fbpx

Træt & gravid – er det normalt at være SÅ træt?

Graviditeten er en af de perioder i livet, hvor man kan sove 11 timer hver nat og stadig tro, at det er løgn, når vækkeuret ringer. Og også have brug for en eftermiddagslur og måske også skulle tidligt i seng.

Træt gravid, det er normalt at være ekstrem træt i graviditeten

Mange gravide oplever en helt ubeskrivelig træthed, der ikke kan sammenstilles med måden, man var træt på, før man blev gravid. Det er med andre ord normalt at opleve en ekstrem træthed, når man er gravid.

Hvorfor man er så træt, når man er gravid?

Der er egentlig ikke noget at sige til, at man er meget træt, når man er gravid, hvis man tænker på, hvad kroppen præsterer. Du er i gang med at skabe et helt nyt menneske, nemlig din egen baby. Det tager på kræfterne.

Når man er gravid, skal man danne nyt væv og faktisk også et helt nyt organ – moderkagen. Du vil også skulle lave en masse byggesten til din baby i livmoderen, så han eller hun kan vokse som han eller hun skal. Din krop fungerer som et perfekt serviceorgan, der bortskaffer alt affald og leverer alt, hvad der skal til, for at din lille menneskespire kan udvikle sig, til at blive til en spillevende baby, der kan klare sig uden for livmoderen og kan kysses og krammes.

Foruden de mentale forberedelser og de mange nye tanker, der også kan trætte.

Det er hårdt for kroppen at være gravid

Det er ikke en normal tilstand for en krop eller et menneske at være gravid. Der er derfor brug for, at der bliver taget hensyn, og du har brug for selv at tage hensyn til dig og din krop.

Det fleste oplever især en ekstrem træthed i første trimester, en bedring i andet trimester og on og off træthed i 3. trimester, ofte påvirket af hvor mange graviditetsgener man oplever.

Hvad gør træthed godt for

Træthed eller akut behov for at sove, gør at du vil sove mere. Og søvn er den mest effektive måde at skaffe ny energi på!! Det er derfor smart at blive virkelig træt (og virkelig sulten eller tørstig), når der er brug for ny energi.

Frisk igen efter at have sovet - gravid kvinde i sin seng

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.