituttet og Det Private Barselshotel har vi selvfølgelig også gjort os mange tanker omkring fordelene ved udmalkning  i graviditeten. Og vi tænker, at der kan være flere fordele, end de som studiet beskriver.

Vi ved, at råmælk kan være tyk og drøj at få ud af brystet, hvilket virkelig kan være en udfordring for nogle babyer. Og vi ved også, at det har en stor betydning for mælkeproduktionen, at råmælken hjælpes på vej, indtil den flyder lettere. Så derfor er det nærliggende at forestille sig, at hvis du allerede har gjort forarbejdet med at skabe flow i brystet og hjælpe den første del af råmælken på vej, så vil der være hurtigere og lettere adgang for din baby til at få nok råmælk ud af brystet efter fødslen.

Derudover tænker vi, at det er en fordel, at du “kender” dine bryster. Det underviser vi faktisk alle kvinder i på Det Private Barselshotel. At du ved, hvordan dine bryster føles, og hvordan du kan få mælken ud af dem. På den måde vil du, også på længere sigt, være godt stillet i forhold til at forebygge mælkeknuder og brystbetændelse og have en god fornemmelse af, hvor godt dine bryster tømmer sig.

Så vi ser altså flere fordele ved at håndudmalke i graviditeten.

Er det svært?

Det er dog et faktum, at håndudmalkning ikke altid er den letteste kunst i verden! Det kan tage lidt tid og undervisning at lære. Og det er også et faktum, at nogle kvinder har meget råmælk i brysterne og nogle har meget lidt! Det, kun at have lidt råmælk nu, har ikke noget at sige i forhold til hvor meget mælk der er, når moderkagen er ude af kroppen (med dens mælkehæmmende hormoner).

Hvis du har lyst og mod på at prøve at håndudmalke i graviditeten og synes, at de fordele, som er ved det, er noget, som du gerne vil have glæde af, så gå endelig igang. Men vent til du er 36 uger henne i graviditeten. Og husk, at håndudmalkning er svært – og det er helt almindeligt kun at have ganske lidt råmælk. At du har en lille mængde råmælk betyder ikke, at du ikke senere vil kunne producere rigeligt med mælk til din baby. Den råmælk, som du får ud af brystet, skal du gemme i små portioner i fryseren.

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!