Tvillinger og amning

Når man er tvilling har man hele livet delt sin mor med sin bror eller søster og det fortsætter under amningen. Hvis amningen er velfungerende, vil brystet tilpasse udbudet efter hvor meget mælk, der er afsætning på. Det er derfor muligt for to bryster at levere mælk nok til tvillinger.

Hvilke udfordringer kan der være ved at amme tvillinger

Ofte fødes tvillinger for tidligt, hvilket har betydning for, hvor klar dine babyer er til selv at kunne forsyne sig ved brystet. De fleste tvillinger ligger en kortere eller længere periode på børneafdelingen og får ekstra hjælp for at kunne klare sig selv udenfor livmoderen. Først herefter er amningen en mulighed. Læs mere om amning af for tidligt fødte babyer.

Det er normalt, at tvillinger har en lav fødselsvægt i forhold til deres alder. En lav fødselsvægt kan have betydning for amningen, fordi fødselsvægten påvirker den kraft barnet har at suge med. Et svagere sug mindsker risikoen for sår på brystet, men øger risikoen for at barnet IKKE at får nok mælk ved brystet pr. amning.

Ammestillinger for tvillinger

Den mest almindelige ammestilling til tvillinger er Tvillingestillingen, der også er kaldet Indianer stillingen eller Double football. Det er den børnene tømmer brystet bedst i og hvor de ligger bedst – det er i hvert fald vores erfaring.

Inspiration til amning af tvillinger:

Ammestllinger til tvillinger - tegninger af hvordan

Når børnene bliver store, så kan har det sit eget liv:

Amning af tvillinger - tvillinger ammer hos mor

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Med tvillinger er der to munde at mætte. Det er derfor altafgørende, at alle mælkekirtler i brystet aktiveres til mælkeproduktion i amme-opstartsfasen. Det er ligeledes særligt vigtigt med teknikken ved brystet, fordi dine babyer sikkert vægtmæssig vil ligge i den lave end af skalaen og måske også være født lidt før termin eller for tidligt.

Søg kompetent faglige støtte og vejledning, fordi det vil gøre en kæmpe forskel for dig og dine babyer.

Der er ikke noget vi heller vil end at du kommer til os. Vi kan hjælpe dig og dine babyer på timebasis og på døgnbasis. I kan komme til os efter udskrivelse fra hospitalet, uanset om I har været indlagt længe eller bare har været omkring for at føde. Tvillingeforældre kommer også til os efter at være komme hjem, fordi de ønsker at optimere deres hverdag, så den bliver mere velfungerende og mere glædesfyldt.

Barselsophold på Det Private Barselshotel gør en stor forskel, også når du får tvillinger. Det er ofte en kæmpe udfordring at få etableret en velfungerende døgnrytme – og endnu mere med to babyer. Desuden kræver det en hvis praksiserfaring og know how at få to babyer kørt i stilling ved brystet – og jo gerne samtidig, da døgnet ofte ikke har timer nok til at amme tvillinger forskudt af hinanden. Ved barselsophold hos os er der særligt fokus på, hvordan du helt fra starten får det med maden til at fungere, samt hvordan du etablerer gode sovevaner, god vågentid og en velfungerende døgnrytme.

Tvillinger ved ankomst til Det Private Barselshotel – begge med sonde.

Tvillinger 2 dage senere – ammer og suppleres med flaske, spiser selv alt deres mad helt uden sonde!!

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.