Det er selvfølgelig det nemmeste, hvis ens baby selv kan tage mælken fra brystet. Men der kan alligevel opstå forskellige situationer, der gør det nødvendigt at malke ud.
Situationer der gør, at du kan have brug for at malke ud:
- For at stimulere mælkeproduktionen i de første dage efter fødslen, hvis du har haft en hård fødsel, har blødt meget eller hvis du og din baby har været adskilt efter fødslen og derfor ikke er kommet igang med amningen i løbet af de allerførste timer.
- Hvis du har brug for at skåne dine revnede brystvorter.
- Hvis du har for meget mælk.
- Hvis du har brug for at øge din mælkeproduktion.
- Hvis du har brug for at holde gang i mælkeproduktionen, eksempelvis hvis din baby er syg og ikke spiser regelmæssigt.
- Hvis du har brug for at gemme mælk til f.eks. en friaften.
- Hvis du i en periode skal i behandling med medicin, som din baby ikke kan tåle at få gennem mælken
- Hvis din baby ikke vil tage brystet, men kun flaske.
- Hvis du har problematiske mælkeknuder eller frygter en brystbetændelse.
Vær opmærksom på, at den mængde af mælk, der malkes ud af brystet tolkes som efterspørgsel og vil blive genproduceret. Det betyder, at hvis du har en for stor mælkeproduktion og malker den overskydende mælk ud, så bliver brystet ved med at producere for meget mælk. I den situation har du brug for en plan for, hvordan du kan regulere produktionen ned uden at få mælkeknuder eller brystbetændelse.
Du kan købe adgang til vores online pumpekursus her ⇒
Vær også opmærksom på, at en kun overfladisk tømning af mælkekirtlerne ikke vil tolkes som “stor” efterspørgsel og derfor ikke altid genproduceres – hvilket kan få mælkeproduktionen til at mindskes over tid, hvis brystet udelukkende tømmes overfladisk som den kan gøre ved udmalkning.
Inden du pumper
Det er en god idé at klargøre brystet, inden du går igang med at pumpe. Sid gerne med en varmepude i 10 minutter, inden du går igang eller hold brysterne varme med brystvarmere i uld, så du sikre det bedst mulige flow helt fra starten. Dernæst er det effektivt at aktivere nedløbsrefleksen med blid massage på brysterne i nogle minutter, prøv med små cirkel-strøg og strygende bevægelser indefra og ud mod brystvorten. Hvis din mælk er længe om at løbe, når du pumper, så kan du også lave dig et fodbad og sidde med fødderne i – det stimulerer nemlig også oxytocin. Ligesom det er godt, hvis du har din baby i nærheden, så du kan se og mærke ham eller hende.
Håndmalkning
Det er praktisk at kunne udmalke med hånden, da du på den måde er uafhængig af hjælpemider. Håndudmalkning er ofte også meget effektivt på råmælk, som kan være lidt sej og tyktflydende i konsistensen. Mange synes dog, at det er både er svært og besværligt, men alle kan lære at håndudmalke og det er en virkelig god kompetence at have – også allerede før fødslen, hvor man kan starte med at udmalke råmælk fra uge 36.
Det er vigtigt at holde en god hygiejne, når man malker ud med hånden. Vask hænderne og tag en ren skål, som mælken kan løbe ned i. Hold hånden på undersiden af brystet og tag det brune område mellem tommel- og pegefingre. Pres brystet ind mod kroppen med hånden, samtidig med, at du klemmer tommel- og pegefingre sammen om kanten af det brune område og trækker ud. Mælken vil nu komme ud. Bliv ved at gentage. Lad fingrene flytte sig, således at du efterhånden klemmer hele vejen rundt om det brune område.
Når du deltager i vores ammeforberedende kursus for gravide, så underviser vi også i håndudmalkning, så det er noget, du kan bruge i praksis.
