KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Håndudmalkning af råmælk i graviditeten

Gennem den seneste tid er der kommet mere og mere fokus på fordelene ved udmalkning af råmælk allerede i graviditeten. Håndudmalkning af råmælk i graviditeten er noget, som – i blandt andet Australien – længe har været anvendt og anbefalet til visse grupper af gravide. I Danmark er vi lidt bagud, hvad det angår, og den danske sundhedsstyrelse har desværre endnu ikke udstedt nogen vejledninger eller anbefalinger om emnet.

Hvorfor udmalke i graviditeten?

Det er en fordel for det lille barns system ikke at skulle forholde sig til modermælkserstatning, hvis det er muligt. Hvis man håndudmalker råmælk i den sidste del af graviditeten, kan der oparbejdes et lille lager i fryseren, så ens barn kan få råmælk i stedet for modermælkserstatning, hvis der skulle være behov for at give lidt ekstra.

Nogle børn er – allerede inden de bliver født – i forhøjet risiko for at skulle have tilskud af modermælkserstatning efter fødslen. Det er for eksempel tilfældet for børn, hvis mødre har sukkersyge eller graviditetssukkersyge. Hvis man som gravid har sukkersyge, har barnet i livmoderen et forhøjet udbud af sukker i navlesnorsblodet og i risiko for at falde problematisk i blodsukker efter fødslen, når tilførslen af sukker falder. Her giver man early Feeding, der er tilskud af modermælkserstatning indtil blodsukkeret har stabiliseret sig.

Det gives også til babyer, der har haft en hård fødsel eller tabt sig i livmoderen og derfor allerede har brugt de fedt- og sukkerdepoter, de skulle bruge i de første dage efter fødslen frem til, at mælken løber til.

Kan man risikere at føde for tidligt af det?

Nej, man kan ikke risikere at føde for tidligt. Teoretisk set har man været lidt bekymret for, om udmalkning i graviditeten kunne medføre en risiko for at gå for tidligt i fødsel, fordi man stimulerer produktionen af oxytocin ved udmalkning. Oxytocin er det hormon, der får livmoderen til at lave veer.

Der er lavet et studie, hvor man har undersøgt risikoen for for tidlig fødsel og fundet, at udmalkningen ikke påvirker hverken fødselstidspunkt eller flere indlæggelser på neonatalafdelingen. Udmalkning tilrådes dog tidligere fra graviditetsuge 36 (36+0) for at være helt sikker. (Tidsskrift for jordemødre 6/2017 s12)

Hvad er fordelen ved håndudmalkning i graviditeten?

I det ovennævnte studie lod man kvinderne håndudmalke 10 minutter 2 gange dagligt fra graviditetsuge 36 og frem til fødslen. Kvinderne udmalkede i gennemsnit 5,5 ml råmælk ud pr gang. Knap halvdelen nåede at håndudmalke mere end 20 gange sammenlagt.

Glad baby der ligge på mors bryst

Man så, at de kvinder, der havde håndudmalket i graviditeten, havde en højere frekvens af eksklusiv amning (udelukkende ammende) i det første døgn efter fødslen og under indlæggelsen på hospitalet. Så ikke nok med, at man ved behov for tilskud kunne bruge sin egen mælk – behovet for tilskud i det hele taget blev også mindre. Man så ikke nogen forskel på ammefrekvensen efter 3 måneder.

Hvad vi tænker om håndudmalkning i graviditeten

På Babyinstituttet har vi selvfølgelig også gjort os tanker omkring fordelene ved håndudmalkning  i graviditeten. Og vi tænker faktisk, at der kan være endnu flere fordele, end de som studiet beskriver.

Vi ved, at råmælk kan være tykt og drøjt at få ud af brystet, hvilket virkelig kan være en udfordring for nogle babyer. Og vi ved også, at det har en stor betydning for mælkeproduktionen, at råmælken hjælpes på vej, indtil mælken flyder lettere. Derfor er det nærliggende at forestille sig, at hvis man  allerede har gjort forarbejdet med at skabe aktivitet i brystet eller noget at brystet og hjælpe den første del af råmælken på vej, så vil der hurtigere og lettere være adgang til, at det nyfødte barn får mere råmælk ud af brystet efter fødslen.

Derudover tænker vi, at det er en fordel, at “kende” sine bryster.  At man ved, hvordan ens bryster føles, og hvordan man kan få mælken ud af dem. På den måde vil man efter fødslen være godt stillet i forhold til at forebygge mælkeknuder og brystbetændelse og have en bedre fornemmelse af, om brysterne tømmer sig.

Der er altså store fordele ved at håndudmalke i graviditeten fra uge 36+0 og frem, hvis man har mod på det.

Er det svært?

Håndudmalkning ikke er den letteste kunst i verden! Det kan tage lidt tid at lære. Det er også et faktum, at nogle kvinder har meget råmælk i brysterne, og nogle har lidt! Det at du kun har en lille mængde råmælk betyder ikke, at du ikke senere vil kunne producere rigeligt med mælk til din baby, når moderkagen er ude af kroppen (med dens mælkehæmmende hormoner). Hvis du kun har lidt råmælk nu (sidst i graviditeten), har det ikke noget at sige i forhold til mængden af mælk,

Hvis du har lyst og mod på at prøve at håndudmalke i graviditeten, så gå endelig igang. Men vent til du er 36 uger og 0 dage henne i graviditeten eller mere. Du skal også vide, at håndudmalkning kan være svært, så giv det tid. Og så skal du vide, at det er helt almindeligt kun at have ganske lidt råmælk. Den råmælk, som du får ud af brystet, skal du gemme i små portioner i fryseren.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!