HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Tøj, hvor meget skal en nyfødt baby have på?

Tøj skal som tommelfingerregel dække alt hud med undtagelse af hoved og hænder. Undtagelser kan være på meget varme sommerdage, hvor arme og ben kan være uden tøj eller halvt uden tøj.

En tilpas temperatur! - Baby der ligger og sover uden dyne på en varm dag

Det inderste lag tøj skal sidde tæt på kroppen. Tøj der sidder langt fra kroppen (sidder løst) vil gøre det sværere at holde varmen.

De fleste mindre babyer vil på normale danske dage (ikke på varme sommerdage) have brug for to lag tøj på kroppen, en undertrøjebody og en langærmetbody eller en langærmet body (som underste del) og en lille vest, for lettest at kunne holde en tilpas temperatur og det samme om vinteren.

Ved at have flere lag, er det nemmere at tage et lag af – eller på, hvis din baby mærkes henholdsvis varm eller kold.

For langt de fleste babyer vil almindeligt bomuldstøj eller et tyndt lag uld være passende. De helt plyssede tykke dragter vil ofte være for tykke, fordi barnet meget af døgnet ligger og også får kropsvarme fra dig eller ligger i sin dyne og sover.

Ved at købe cirka samme tykkelse dragter vil det blive nemmere for dig at holde din babys temperatur mere konstant, og din baby vil også selv have nemmere ved at holde en tilpas temperatur

Hvilken slags tøj skal en baby have på udenfor?

Når din baby er udenfor, skal han eller hun være klædt på, så det passer til udendørstemperaturen. Du skal tænke på, at din baby jo ikke rigtigt bevæger sig og derfor vil skulle have mere tøj (og tæpper/dyne) på end du selv, der jo er i bevægelse. Omvendt må din baby ikke få det for varmt, da det er ubehageligt og under søvnen øger risikoen for vuggedød.

En baby skal have hue på udenfor for ikke at få kold vind i ørene. Kolde øregange kan føre til mellemørebetændelse og det er virkelig ubehageligt.

Generelt må man sige, at det danske vejr er meget omskifteligt. Derfor vil den ene type påklædning, der passer til den ene dag, ikke passe den næste – eller senere på den samme dag. Du må derfor mærke på din baby at temperaturen er tilpas, hvis vejret pludselig skifter så det bliver koldere eller varmere

Når din baby er udenfor – om vinteren

Når din baby er udenfor er det vigtigt, at din baby har en varmere hue på, så din baby ikke bliver kold i ørene. En varm hue vil holde på mere kropsvarme. Det er også vigtigt at overkroppen – lungerne – holdes varme, med en varm trøje eller tyk jakke. Desuden er det vigtigt, at din babys generelle kropstemperatur holdes tilpas – det vil sig på omkring de 37 grader.

Er det koldt udenfor, så er det vigtigt at mærke, at din baby er tilpas varm. Mærk også din baby på den del af kroppen, der vender ned mod madrassen – hvor meget kulde der kommer nedefra. I hvert fald i starten, hvor din baby er helt lille og når temperaturen falder, så du er sikker på at det også fungerer der. Er din baby ofte lidt kold, kan det let løses, ved at putte et lammeskind i barnevognen under madrassen, der isolerer for kulden nedefra – det er også en god løsning, hvis din baby ofte er syg.

Vær opmærksom på, at små børn frarådes at sove udenfor i barnevognen, når temperaturen er under 10 graders frost.

I bæreselen/slyngen vil din baby være tæt på din kropstemperatur – her skal du tænke mest på de kropsdele, der ikke er det – ofte ben og fødder hvis de hænger ned – eller din babys ryg og hoved.

Når din baby er udenfor – om sommeren

Om sommeren skal man være opmærksom på, at ens baby ikke får det for varmt eller overophedes – og ikke udsættes for direkte sol (det sidste pga uv-stråling).

Vær opmærksom på, at der let bliver varmt for en baby i barnevognen (og bilen) på en sommerdag – og især hvis der kommer direkte sol på. Der kan let blive alt, alt for høj temperatur. Hold derfor øje med hvor varmt din baby har det.

Hold også øje med at der kommer luft til din baby på en varm dag – insekt-net, regnslag og/eller en stofble for åbningen øger temperaturen i barnevognen markant. Vend hellere barnevognen om, så solen ikke generer din baby og brug kun insekt-net, hvis det virkelig er nødvendigt.

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!