Udpumpning / udmalkning af brystmælk

Det er selvfølgelig det nemmeste hvis ens baby selv kan tage mælken fra brystet. Men der kan opstå forskellige situationer, der gør det nødvendigt at malke ud.

Situationer der gør, at du kan have brug for at malke ud:

Vær opmærksom på, at den mængde af mælk, der malkes ud af brystet tolkes som efterspørgsel og vil blive genproduceret.

Vær opmærksom på, at en overfladisk tømning af mælkekirtlerne ikke vil tolkes som “stor” efterspørgsel og derfor ikke altid genproduceres – hvilket kan få mælkeproduktionen til at mindskes over tid, hvis brystet udelukkende tømmes ved udmalkning

Håndmalkning

Det er praktisk at kunne udmalke med hånden, da du er uafhængig af hjælpemider. Mange synes dog, at det er både er svært og besværligt.

Det er vigtigt at holde en god hygiejne, når man malker ud med hånden. Vask hænderne og tag en ren skål, som mælken kan løbe ned i. Hold hånden på undersiden af brystet og tag det brune område mellem tommel- og pegefingre. Pres brystet ind mod kroppen med hånden, samtidig med, at du klemmer tommel- og pegefingre sammen om kanten af det brune område og trækker ud. Mælken vil nu komme ud. Bliv ved at gentage. Lad fingrene flytte sig, således at du efterhånden klemmer hele vejen rundt om det brune område.

Brystpumpe – elektrisk eller manuel

Håndpumpen er god til en udmalkning i ny og næ eller i en kortere periode. Den manuelle brystpumpe har ofte et godt sug, hvor de små elektriske brystpumper er af svingende styrke.

Ved mange udmalkninger i døgnet er en manuel brystpumpe hårdt arbejde.

Malkemaskine / kraftig brystpumpe / stor brystpumpe

Malkemaskiner kan købes eller lejes på døgnbasis. Det er en fordel med en malkemaskine ved problemer med mælkeknuder og brystbetændelse og ved mange udmalkninger pr. døgn. Gå efter en malkemaskine med en høj sugeevne.

Udmalkning med dobbelt brystepumpe

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vores ammevejledning og ESA-metode (effektiv, Smertefri amning) tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk han eller hun har brug for ved brystet og på, at amningen er smertefri – og ikke giver sår på brystvorten. Foruden løser ESA-metoden problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne, brystbetændelse m.m.

Forældre kommer også til os efter at være kommet hjem, fordi de først her opdager, at amningen ikke fungerer og at deres baby måske ikke tager nok på i vægt. Med ESA-metoden får de en velfungerende amning og en langt mere velfungerende hverdag derhjemme.

Andre artikler om flaske

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.