Søg
Close this search box.

Trøske, hvide belægninger på tungen

Trøske kommer af en øget vækst af gærsvampen, Candida Albicans, der findes naturligt i munden, tarmen og skeden hos mennesker.

Trøske er oprindeligt en infektion med gærsvampen, men i dag bruges ordet trøske også til at beskrive milde (ikke behandlingskrævende) tilfælde af hvide belægninger på tungen.

Trøske i munden ses hos baby oftest som hvide (eller gullige) belægninger på tungen og er hyppigt forekommende. En lille smule trøske på tungen er intet problem for en baby, og vil ses hos næsten alle babyer fra tid til anden.

Hvordan ved jeg om min baby har (problematisk) trøske?

Ved problematisk trøske vil man se tiltagende tykke belægninger på tungen, og der vil eventuelt også kunne ses trøske i ganen og på den indvendige side af kinderne. I sjældne tilfælde vil svampeinfektionen også kunne brede sig til læbernes inderside og yderside.

Trøske i kindhulen
Trøske i kindhulen

Fordi trøske kan sprede sig fra mundhulen til tarmen, vil man ved svær trøske i mundhulen også ofte se rødme omkring endetarmsåbningen (og eventuelt i resten af bleområdet).

Det er som ammende også muligt at blive smittet med svamp på brystvorten. Det er ikke unormalt først at opdage at ens baby har trøske, ved at brystvorterne begynder at gøre ondt.

Hvorfor får babyer trøske?

De fleste babyer får trøske, fordi de er blevet udsat for en for stor mængde svamp inde i livmoderen, men mere sandsynligt på vej ud gennem skeden. Babyer kan også få svamp ved, at man som forældre sutter på barnets sut, inden man giver den til barnet. Det forudsætter selvfølgelig, at man selv har svamp i overtal i mundhulen (hvad man måske ikke ved).

Svamp har det også med at formere sig af søde væsker og søde madvarer. Modermælk og modermælkserstatning er sødt og kan derfor skubbe bakteriefloraen i munden til svampens fordel, der vil vokse sig værre over tid.

Hvem er særlig disponeret for trøske?

Babyer på modermælkserstatning har ofte flere trøske problemer på tungen end ammebabyer. Omvendt er det sjældent særlig problematisk for en flaskebaby med nogle hvide belægninger på tungen, der kommer og går, hvor det kan være meget problematisk for amningen, hvis brystvorterne smittes.

Ellers er babyer, hvis familiemedlemmer, især moderen, har store mængder svamp i munden, tarmen eller skeden i øget risiko for at få problematisk trøske.

Babyer med infektioner, og babyer der får eller har været i antibiotikabehandling er ligeledes i øget risiko for at få problematisk trøske.

Hvad er risikoen ved trøske?

Trøske er ikke farlig for en baby. Trøske i mundhulen er dog uden tvivl en ubehagelig oplevelse for en baby, hvor lidt trøske på tungen ofte ikke synes at påvirke overhovedet. Dog ses det, at babyer med trøske afviser brystet (og sutten og flasken) eller kun vil spise meget kort tid. Og at de begynder at bruge tungen mindre end tidligere på grund af ømhed. Det er normalt ved svampeangreb på slimhinden, at huden bliver øm og ekstrem sensitiv, ofte med en stikkende smerte fra området eller en fornemmelse af, at huden mangler.

Et hyppigt problem ved trøske er, når svampeinfektionen overføres til brystvorten under amningen. Det vil gøre brystvorten meget øm både under og mellem amningerne, og kan  udgøre en alvorlig trussel for amningen.

Det er den samme smertefornemmelse barnet oplever i munden, man kan opleve i skeden eller på brystvorterne. Det kan gøre enhver pylret – også en baby.

Hvad kan jeg selv gøre ved trøske?

Hvis du holder trøsken nede, mens der kun er nogle små hvide belægninger på din babys tunge, kan du muligvis forebygge at svampen får rigtigt fat.

Det kan gøres ved at behandle tungen med danskvand. En stofble omkring fingeren dyppet i danskvand. Der er ingen dokumentation for at danskvand kan kurere trøske, så hvis det ikke bliver bedre, skal din baby i behandling med gel/mikstur.

Det er vores erfaring at en dårlig teknik ved brystvorten fremmer trøske hos barnet og svamp på brystvorten.

Hvornår skal trøske behandles?

Ved svamp på brystvorten skal din baby behandles for trøske i munden.

Ellers skal trøske behandles hvis belægningerne på tungen bliver særligt tykke (ikke bare er små hvide prikker på tungen), og at tungen er dækket af gule/hvide belægninger. Eller hvis din baby får hvide belægninger andre steder end på tungen.

Der kan også ses svamp uden symptomer, eller hvor det eneste symptom er at barnet ikke vil spise, men at man ikke ved at svamp er den bagvedliggende årsag.

Hvordan behandles trøske?

Trøske behandles med svampedræbende behandling. Mener du, at din baby har brug for behandling, skal du kontakte din læge.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!