KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Tvillinger & amning

Når man er tvilling har man hele livet delt sin mor med sin bror eller søster og det fortsætter under amningen. Hvis amningen er velfungerende, vil brystet tilpasse sig udbuddet altså levere den mælk, der er afsætning på. Det er derfor muligt for to bryster at levere mælk nok til tvillinger. I praksis kan det dog være forbundet med flere forskellige udfordringer der skal løses for at komme dertil.

Hvilke udfordringer kan der være ved at amme tvillinger

Ofte fødes tvillinger for tidligt, hvilket har betydning for, hvor klar børnene er i forhold til selv at skulle forsyne sig ved brystet. De fleste tvillinger ligger en kortere eller længere periode på børneafdelingen og får ekstra hjælp for selv at kunne klare sig uden for livmoderen. Først herefter er amningen en mulighed. Læs mere om amning af for tidligt fødte babyer.

Det er normalt, at tvillinger har en lavere fødselsvægt i forhold til deres alder. En lav fødselsvægt kan have betydning for amningen, fordi fødselsvægten påvirker den kraft, barnet har at suge med. Et svagere sug mindsker risikoen for sår på brystvorterne men kan gøre at barnet IKKE at får nok mælk ved brystet. Amningen kan derfor kræve visse tiltag, en del arbejde og håndelag og måske også supplering i starten for at komme til at lykkes.

Ammestillinger for tvillinger

Den mest almindelige ammestilling til tvillinger er tvillingestillingen, også kaldet Indianer stillingen (Double football, på illustrationen). Det er den siddende stilling, der tømmer brystet bedst og også hvor tvillinger ligger bedst – det er i hvert fald det vi oplever på Babyinstituttet.

Inspiration til amning af tvillinger:

Ammestllinger til tvillinger - tegninger af hvordan

Hvad jeg selv kan gøre for min amning af tvillinger

Med tvillinger er der to munde at mætte. Det er også altafgørende, at alle mælkekirtler i brystet aktiveres til mælkeproduktionen i amme-opstartsfasen (lige efter fødslen). Det er ligeledes særligt vigtigt med teknikken ved brystet, fordi dine babyer sikkert vægtmæssig vil ligge i den lave end af skalaen og måske også være født lidt før termin eller for tidligt. Ligesom det er vigtigt at brystet tømmer sig godt, så mælkeproduktionen etablerer sig og efter det holdes naturligt oppe (god).

Har du fået udleveret ammebrikker vil det altid være en stor fordel at komme af med dem, da det vil gøre det svære for din baby at hente mælk nok ved brystet, og før det at etablere en god mælkeproduktion og en god genproduktion af mælk efter hver amning.

Dertil har du brug for en stor, god og fast ammepude. Der findes en særlig ammepude, som mange tvillingemødre sværger til. Den er også god, men meget stor. Vi synes den store Doomoo ammepude også er god til tvillinger. Den er nemmere at have med sig rundt omkring i huset og senere i sommerhuset, ferier eller når man er på farten.

Ønsker du hjælp til din amning, kan du;

Når børnene bliver store, så har amning at tvillinger helt sit eget liv 🙂

Amning af tvillinger - tvillinger ammer hos mor

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!