KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Udflåd i graviditeten

Udflåd, eller sekret fra skeden, i graviditeten er helt naturligt. Udflåd er i det hele taget helt naturligt, da alle kvinder oplever, at der kommer sekret fra skeden (vagina). Det sekret, som kommer, vil helt naturligt ændre udseende, duft/lugt, konsistens og mængde undervejs i livets forskellige stadier og også gennem hver enkelt menstruationscyklus.

Ændret udflåd i graviditeten

Det er også helt almindeligt at opleve ændret udflåd, når man er gravid.

Når man er gravid øges blodgennemstrømningen i kønsorganerne, og det gør, at der afgives mere væske fra de små blodkar i skedevæggene, samt at der kommer en øget slimproduktion. Desuden bliver der afstødt flere celler fra skedens slimhinde, når man er gravid, fordi cellerne vokser mere. Samlet set gør det, at der kommer mere udflåd. Desuden vil konsistensen sikkert også være ændret, i forhold til hvad du normalt oplever.

Udflåd, det kommer der mere af når du er gravid

Udflåd under graviditeten vil normalt være hvidligt og tyktflydende og uden nogen særlig duft/lugt. Konsistensen kan være mere eller mindre slimet.

Du kan dog også sagtens opleve, at dit udflåd, sidst i graviditeten, bliver mere vandigt og tyndtflydende. Måske får du ligefrem følelsen af, at du er lidt fugtig i underbukserne hele tiden – og du kan måske komme i tvivl om, om vandet er gået.

Til slut i graviditeten kan slimproppen gå, altså komme ud. Det kan godt ske over flere dage. Slimproppen er mere tyk og sej end almindeligt sekret og kan godt komme som en klump eller “prop”. Den kan også være brunlig i farven.

Hvordan kan jeg undgå udflåd?

Du kan faktisk ikke undgå udflåd. Det er nemlig en helt naturlig process i kroppen, og noget som skal til for at holde miljøet i skeden sundt. Men hvis du føler dig meget generet, kan du gøre noget for at minimere dine gener.

For det første, så er det en god idé at undgå trusseindlæg og bind, så vidt det er muligt. Når du bruger trusseindlæg, kan det nemlig medføre, at du får endnu mere udflåd. Desuden giver det større risiko for svampeinfektion, da dine kønsorganer “lukkes inde” i sit fugtige miljø. Det bedste, du kan gøre, er at bruge et par behagelige bomuldstrusser og så skifte dem hyppigt ved behov. Det kan være en fordel at sove uden underbukser om natten, så det hele får luft forneden.

Når du vasker dig forneden, så brug kun vand (ikke for varmt) eller eventuelt intimsæbe. Almindelig sæbe har en forkert ph værdi i forhold til skedes miljø og kan give øget udflåd, kløe og svamp.

Skal jeg gå til læge?

Hvis dit udflåd pludselig ændrer sig markant i mængde, farve og/eller lugt, eller begynder at svige og gøre ondt, bør du gå til lægen og blive undersøgt. Det kan nemlig skyldes infektion, der skal behandles.

  • Svampeinfektion giver ofte sekret med hvideklumper samt kløe, svie og rødme og eventuelt smerter ved samleje.
  • Bakteriel infektion i skeden kan give sekret med en fiskeagtig lugt og gråhvid farve.
  • Trikomonasinfektion er også en infektion i skeden. Den giver typisk grønligt eller gråligt, skummende sekret samt en sviende og brændende fornemmelse og smerter ved samleje og vandladning.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!