fbpx

Blog

Amning & flaske

Tog amningen også dig på sengen?

Baby ligger roligt og kigger

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning. Anbefalingen lyder på, at danske babyer alene ernæres med brystmælk de første 6 måneder af deres liv.

Og danske kvinder ønsker at amme – hele 99 % ønsker at bruge brysterne til det de er skabt til, nemlig amning og ønsker at erstatte trygheden i livmoderen med trygheden ved brystet.

Det er sådan det starter, med en anbefaling og et ønske om at amme…

Og så derefter oplever mange, at blive fuldstændig taget på sengen – også anden gang. De erfarer, at amning ikke bare er lige til og at bryst og baby ikke nødvendigvis er lig med amning.

Jeg var en af dem det lykkedes for –  og det endte med at blive både hyggeligt og nemt. Men for at komme dertil måtte jeg gennem ulidelig smerte, sår på brystvorterne og med barn nummer to (der var jeg jordemoder) brystbetændelse og problemer med at øge mælkeproduktionen (til trods for at jeg havde fint med mælk første gang).

Baby ligger roligt og kigger

Hvorfor jeg måtte igennem ulidelige smerte?

Fordi den hjælp jeg fik var mangelfuld og fejlagtig og fordi den praksisviden om amning, jeg havde dengang ikke var nok til at kunne få en ganske almindelig amning til at lykkes problemfrit – og det til trods for, at jeg vidste mere om amning end de fleste, grundet min uddannelse, mit første meget udfordrende ammeforløb og min passion og interesse for amning.

For mig er der ingen tvivl, vi er HELT galt på den – vi har slet ikke forstået hvad det drejer sig om, når vi taler og agerer som om, at amning er noget, der problemfrit kommer af sig selv.

Faktisk er det et hån mod alle de kvinder, der har siddet og kæmpet med amningen, siddet i afmagt og smerte, grædt salte tårer over ikke at synes at kunne få amningen til at lykkes og en hån mod den viden vi nu har om amning.

Hvis amningen var let ville kvinder jo bare amme

Det er klart, at hvis amning var nem og ligetil, så ville flere danske kvinder mere end 25 % (og formentlig færre, hvis tallene var fra i dag) amme deres baby i fuldt 6 måneder. Ingen babyer ville blive genindlagt med mistrivsel pga. amning og mon ikke også en større procentdel af kvinder i lande, hvor der ikke er adgang til rent vand eller råd til   modermælkserstatning, ville amme.

Det er ikke, fordi danske kvinder er magelige eller ikke vil ofre sig for sagen. Tvært imod ser jeg (ved ammevejledning og  barselsbesøg og vores ny start ophold), at danske kvinder byder sig selv mere end, hvad der er rimeligt – og nødvendigt – i forventningen om at lykkes med amningen.

Det er et paradoks, at sundhedstyrelsen anbefaler amning, og at danske kvinder ønsker at amme, men at vi her i Danmark anno 2013 ikke kan skabe betingelserne for at helt almindelige kvinder med helt almindelige bryster kan lykkes med amningen.

Amning er et håndværk, alle kan lære

På Det Private Barselshotel ved vi, at amning er et håndværk. Vi har brugt år på at udvikle en metode, der sikrer kvinder at kunne lykkes med amningen og håndgreb, der gør det muligt at placere brystvorten i munden på din baby på en sådan måde, at den ikke slides eller overbelastes og sprækker.

Vi er til hands-on ammevejledning, hvor en erfaren, omsorgsfuld fagpersen, der har haft et utal af babyer i hænderne og fået et utal af amninger til at lykkes sætter sig ned og viser, hvordan du kan holde din baby, håndtere brystet og placere brystvorten i munden på din baby, hvordan du sikrer, at teknikken er god, din baby får rigeligt mælk ved dit bryst og du som mor oplever succes.

For amning er IKKE bare lige.

For de fleste nybagte mødre – og babyer – er amningen noget, der skal læres. Det gælder også anden gang, fordi ét barn og én amning (og en uddannelse som jordemoder) ikke er nok til at sikre én mod at havne i nye ammeproblemer.

Optimalt er det selvfølgelig, at vi som nybagte mødre mestrer amningens kunst inden vi sidder “home alone” med ansvaret for vores nyfødte barns liv, trivsel og tryghed. Det synes jeg ikke er for meget at forlange.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.