En tyngdedyne er en dyne, der vejer mere end en almindelig dyne og er ekstra tung at have over sig. Tyngden kan have en beroligende og afslappende effekt og en positiv indvirkning på søvnen. Det særligt tunge fyld gør også, at dynen ligger tættere om kroppen end en dyne med dun, fjer eller kapok. Ved det stimuleres huden lidt på samme måde som ved massage, hvilket har en beroligende effekt på nervesystemet.
En tyngdedyne kan have en positiv effekt ved søvnproblemer og anbefales derfor som sovehjælp til børn og voksne, der har svært ved at sove. Det kan være hvis de har svært ved at falde i søvn, har uro i kroppen ved sengetid og om natten eller har svært ved at fastholde søvnen. Tyngdedyner bliver ligeledes brugt til helt små børn, der har det svært med søvnen.
Hvad kan en tyngdedyne
Til helt små børn hjælper en tyngdedyne primært på problemer med at fastholde søvnen. Til det større barn og voksne ses også en gavnlig effekt på problemer med “at falde i søvn”, problemer med uro og utryghed ved søvnen. For at en tyngdedyne kan hjælpe til lettere at falde i søvn, kræver det, at barnet kan ligge selv “og vente på søvnen”. Altså kan ligge med dynen på, slappe af og lade sig glide ind i søvnen.
En tyngdedyne kan med sin vægt være med til at skabe ro, fordi tyngden har en beroligende og afslappende effekt på kroppen. Ligesom at blive krammet eller holdt om – hvad jo netop er det man ofte gør for baby og småbørn, der ikke kan finde roen selv. Samtidig “minder” tyngden hjernen om den skal sove.
Hvilke problemer kan en tyngdedyne hjælpe på
En tyngdedyne vil være en overvejelse, hvis dit barn (eller du selv) har svært ved at fastholde søvnen. Det er især til opvågninger under søvnen at tyngdedyner til mindre størrelser har en positiv indvirkning. Man kan fint give ens barn tyngdedynen på efter han eller hun er faldet i søvn, hvis barnet ikke vil have tyngdedynen på op til søvnen.
Mange ældre børn oplever, at dynen med sin ekstra vægt også skaber en følelse af tryghed. Trykket fra en tyngdedyne bliver ofte sidestillet med et kram eller at blive holdt. Den taktile påvirkning minder om den reaktion man også ser ved trykmassage, massage og akupressur, der har en beroligende effekt på nervesystemet.
En tyngdedyne kan være en hjælp hvis;
- Dit barn vågner flere gange i løbet af natten (der ikke drejer sig om mad).
- Dit barn har meget uro i kroppen eller benene.
Tyngden og det at dynen smyger sig ind til kroppen med et behageligt tryk har en afslappende og beroligende effekt, der kan gøre, at søvnen bliver tungere og med færre opvågninger. En tungere og bedre søvn vil give mere energi, overskud og en bedre hverdag.
Hvad vejer en tyngdedyne & hvilken størrelse
Som udgangspunkt skal en tyngdedyne have nok vægt til at give kroppen ro, men den må omvendt heller ikke være for tung. Tyngdedyner til babyer under 6 måneder og under 5 kg frarådes. Her kan bruges svøb, med samme effekt, som en tyngdedyne så kan afløse senere, hvis der stadig er brug for at „holde kroppen i ro‟ for at søvnen fungerer.
Tyngdedyner til babyer vejer omkring 2 kg med et mål som en babydyne nemlig 70 x 100 cm. Babydynen er til børn i alderen 6-12 måneder. Junior tyngdedyner er tiltænkt alderen 1-5 år. De har en vægt på omkring 3,5 kg fordelt på 100 X 140 cm.
Hos voksne ligger vægten på omkring 7-9 kg og dynen har mål som en voksendyne. En god tommelfingerregel er, at man som voksen skal vælge en tyngdedyne, der vejer omkring 10-15% af kropsvægten.
Nogle tyngdedyner siger lyde…
Det vil være fyldet, der afgør om en tyngdedyne udsender lyde, når man bevæger sig, eksempelvis når man vender sig. For nogle minder det om livmoderens lyde eller hvid støj og er ligefrem god for søvnen, men for de fleste vil dyner med for meget lyd have den modsatte virkning på søvnen.
Er dit barn eller du (eller din partner) sensitiv for lyde, er det godt at tænke ind, at jeres tyngdedyner skal være støjsvage.