Du kan også købe vores videokursus om håndudmalkning i graviditeten her ⇒
Brystpumpe – elektrisk, manuel eller vacuum-pumpe
Håndpumpen / den manuelle pumpe er god til en udmalkning i ny og næ eller i en kortere periode. Den manuelle brystpumpe har ofte et godt sug, hvor de små elektriske brystpumper er af svingende styrke. En manuel brystpumpe kræver, at du i forvejen har en god mælkeproduktion – den egner sig ikke til at etablere eller øge en mælkeproduktion. Her skal der en elektrisk pumpe til. Og ved mange udmalkninger i døgnet er en manuel brystpumpe hårdt arbejde.
Så den manuelle pumpe egner sig bedst til dig, der skal afsted en gang imellem, hvor din baby skal have en flaske og du derfor gerne vil malke ud, så din baby kan få din mælk.
Du kan se vores udvalg af pumper her ⇒
Hvis du gerne vil samle lidt af den overskydende mælk sammen til fryseren eller til brug senere på dagen eller bare gerne vil øge din mælkeproduktion en lille smule ved at “fortælle” brystet, at der er en større efterspørgsel, så er en vacuum-pumpe som fx Haakaa pumpen eller Elvie Curve pumpen lige, hvad du har brug for. Den er lille og fiks og sættes simpelthen bare på det ene bryst (du behøver ikke holde), mens du ammer på det andet. Så samles mælken fra nedløbsrefleksen / reflekserne i pumpen, helt uden at du skal gøre noget.
Malkemaskine / kraftig brystpumpe / stor brystpumpe
De helt kraftige malkemaskiner kan købes eller lejes på døgnbasis. Det er en fordel med en kraftig maskine ved problemer med mælkeknuder og brystbetændelse og ved mange udmalkninger pr. døgn. Gå efter en malkemaskine med en høj sugeevne og hvor du kan dobbeltpumpe.
Hvis din mælkeproduktion er for lav, så har du også brug for en kraftig elektrisk pumpe, hvis du skal kunne øge den ved udmalkning.
Dobbelt-pumpning er langt mere effektivt end enkelt-pumpning, hvis du skal øge eller opretholde din mælkeproduktion. Dels sparer du tid, men hormonerne arbejder også mere effektivt ved dobbelt-pumpning, så det giver simpelthen et større output af mælk, end hvis du pumper et bryst ad gangen.
Hvis du skal dobbeltpumpe over en længere periode, så vil du have stor glæde af en særlig bh, der kan holde tragtene fast på brystet, så du har hænderne fri, når du pumper. Det gør det også muligt for at at massere og komprimere på brysterne for et bedre flow.
Du kan se og købe en pumpe-bh her ⇒
Hvad vi kan gøre for din amning
Vores ammevejledning og ESA-metode (effektiv, Smertefri amning) tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk han eller hun har brug for ved brystet og på, at amningen er smertefri – og ikke giver sår på brystvorten. Foruden løser ESA-metoden problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne, brystbetændelse m.m.
Hvis du har problemer med din mælkeproduktion (for stor eller for lille), vil en ammekonsultation hos os virkelig kunne hjælpe dig. Vi kan også hjælpe dig med din pumpning eller en plan for, hvordan du pumper mest effektivt og hensigtsmæssigt i lige netop din situation. Forældre kommer også og får hjælp hos os, fordi de opdager, at amningen ikke fungerer, måske fordi deres baby ikke tager nok på i vægt.
Andre artikler om flaske
- Opbevaring af modermælk du har pumpet ud
- Flaske & amning, kan man det?
- Hvor meget mælk skal en baby have pr døgn
- Hvor meget mælk skal en baby have pr måltid
- Tilberedning af modermælk
Andre artikler om amning
- Hvordan med alkohol, når du ammer?
- Viden om suttebrikker
- Forskel på brysterne og amning?
- Hvorfor en babys teknik ved brystet er altafgørende
- Mælken løber til, læs om det her