Tillæg (supplering) til amningen med vand, sukkervand, kamillete og MME

Som udgangspunkt er der ikke brug for at supplere amningen. Står du alligevel i en situation, hvor du synes det er nødvendigt eller ser dine omgivelser det som en løsning, kan du her læse om de forskellige former for tillæg, man kan give til nyfødte.

Kogt vand og amning

Babyer for den væske de har brug for gennem den mælk de får.

Kogt vand kan bruges til at fylde mavesækken op, hvilke kan give en sulten mave ro for en stund (mens I venter på mælken). Det anbefales dog som udgangspunkt ikke at give vand til nyfødte babyer, men istedet modermælkserstatning eller udpumpet modermælk ved behov for supplering til amningen.

Den kogte vand kan og må ikke erstattet måltider af mælk, da der ikke er nogen næring i vand.

Sukkervand og amning

Sukkervand fylder mavesækken op og giver hurtig energi, svarende til at drikke en sodavand. Det er derfor aldrig godt at supplere med sukkervand, da næringsværdien overordnet set er lig nul og din baby ikke har brug for ”sodavand”.

Sukkervand gives til nyfødte i ganske små mængder på børneafdelingen som smertelindring – eksempelvis inden de skal have taget blodprøver.

Sukkervand gives også til nyfødte/babyer hvis de har et lavt blodsukker eller er i risiko for det. Eksempelvis kan nyfødte af mødre med sukkersyge til start på børneafdelingen få sukkervand i et drop.

Saftevand og amning

Saftevand er ikke noget man skal give til børn. Der er ingen næring i det og sukkerindholdet er for højt og det skader de kommende tænder.

Kamillethe og amning

Supplering med kamillete var meget brugt før i tiden. Kamillete er smertelindrende og bakteriehæmmende og kan derfor virke beroligende på en baby, der hat ondt. Man har fundet ud af, at kamillete kun må gives i små doser og ikke dagligt, de det indeholder acetylsalicylsyre, der gør, at blødninger har sværere ved at stoppe igen (også indre blødninger).

Kamillete må ikke erstatte måltiderne, da der ingen næring er i kamillete.

Modermælkserstatning (MME) og amningen

Modermælkserstatning er lavet til at kunne leve af og har derfor de næringsstoffer som en baby har brug for. Supplement med MME giver næring på lige fod med modermælk og kan derfor erstatte et måltid eller flere ved brystet.

Supplering eller tillæg til amningen med MME

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis din baby har brug for supplering tidligt i ammeforløbet, skal du være særlig opmærksom, for så er der med stor sandsynlighed noget galt med mælkeproduktionen. Og du skal som udgangspunkt regne med, at det ikke løser sig af sig selv, eller med tiden eller at din baby selv kan løse det.

Hvis du har brug for at supplere med modermælkserstatning tidligt i forløbet, vil du med stor sandsynlighed ikke kunne følge din babys voksende behov senere. For at sikre det ikke sker skal du derfor gøre en radikal indsats for at øge din mælkeproduktion. Ofte er opstarten af mælkeproduktionen, barnets teknik ved brystet der er problemet eller brug af ammebrikker.

Hvis du har brug for at supplere din mælkeproduktion, fordi din baby ikke synes at være mæt ved brystet eller tage nok på, vil vores ESA metode og hands on ammevejledning kunne hjælpe dig.

Til dig der ønsker hands on ammehjælp, der viser dig hvordan du selv gør, så

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.