KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Terminsberegner

 

TERMINSBEREGNER

 

Udgangspunkt for beregningen:

 

Indtast datoen*:

 

Antal dage i din cyklus*:

 

 

 

 

Terminsberegner – sådan beregner du din termin

Din endelige terminsdato bliver lagt fast ud fra scanningen i uge 12. Alle fostre har stort set samme hovedomfang i de tidlige fosteruger, og derfor kan man med relativt stor præcision bestemme terminsdatoen ved scanningen i uge 12..

Men der er længe til uge 12, når man sidder i de første uger af graviditeten, – og det er selvfølgelig også relevant at vide cirka hvornår, du rammer uge 12, så du kan bestille tid til nakkefoldsscanningen. Vi har lavet en terminsberegner til dig, så du kan sidde hjemme og regne på din termin.

Vores terminsberegner er lavet ud fra den metode, jordemoderen og lægen bruger, når de skal beregne din termin.

Terminsberegner

*Terminsberegning ud fra ægløsning/fertilitetsbehandling

Den mest præcise terminsberegning, får du, hvis du ved, hvornår du havde ægløsning. Nogen har en meget klar følelse af og fornemmelse af, hvornår deres ægløsning finder sted, og andre har brugt en ægløsningstest for at ramme det gunstigste tidspunkt for samleje. En ægløsningstests kan også have været en hjælp, hvis din cyklus var uregelmæssig.

Hvis du har været i fertilitetsbehandling, bruger du datoen for behandlingen som udgangspunkt, når du bruger vores terminsberegner.

Et æg kan befrugtes i 24-48 timer efter ægløsning, hvilket giver et relativt lille vindue for undfangelse, men giver samtidig også en ret præcis beregning af terminsdatoen, når man ved, hvornår ægløsningen har fundet sted. Terminen, der beregnes ved nakkefoldsscanningen, overruler altid den dato, der er beregnet ud fra ægløsning (ikke fordi den er mere præcis, men fordi det er det, man har bestemt).

Hvis du ved, hvornår I har haft ubeskyttet samleje, kan du også have en god indikation af, hvornår undfangelsen har fundet sted. Her skal du dog være opmærksom på, at sædceller kan overleve i 3-5 dage i livmoderen, hvor de ligger på lur og venter på, at der kommer et æg forbi. Så hvis du har haft ubeskyttet sex op til 5 dage før ægløsningen, er der stadig en chance for undfangelse.

Når du bruger vores terminsberegner ud fra ægløsningsdagen eller fertilitetsbehandlings dagen, vil din terminsdato blive beregnet ved at lægge 38 uger til (266 dage). Egentlig skulle det være fra befrugtningsdatoen, men da den er sket indenfor 1 til maksium to dage efter den indtastede ægløsningsdagen, har vi valgt ikke at regulere i forhold til det.

*Terminsberegning ud fra sidste menstruations første dag

Den hyppigst anvendte terminsberegning er ud fra sidste menstruations første dag. De fleste kvinder har nemlig ofte styr på, hvornår deres sidste menstruation startede.

Vores terminsberegner (og jordemoderen/lægen) regner 280 dage (40 uger) fra den sidste menstruations første dag til terminsdatoen. Du kan selv beregne din terminsdato med denne metode. Ved at tage datoen for din sidste menstruations første dag + 7 dage + 9 måneder. Denne metode kræver dog, at din cyklus er regelmæssig, og at din cyklus er omkring 28 dage.

Når du tager til lægen, vil han eller hun ofte beregne din terminsdato ud fra denne metode (ikke alle læger tager højde for den uregelmæssige cyklus), men hvis din cyklus er meget lang eller uregelmæssig, vil din terminsdato blive upræcis, og du kan risikere at få taget doubletesten for tidligt eller for sent.

*Brug terminsberegneren

Indtast datoen for din sidste menstruations første dag, din ægløsningsdagen eller den dato, hvor du fik fertilitetsbehandling i vores terminsberegner.

*Antal dage i din cyklus og terminsberegner

Antal dage i din cyklus er kun relevant, hvis dit udgangspunkt for beregningen er sidste menstruations første dag. Du vil også kunne se, at muligheden forsvinder, hvis du vælger ægløsning/fertilitetsbehandling som udgangspunkt for din terminsberegning.

Her indtaster du længden på din cyklus (antal dage der er mellem dine menstruationer). Hvis dine cyklus falder forskelligt fra gang til gang med et forskelligt antal dage, indsætter du antal dage, der var i din sidste cyklus. Hvis du har længere cyklus end 28 dage, vil din terminsdato blive rykket det antal dage længere frem i tiden, som din cyklus er, og har du kortere cyklus, vil din terminsdato falde før.

Det skyldes, at du har ægløsning 14 dage, før du skulle have haft din næste menstruation.

Kender du ikke din cykluslængde, lader du den stå ved 28 dage.

***

 SÅDAN SKAL DU FORSTÅ SVARENE: 

Din terminsdato

Din terminsdato er den dato, hvor du i udgangspunktet vil være 40+0 i din graviditet.

Jo mere præcise datoer du kan angive, jo mere præcis vil din terminsdato være. Vær opmærksom på, at den terminsdato, der bliver fastsat ved nakkefoldsscanningen omkring uge 12, vil være den gældende og den dine lægebesøg og jordemoderkonsultationer og barselsstart bliver berammet ud fra.

Det er vigtigt at forstå, at terminsdatoen blot er den dag, du har været gravid i 40 fulde uger.

Indenfor sundhedsvæsenet anses en baby, der er født fra uge 37+0 og frem for at være fuldbåren (hvornår føder jeg?). Så din termin ligger reelt i spændet mellem uge 37+0 og 42+0 (hvor de fleste fødesteder vil anbefale, at barnet er kommet til verden, enten ved naturlig fødsel eller ved kejsersnit).

Det er altså ikke givet, at din baby får fødselsdag på lige præcis terminsdatoen – faktisk fødes kun omkring 2% af alle babyer præcis på den fastsatte terminsdato.

Datoen er også vigtig i forhold til, at lægen og jordemoderen kan afgøre om din baby i maven udvikler sig og vokser korrekt og har en alderssvarende størrelse på et givent tidspunkt.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!