KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Tilberedning af modermælk

Hvis du skal give din baby din modermælk på flaske, har du brug for at vide lidt om tilberedning af modermælk. Altså hvordan og til hvilken temperatur, du skal opvarme modermælken, inden din baby skal have den. Det vil være lidt forskelligt, hvad du skal gøre, afhængigt af om brystmælken står i køleskabet, eller er om den er frosset ned efter udpumpning. Du kan læse om begge dele herunder.

Mælken skal først lunes, når din baby skal have den

Som det første skal du vente med at lune mælken før din baby skal have den. Jo kortere tid den er lunet jo kortere tid har eventuelle bakterier til at opformere sig. Det undgår du ved at varme mælken og putte den direkte ned i din babys mave.

Mælken må ikke gemmes (igen) eller genopvarmes

Alt mælken skal bruges, straks efter den er lunet – og er der noget tilbage skal den kasseres. Det er derfor en fordel at fryse mælken i mindre portioner ( for eksempel isterningbakker), så du kan nøjes med at tø op, hvad der passer til din babys behov på det pågældende tidspunkt.

Modermælk er gulddråber, så hvis du giver modermælk, skal du nøjes med at opvarme den mængde, som du cirka regner med, at din baby spiser. Modermælk der har været opvarmet må nemlig (heller) ikke varmes op igen, og det er ærgerligt at smide modermælk ud, fordi man har fået varmet alt for meget! Derfor er det også en dårlig idé at blande modermælk med modermælkserstatning for så at opleve, at din baby ikke kan spise op. Giv hellere modermælken først og supplér så op med modermælkserstatning bagefter (ved behov), indtil din baby er mæt.

Mælken må ikke blive for varm

Mælken må endelig ikke blive for varm, når du varmer den. Det kan ske både i mikrobølgeovnen og i vandbad. Hvis mælken bliver mere end 60 grader varmt, så ødelægges antistofferne i mælken. Din baby vil også kunne brænde sig på mælken, hvis den er for varm, så er noget du skal holde godt øje med.

Du mærker, om mælken er tilpas ved at putte en lillesmule mælk på indersiden at dit håndled. Her er huden tynd, og du vil mærke, at mælken hverken mærkes kold eller varm. Kan du ikke rigtig mærke mælken, har den kropstemperatur – også er den tilpas.

Tilberedning af modermælk taget ud af køleskabet

Modermælk skal holdes koldt i køleskabet, indtil det skal bruges. Køleskabskoldt mælk vil dog være alt for kold for en baby, os skal derfor lunes. Du skal være opmærksom på, at mælken ikke opvarmes for ujævnt (se ovenfor, hvorfor mælken ikke må blive for varm), hvorfor den skal snurres rundt jævnligt når den lunes.

Sådan gør du, når mælken opvarmes i vandbad:

  • Den mængde modermælk, du skal bruge, tages ud af køleskabet og kommes på flasken, du skal give mælken fra.
  • Mælken lunes til kropstemperatur dvs. 36-37 grader, lige inden din baby skal have den. Det kan gøres i et vandbad med varmt vand, som beholderen sættes ned i (kort tid). Du kan med jævne mellemrum snurres mælken lidt rundt, for at fordele varmen.
  • Mælken gives straks efter den er lunet.

tilberedning af modermælk

Overgangsmælk i et vandbad, der må godt komme mere vand i

Sådan gør du, når mælken opvarmes i mikrobølgeovnen:

  • Stil mælken i mikrobølgeovnen uden flaskesutten.
  • Giv den få sekunder. Tag den ud og snur den rundt. Tjek temperaturen.
  • Giv den nogle få sekunder mere. Tag den ud igen og snur den rundt. Tjek temperaturen.
  • Mælken lunes til kropstemperatur dvs. 36-37 grader, lige inden din baby skal have den.

Ved opvarmning i mikroovn, kan det være svært at styre temperaturen, da opvarmningen kan ske meget hurtigt – og også ofte er meget ujævn.

Tilberedning af mælk taget ud af fryseren

Når du skal tilberede frossen modermælk, kan den tages op af fryseren dagen før og stilles i køleskabet. Så vil den være tøet op næste dag og varmes på samme måde, som du tilbereder mælk, der har været i køleskabet. Det er en fordel, hvis du har mælken i portioner, der er større end din baby kan spise.

Sådan gør du med mælk direkte fra fryseren:

  • Den frosne mælk tages direkte ud af fryseren og optøs og lunes i en skål varmt vand – et vandbad. Mælken lunes til kropstemperatur det vil sige 36-37 grader, inden din baby skal have den. Den optøede mælk skal snurres lidt rundt med jævne mellemrum, for at fordele varmen, og for at forebygge at noget mælk ikke bliver for varmt. Ved at undgå at vandet er for varmt undgår du at mælken overophedes.

Optøet modermælk kan have et anderledes udseende end “frisk” mælk. Den kan være let grynet på grund af sammenklumpning af fedtkugler. Lugt og smag kan også være ændret, men det er uden betydning for barnet, hvis ovennævnte forholdsregler er fulgt. Det skal dog siges, at nogle enkelte babyer ikke vil spise mælk, der har været frosset ned, men de fleste sutter det i sig uden at bemærke nogen forskel.

Andre artikler om flaske

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!