Hvad fyld er der i tyngdedyner
Det er forskelligt, hvilket fyld der er i tyngdedyner og vil afhænge af producenten.
- Nogle tyngdedyner har plastfyld
- Nogle tyngdedyner har natursten som fyld.
- Nogle tyngdedyner har små glasperler som fyld.
Alt fyld, der er lille i størrelse, vil “smyge sig godt” ind til kroppen, altså tilpasse sig kroppen (hvilket er godt).
Kugledyner versus tyngdedyner
En kugledyne indeholder bolde på størrelse med golfkugler. Kugledyner har ofte mere trykstimulering og mindre tyngdeeffekt, hvor det er omvendt med tyngdedynerne.
Kugledyner til mindre børn virker ofte ikke så godt, og de har mere glæde af tyngde, Der er ikke særlig meget tyngde direkte på barnet på grund af kuglernes størrelse i en kugledyne. Har du en kugledyne så prøv den, men skal du ud og investere i en dyne som sovehjælp til dit mindre barn, så er det min erfaring at en tyngdedyne klart er det bedste valg.
Én dyne til hele året er smartest
Det er smart at købe en tyngdedyne, der ikke er for varm, så den ikke bliver for varm om sommeren, så den kan bruges hele året. Om vinteren vil dit barn måske skulle have et ekstra tæppe ovenpå eller under tyngdedynen, så dit barn holder en tilpas sovetemperatur.
Det er især typen af fyld, der afgør hvor varm dynen er at sove med. Dertil har tykkelsen på stoffet og dynebetrækket selvfølgelig også noget (mindre) at sige. Det er vigtigt i forhold til vuggedød, at helt små børn, der ikke selv kan sparke dynen af, ikke bliver for varme under søvnen. Risikoen er meget, meget lille når barnet først er 6 måneder og kan bruge en tyngdedyne. Her skal man alligevel have det med i sine overvejelser i forhold til nattøj og temperaturen i rummet, at barnet ikke så let vil kunne “sparke” en tyngdedyne af og sænke sin temperatur. Du skal derfor være særlig opmærksom på dit barns temperatur i starten, til du har lært “temperaturen” på dit barns tyngdedyne at kende.
Tyngdedynen vil måske kunne bruges på den modsatte led om sommeren, hvis den er for varm. Hvis et mindre område af kroppen er dækket af dynen, vil det være mindre varmt under søvnen. Det anbefales ikke at lægge dynen dobbelt hen over overkroppen, da den så vil være for tung i forhold til barnets kropsvægt. Brystkassen skal kunne bevæge sig frit ud og ind for, at dit barn kan trække vejret (normalt).
Betræk til tyngdedynen
Du behøver ikke at have betræk på dit barns tyngdedyne, men sengetøj på tyngdedynen vil skåne den og være med til at forlænge tyngdedynens levetid.
Hvad koster en tyngdedyne?
Du kan sy en tyngdedyne selv, hvis du kan sy. Ellers er priserne på markedet lidt forskellige. De tyngdedyner vi har valgt at forhandle i webshoppen efter at have prøvet dem der er på markedet koster 1500 for en babydyne og 1800 for juniordyne. Dem finder du her =>
Det er fyldet, bæredygtigheden, materialerne og hvor de er produceret, der har størst indflydelse på prisen.
Sådan kommer du i gang med tyngdedynen
De fleste børn er meget lette at „omvende‟, de overgår bare til tyngdedynen fra dag til dag. Hos voksne regner man med, at det kan tage op til 14 dage at vænne sig til at sove med en tyngdedyne. Derfor skal du ikke blive skuffet eller opgive tyngdedynen, hvis effekten ikke er magisk fra den første lur du afprøver den.
Tyngdedynen kan bruges både inde og i barnevognen. Bruges den i barnevognen og det er koldt, skal din baby have varmt på enten over eller under tyngdedynen. Tyngdedynen skal ligge oven på den dyne dit barn sover med eller under den. Hold øje med temperaturen i starten, så du finder den rette sammensætning – og undgår at dit barn bliver for kold eller varm under søvnen, indtil du lige har lært tyngdedynens temperatur i forhold til dit barn at kende.
Andre artikler om udstyr
- Udstyrsguide til fødslen og den første tid efter
- Tip til at vælge en god ammepude til amningen
- Hvorfor du bør købe et par brystvarmere
- Svøb som hjælp til søvn
- Få styr på tøj & sko størrelserne