KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Tøj, hvor meget skal en nyfødt baby have på?

Tøj skal som tommelfingerregel dække alt hud med undtagelse af hoved og hænder. Undtagelser kan være på meget varme sommerdage, hvor arme og ben kan være uden tøj eller halvt uden tøj.

En tilpas temperatur! - Baby der ligger og sover uden dyne på en varm dag

Det inderste lag tøj skal sidde tæt på kroppen. Tøj, der sidder langt fra kroppen (sidder løst), vil gøre det sværere at holde varmen.

De fleste mindre babyer vil på normale danske dage (ikke på varme sommerdage) have brug for to lag tøj på kroppen, en undertrøje body og en langærmet body eller en langærmet body (som underste del) og en lille vest, for  at kunne holde en tilpas temperatur og det samme om vinteren.

Ved at have flere lag, er det nemmere at tage et lag af – eller på, hvis din baby mærkes henholdsvis varm eller kold.

For langt de fleste babyer vil almindeligt tøj i bomuld eller et tyndt lag uld være passende. De helt plyssede tykke dragter (i morgenkåbe lignende stof) vil ofte være for tykke, fordi barnet meget af døgnet ligger og også får kropsvarme fra dig eller ligger i sin dyne og sover.

Ved at købe cirka samme tykkelse dragter vil det blive nemmere for dig at holde din babys temperatur mere konstant, og din baby vil også selv have nemmere ved at holde en tilpas temperatur.

Hvilken slags tøj skal en baby have på ude?

Når din baby er udenfor, skal han eller hun være klædt på, så det passer til udendørstemperaturen. Du skal tænke på, at din baby jo ikke rigtigt bevæger sig og derfor vil have mere tøj (og tæpper/dyne) på end du selv, der jo er i bevægelse. Omvendt må din baby ikke få det for varmt, da det er ubehageligt og under søvnen øger risikoen for vuggedød.

En baby skal have hue på udenfor for ikke at få kold vind i ørene. Kolde øregange kan føre til mellemørebetændelse og det er virkelig ubehageligt.

Generelt må man sige, at det danske vejr er meget omskifteligt. Derfor vil den ene type påklædning, der passer til den ene dag, ikke passe den næste – eller senere samme dag. Du må derfor mærke på din baby at temperaturen er tilpas, hvis vejret pludselig skifter og det bliver koldere eller varmere.

Når din baby er udenfor – om vinteren

Når din baby er udenfor, er det vigtigt, at din baby har en varmere hue på, så din baby ikke bliver kold i ørene. En varm hue vil holde mere på kropsvarmen. Det er også vigtigt at overkroppen – lungerne – holdes varme, med en varm trøje eller tyk jakke. Desuden er det vigtigt, at din babys generelle kropstemperatur holdes tilpas – det vil sig på omkring de 37 grader.

Er det koldt udenfor, er det vigtigt at mærke, at din baby er tilpas varm. Mærk også din baby på den del af kroppen, der vender ned mod madrassen – hvor meget kulde kommer der nedefra. I hvert fald i starten, hvor din baby er helt lille og når temperaturen falder. Er din baby ofte lidt kold, kan det let løses, ved at putte et lammeskind i barnevognen under madrassen, der isolerer for kulden nedefra – det er også en god løsning, hvis din baby ofte er syg.

Vær opmærksom på, at små børn frarådes at sove udenfor i barnevognen, når temperaturen er under 10 graders frost.

I bæreselen/slyngen vil din baby være tæt på din kropstemperatur – her skal du bekymre dig mest om de kropsdele, der ikke er det – ofte ben og fødder hvis de hænger ned – og din babys ryg og hoved.

Når din baby er udenfor – om sommeren

Om sommeren skal man være opmærksom på, at ens baby ikke får det for varmt eller overophedes- og ikke udsættes for direkte sol (det sidste på grund af uv-stråling).

Vær opmærksom på, at der let bliver varmt for en baby i barnevognen (og bilen) på en sommerdag – og især hvis der kommer direkte sol på. Der kan let blive alt for høj temperatur. Hold derfor øje med hvor varmt din baby har det.

Hold også øje med at det kommer luft til din baby på en varm dag – myggenet, regnslag og/eller en stofble for åbningen øger temperaturen i barnevognen markant. Barnevognen skal stå i skyggen, så solen ikke generer din baby og brug kun myggenet, hvis det er nødvendigt. Og hold løbende øje med temperaturen i barnevognen.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!