KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Turners syndrom

Turners syndrom er en kromosomafvigelse i kvindens ene x kønskromosom, der enten er beskadiget eller helt mangler. Det kan være alle kromosomerne der mangler det ene x kromosom (kaldet 45,X se foto). eller at der er 46 kromosomer, men at det ene X kromosom er ændret. Eller det kan være det man kalder mosaikker, hvor kun nogle af cellerne har den sammensætning, mens andre er normale. Det er således kun kvinder/piger, der kan have Turners syndrom,

Turners syndrom, 45X
Turners syndrom med kun et X kromosom – ses hos omkring halvdelen af alle med Turners syndrom

Syndromet er opkaldt efter den amerikanske læge Henry Turner, der i 1938 var den, der slog igennem med sin beskrivelse af karakteristika, der dog havde været opmærksomhed på før.

Turners syndrom vil være forbundet med lav højde og maskuline træk. Hvordan kromosom sammensætningen er, vil have betydning for hvor dominerende de karakteristiske træk er med Turners syndrom.

Hvor mange fødes med Turners syndrom?

Turners syndrom ses hos 1 ud af 2.000– 2.500 piger. Det vil sige, at der fødes omkring 10 børn om året her i Danmark.

Hvorfor får man Turners syndrom?

Turners er en kromosomafvigelse, der ser ud til at ske ved tilfældigheder. Det er derfor ikke noget, man kan sikre sig mod eller vide om sker.

Man anslår at omkring 12 procent at de tidlige spontane aborter sker på grund af Turners syndrom.

Karakteristiske træk ved Turners syndrom

Hvor dominerende de karakteristiske træk er hos den enkelte vil som sagt være meget forskelligt. Det kan være helt fra, at personer har ingen eller få oplagte træk til at have mange. Det klassiske billede af Turners syndrom er en lav, grovskåret kvinde med små eller næsten ingen bryster.

De hyppigst forekommende træk er:

  • Vokser for lidt i højden (95-100%) – gennem hele barndommen og inden slutvækstspurten i puberteten. Sluthøjden lander ofte på 135-150 cm.
  • Går ikke i puberteten (85%), får ikke menstruation, har ingen eller næsten ingen udvikling af bryster
  • Kan ikke blive gravid uden hjælp (98%).

De sidste to problemstillinger skyldes, at æggestokkene ikke fungerer – så de hverken producerer hormoner og æg. Derfor vil de fleste kvinder med Turners syndrom ikke være i stand til at få børn uden hjælp – fertilitetsbehandling.

Andre typiske træk hos piger med Turners syndrom er:

  • Kort, bred hals, eventuelt med hud der går fra ørene til brystbenet.
  • Bred brystkasse.
  • Lav hårgrænse.
  • Mange modermærker.

Andre problemer forbundet med Turners syndrom:

  • Misdannelser – specielt hjerte og nyre.
  • Mellemørebetændelser i barndommen.
  • Høreproblemer i barndommen, eventuelt med behov for høreapparat.
  • Nedsat stofskifte – ofte først senere i livet.
  • Højt blodtryk.
  • Sukkersyge.
  • Indlæringsvanskeligheder.
  • Overvægt.

Karakteristiske træk ved fødslen

Hævelse af hånd – og fodryggen ved fødslen, der ofte forsvinder af sig selv med tiden.

Hos nogle ses en halsafvigelse, således at der på hver side af halsen er en hudfold på siden af halsen hele vejen op til øret (tyrenakke). Den vil også ofte forsvinde af sig selv med tiden. Gør den ikke det og er man er ked af den, kan den fjernes med et mindre indgreb.

Medfødte misdannelser – specielt hjertet og nyrer.

Hvordan opdages det?

Man vil kunne se, om der mangler x kromosomer eller om der er afvigelser på de x kromosomer, man har taget ud ved en moderkageprøven eller en fostervandsprøven.

Ved ultralydsscanning i graviditeten vil man tjekke om hjerte og nyrer hos fosteret ser normale og velfungerende ud.

Uden direkte at undersøge kromosomerne eller ved opdagelse af hjerte- og nyre-misdannelser ved misdannelsesscanningen – er det mest normalt, at Turners syndrom ikke opdages før senere i livet, måske først i puberteten (der ikke indtræffer) – og for nogle kvinders vedkommende først i voksenlivet, eksempelvis, hvis de ikke kan bliver gravide, når de ønsker det.

Det mest optimale er selvfølgelig for de piger/kvinder der har Turners syndrom, at de ved det så tidligt i barndommen som muligt, så de har mulighed for at få den hjælp, der kan være brug for den. Blandt andet for at sikre at eventuelle fysiske problemer (høreproblemer, sukkersyge, høje levertal, højt blodtryk m.m.) opdages og afhjælpes bedst muligt. Af samme grund skal piger/kvinder med Turners syndrom gennem hele livet jævnligt til kontroller hos lægen og i sundhedsvæsenet.

Med god behandling kan de fleste piger og kvinder med Turners syndrom leve et godt liv med almindelig livslængde.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!