HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Trøske, hvide belægninger på tungen

Trøske kommer af en øget vækst af gærsvampen, Candida Albicans, der hos mennesker findes naturligt i munden, tarmen og skeden.

Trøske er oprindeligt en infektion med gærsvampen, men i dag bruges ordet trøske også til at beskrive milde (ikke behandlingskrævende) tilfælde af hvide belægninger på tungen.

Trøske i munden ses hos baby oftest som hvide (eller gullige) belægninger på tungen. Hvide belægninger på tungen er hyppigt forekommende. En lille smule trøske på tungen er intet problem for en baby, og vil ses hos næsten alle babyer fra tid til anden.

Hvordan ved jeg om min baby har (problematisk) trøske?

Ved problematisk trøske vil man se tiltagende tykke belægninger på tungen, og der vil evt også kunne ses trøske i ganen og på den indvendige side af kinderne. I sjældne tilfælde vil svampeinfektionen også kunne brede sig til læbernes inderside og yderside.

Trøske i kindhulen
Trøske i kindhulen

Fordi trøske kan sprede sig fra mundhulen til tarmen, vil man ved svær trøske i mundhulen også ofte se rødme omkring endetarmensåbningen (og evt. resten af bleområdet) hos din baby.

Det er som ammende også muligt at blive smittet med svamp på brystvorten. Det er ikke unormalt først at opdage at ens baby har trøske, ved at brystvorterne begynder at gøre ondt.

Hvorfor får babyer trøske?

De fleste babyer får trøske, fordi de er blevet udsat for en for stor mængde svamp inde i livmoderen, men mere sandsynligt på vej ud gennem skeden. Babyer kan også få svamp ved, at man som forældre eksempelvis sutter på barnets sut inden man giver den til barnet. Det forudsætter selvfølgelig, at man selv har svamp i overtal i mundhulen (hvad man måske ikke ved).

Svamp har det også med at formere sig af søde væsker og madvarer. Modermælk og modermælkserstatning er sødt og kan derfor skubbe bakteriefloraen i munden til svampens fordel, der derfor vil vokse sig værre over tid.

Hvem er særlig disponeret for trøske?

Vi oplever, at babyer på modermælkserstatning har langt flere trøskeproblemer på tungen end ammebabyer. Omvendt er det sjældent særlig problematisk for en flaskebaby med nogle hvide belægninger på tungen, der kommer og går, hvor det kan være meget problematisk for amningen, hvis brystvorterne smittes.

Ellers er babyer hvis familiemedlemmer, især moderen, der selv har støre mængder af svamp i munden, tarmen eller skeden i øget risiko for at få problematisk trøske.

Babyer med infektioner, og babyer der får eller har været i antibiotika behandling er ligeledes i øget risiko for at få problematisk trøske.

Hvad er risikoen ved trøske?

Trøske er ikke farlig for din baby.

Trøske i hele mundhulen er uden tvivl en ubehagelig oplevelse for en baby, hvor lidt trøske på tungen ofte ikke synes at påvirke overhovedet. Dog ses det, at babyer med trøske afviser brystet (og sutten og flasken) eller kun vil spise meget kort tid. Og at de begynder at bruge tungen mindre end tidligere på grund af ømheden. Det er normalt ved svampeangreb på slimhinden at huden bliver øm og ekstrem sensitiv, ofte med en stikkende smerte fra området eller som en fornemmelse af, at huden mangler.

Et hyppigt problem ved trøske er dog, når svampeinfektionen overføres til brystvorten under amningen. Det vil gøre brystvorten meget øm både under og mellem amningerne, og kan derfor udgøre en alvorlig trussel for amningen.

Det er den samme smertefornemmelse barnet oplever i munden, som man selv kan opleve i skeden eller på brystvorterne. Det kan gøre enhver baby pylret.

Hvad kan jeg selv gøre ved trøske?

Hvis du holder trøsken nede, mens den kun er nogle små hvide belægninger på tungen, kan du muligvis forebygge at svampeinfektionen får rigtigt fat.

Det kan gøres ved at behandle tungen med danskvand. en stofble omkring fingeren dyppet i danskvand. Der er ingen dokumentation for at danskvand kan kurere trøske, så hvis det ikke bliver bedre, skal din baby i behandling med gel / mikstur.

Det er vores erfaring at en dårlig teknik ved brystvorten fremmer trøske hos barn og svamp på brystvorten.

Hvornår skal trøske behandles?

Ved svamp på brystvorten skal din baby behandles for trøske i munden.

Ellers skal trøske behandles hvis belægningerne på tungen bliver særligt tykke (ikke bare er små hvide prikker på tungen), og at tungen er dækket af gule/hvide belægninger. Eller hvis din baby får hvide belægninger andre steder end på tungen.

Hvordan behandles trøske?

Trøske behandles med svampedræbende behandling. Mener du, at der er brug for behandling skal du kontakte din egen læge.

error: Content is protected !!