...

Tyngde som hjælp til søvn

Tyngde som sovehjælp vil sige, at man sover med noget tungt over sig. Enten hen over hele kroppen eller på dele af kroppen. Formålet er at forsøge at skabe en ro, det er svært selv at finde, enten som hjælp til at falde i søvn eller som hjælp til at fastholde søvnen – sove mere tungt og/eller i længere tid.

Tyngde som sovehjælp til at falde i søvn

Tyngde kan være med til at skabe ro, fordi tyngden har en beroligende og afslappende effekt på kroppen. Tyngde giver rent fysisk kroppen ro op til søvnen. Du kender det måske fra dig selv, at det hjælper at trække vejret helt dybt og puste ud, mens du gør dig tungere og tungere, hvis det er svært at falde i søvn. Når man glider ind i søvnen, slapper musklerne af og bliver tunge.

Tyngde kan være med til at forstærke følelsen af at give slip og blive tung og lade sig glide ind i søvnen.

Tyngde som sovehjælp til at blive i søvnen

Tyngden vil også gøre, at man ikke kan bevæge sig så godt under søvnen. Det kan være, at man rent fysisk ikke kan bevæge sig særligt godt under tyngden (gøre store bevægelser) eller at man ikke gør det (eller gør det langt mindre), fordi det er mere fysisk krævende at bevæge sig. For det lille barn, der er i en konstant rivende motorisk udvikling, kan mindre bevægelse under søvnen gøre, at barnet bedre kan fastholde søvnen og for nogle børn at de LANGT bedre kan fastholde søvnen.

Det er velkendt, at det mennesker “tumler med” eller “arbejder med” op til søvnen, arbejder hjernen videre med under søvnen. Man kan se at de samme områder af hjernen er mere aktive under søvnen, der har været aktive op til søvnen. Det er blandt andet derfor at man bliver klogere af at sove (sammen men et utal af andre forhold søvnen gør godt for).

Tyngde kan få kroppen til at holde sig mere i ro under søvnen. Og ved det gøre, at hjernen, der hos små børn ofte er særlig aktiv i de motoriske områder under søvnen, ikke ved en fejl tror, at den er vågen og popper ud af søvnen – og får barnet vækket. Tyngde kan gøre, at der bliver sendt færre signaler til hjernen „om bevægelse‟, som hjernen ved en fejl vækkes af. I hvert fald af den type bevægelser, der minder om det barnet gør, når han eller hun er vågen og udvikler sine motoriske færdigheder.

Hvad kan skabe tyngde

Tyngde kan være at blive krammet og holdt  – hvad jo netop er det man ofte gør, hvis ens baby eller barn ikke kan finde ro. Du tænker det måske ikke som tyngde, fordi trykket ikke kommer oppefra og ned, men når man bliver holdt  af sin mor eller far (og begrænset i sine bevægelser), så svarer det til tyngde (udefra og ind).

Tynde kan også være at få en tung hånd på brystkassen, på benene eller skulder/arm/armene. Det kan være på vej ind i søvnen eller under søvnen, hvis din baby begynder at ligge uroligt med risiko for at poppe (for tidligt) ud af søvnen. “Tyngde” med en hånd kan tilpasses det barnet har behov for under lige netop den søvn, og vil ofte afhænge af hvor urolig ens barn er eller hvor meget på vej ud af søvnen han eller hun er.

Tyngde kan også være at have en varmepude med kirsebærsten (eller en anden form for tyngde) hen over ens babys ben, hvis ens baby har urolige ben under søvnen. Man må ikke lægge noget tungt hen over overkroppen på et lille barn, der sover på ryggen, da barnet skal kunne trække vejret frit (brystkassen skal kunne bevæge sig frit op og ned) (se også næste afsnit).

Der findes en “sovepose” til babyer med tyngde hen over brystkassen. Den virker svarende til en blid markering af en hånd på brystkassen. Den virker sjældent særligt godt ved søvnproblemer, da den tyngde, den giver ikke er særlig stor, men mere en markering.

Til at skabe en mere konstant tyngde er der opfundet tyngdedyner, barnet sover med under hele søvnen eller hele natten. Tyngdedynen skal være tilpasset barnets vægt, så den tyngde barnet har over sig er tilpasset barnets alder. En tyngdedyne er en fordel, når der er brug for at skabe vedvarende tyngde under søvnen eksempelvis for bedre at kunne fastholde søvnen om natten.

Tyngde, men det må ikke være for tungt

Det er vigtigt, når man bruger tyngde som hjælp til søvn, og især til små børn, at det ikke er for tungt. Eksempelvis fraråder man tyngdedyner til børn under 6 måneder, formentlig for at undgå for meget vægt hen over brystkassen på små babyer ,der ligger på ryggen og sover (som der anbefales i forhold til at forebygge vuggedød). Du skal altså tænke, at tyngden ikke skal være for tungt for dit barn.

Babytyngdedyner fra 6-12 måneder vejer 2 kg, der er fordelt på 70-100 cm. Tyngdedyner til børn på 1-5 år vejer omkring 3,5 kg fordelt på 100×140 cm. Til voksne og større børn er tyngden til 10-15 % af kropsvægten fordelt ud over hele dynen.

Hvad tyngde kan & ikke kan

Under søvnen hjælper tyngden til konstant at fortælle hjernen “vi sover”. Tyngde som en hånd på brystkassen, hvis barnet er urolig under søvnen giver samme besked til hjernen „vi sover‟ eller mindsker at hjernen fejlagtigt vækkes, når den modtager stimuli fra eksempelvis arme eller ben i bevægelse.

Mange børn (og voksne) oplever også, at den begrænsning tyngden giver, gør dem trygge. Den minder formentlig om tiden i livmoderen, hvor pladsen og bevægelserne også var begrænsede. Det at blive holdt eller at have noget, der tynder og former sig ind til kroppen med et tryk, har en afslappende og beroligende indvirkning. Påvirkningen af følesansen (den taktile sans) er den samme som ved trykmassage, massage eller akupressur, der har en beroligende indvirkning på nervesystemet.

Hvis barnet har gener eller der er andre faktorer, der gør søvnen svær, vil man ofte ikke så nogen eller kun lille effekt af tyngden. På vores Søvn i Babystepsforløb arbejder du med søvnen på mange planer – og ikke kun med tyngde som hjælp til søvn.

Omvendt vil man se, at tyngde er et lille mirakel for dem, hvor det lige er det, der skal til for at kunne falde i søvn eller for langt bedre at kunne fastholde søvnen. Og så er der de børn, hvor det hjælper et stykke af vejen, hvor man oplever at søvnen bliver bedre, men at der stadig er en del omkring søvn, der ikke afhjælpes (ikke bliver bedre) af tyngden, Der kræver en anden form for hjælp at løse – eller for barnet at overkomme eller lære. Og så er der selvfølgelig også dem, hvor en tyngdedyne så godt som ingen effekt har, fordi hjælpen fra tyngden ikke er nok hjælp eller den rette hjælp i forhold til, hvad barnet har brug for eller tumler med. Her kan man nogle gange se, at tyngdedynen virker, når den „større problemstilling afhjælpes‟. Ellers sælger man tyngdedynen videre til et barn, der har større glæde af den.

Andre artikler om søvn

Andre artikler til dig

Sovekursus

error: Content is protected !!