HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Terminsberegner:

 

TERMINSBEREGNER

 

Udgangspunkt for beregningen:

 

Indtast datoen*:

 

Antal dage i din cyklus*:

 

 

 

 

Terminsberegner – sådan beregner du din termin

Din endelige terminsdato bliver lagt fast ud fra scanningen i uge 12. Alle fostre har stort set samme hovedomfang i de helt tidlige fosteruger, og derfor kan man med relativt stor præcision bestemme terminsdatoen ved denne scanning.

Men der er længe til uge 12, når man sidder i de første uger af graviditeten, – og det er selvfølgelig også relevant at vide cirka hvornår, du rammer uge 12, så du kan få tid til nakkefoldsscanningen. Vi har lavet en terminsberegner til dig, så du kan sidde hjemme og regne på din termin.

Vores terminsberegner er lavet ud fra den metode, jordemoderen og lægen bruger, når de skal beregne din termin.

Terminsberegner

*Terminsberegning ud fra ægløsning/fertilitetsbehandling

Den mest præcise terminsberegning, får du, hvis du ved, hvornår du havde ægløsning. Nogen har en meget klar følelse af og fornemmelse for, hvornår deres ægløsning finder sted, og andre bruger ægløsningstest for at ramme det gunstigste tidspunkt for samleje. Ægløsningstests kan også være en hjælp, hvis din cyklus er meget uregelmæssig.

Hvis du har været i fertilitetsbehandling, bruger du datoen for behandlingen som udgangspunkt, når du bruger vores terminsberegner.

Et æg kan befrugtes i 24-48 timer efter ægløsning, hvilket giver et relativt lille vindue for undfangelse, men giver samtidig også en ret præcis beregning af terminsdatoen, når man ved, hvornår ægløsningen har fundet sted. Terminen, der beregnes ved nakkefoldsscanningen, overruler dog altid den dato, der er beregnet ud fra ægløsning (ikke fordi den er mere præcis, men fordi det er det, man har bestemt).

Hvis du ved, hvornår I har haft ubeskyttet samleje, kan du også have en god indikation af, hvornår undfangelsen har fundet sted. Her skal du dog være opmærksom på, at sædceller kan overleve i 3-5 dage i livmoderen, hvor de ligger på lur og venter på, at der forhåbentlig snart kommer et æg forbi. Så hvis I har ubeskyttet sex op til 5 dage før ægløsning, er der stadig en chance for undfangelse.

Når du bruger vores terminsberegner ud fra ægløsningsdatoen eller fertilitetsbehandlingsdatoen, vil din terminsdato blive beregnet ved at lægge 38 uger til (266 dage). Egentlig skulle det være fra befrutningsdatoen, men da den er sket indenfor 1 til maks to dage efter den indtastede ægløsningsdato, har vi valgt ikke at regulere i forhold til det.

*Terminsberegning ud fra sidste menstruations første dag

Den hyppigst anvendte terminsberegning er ud fra sidste menstruations første dag. De fleste kvinder har nemlig ofte styr på, hvornår deres sidste menstruation startede.

Vores terminsberegner (og jordemoderen/lægen) regner 280 dage (40 uger) fra den sidste menstruations første dag til terminsdatoen. Du kan selv beregne din terminsdato med denne metode ved, at tage datoen for din sidste menstruations første dag + 7 dage + 9 måneder. Denne metode kræver dog, at din cyklus er regelmæssig, og at din cyklus er omkring 28 dage.

Når du tager til lægen, vil han eller hun ofte beregne din terminsdato udfra denne metode (ikke alle læger tager højde for den ureglmæssige cyklus), men hvis din cyklus er meget lang eller uregelmæssig, vil din terminsdato blive ret upræcis, og du kan risikere at få taget doubletesten for tidligt eller for sent.

*Brug terminsberegneren

Indtast datoen for din sidste menstruations første dag, din ægløsningsdato eller den dato, hvor du fik fertilitetsbehandling i vores terminsberegner.

*Antal dage i din cyklus og terminsberegner

Antal dage i din cyklus er kun relevant, hvis dit udgangspunkt for beregningen er sidste menstruations første dag. Du vil også kunne se, at muligheden forsvinder, hvis du vælger ægløsning/fertilitetsbehandling som udgangspunktet for din terminsberegning.

Her indtaster du længden på din cyklus (antal dage der er mellem dine menstruationet). Hvis dine cyklis falder forskelligt fra gang til gang med et forskelligt antal dage, indsætter du antal dage, der var i din sidste cyklus. Hvis du har længere cyklus end 28 dage, vil din terminsdato blive rykket det antal dage længere frem i tiden, som din cyklus er, og har du kortere cyklus, vil din terminsdato falde før.

Det skyldes, at du har ægløsning 14 dage, før du skulle have haft din næste menstruation.

Kender du ikke din cykluslængde, lader du den stå ved 28 dage.

***

 SÅDAN SKAL DU FORSTÅ SVARENE: 

Din terminsdato

Din terminsdato er den dato, hvor du i udgangspunktet vil være 40+0 i din graviditet.

Jo mere præcise datoer du kan angive, jo mere præcis vil din terminsdato være. Men vær opmærksom på, at den terminsdato, der bliver fastsat ved nakkefoldsscanningen omkring uge 12, vil være den gældende og den dine lægebesøg og jordemoderkonsultationer og barselsstart bliver berammet ud fra.

Det er vigtigt at forstå, at terminsdatoen blot er den dag, du har været gravid i 40 fulde uger.

Indenfor sundhedsvæsenet anses en baby, der er født fra uge 37+0 og frem for at være fuldbåren (hvornår føder jeg?). Så din termin ligger reelt i spændet mellem uge 37+0 og 42+0 (hvor de fleste fødesteder vil anbefale, at baby er kommet til verden, enten ved naturlig fødsel eller ved kejsersnit).

Det er altså ikke givet, at din baby får fødselsdag på lige præcis terminsdatoen – faktisk fødes kun ca. 2% af alle babyer præcis på den fastsatte terminsdato.

Datoen er dog vigtig i forhold til, at læge og jordemoder kan afgøre om din baby i maven udvikler sig og vokser korrekt og har en alderssvarende størrelse på et givent tidspunkt.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!