KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Temperaturmåling / måle temperatur på baby

Den normale temperatur hos et menneske er omkring 37 grader (kropstemperatur) og det er den også hos din baby. Der ses ofte en lidt lavere kropstemperatur om morgenen (36,5 – 37) og en lidt højere temperatur om aftenen (37 – 37,5).

Mærkes din baby varm – og fortsætter det, efter han eller hun er blevet afkølet lidt – kan det være at din baby har temperaturstigning (forhøjet kropstemperatur). Det ses oftest hos større babyer og hos børn, når de er syge. Er kropstemperaturen højere end 38 °C, så har man feber.

Temperaturmåling på baby, hvordan?

Der er ingen grund til at måle en babys temperatur, medmindre man er bekymret for, om dit barn er syg eller mærkes varm – det vil sige, at du har mistanke om at din baby har feber.

Du finder ud af, om din babys kropstemperatur er forhøjet og hvad den præcis er, ved at tage din babys temperatur med et termometer. De termometre der er lavet til formålet (både de gammeldags og de elektriske) arbejder med en skala fra omkring 35 grader til 43 grader.

Virker din baby syg, og ringer du til lægen, vil han eller hun ofte spørge om du har taget temperaturen på din baby – og hvad den er.

før du ringer til lægen

Hvor er det bedst at måle temperaturen?

Når man måler krops-temperaturen, er den mest præcise måling den man får ved at måle i numsen (i endetarmen) og det gælder også når man skal måle temperaturen på en baby.

Du får den allermest præcise måling af dit barns temperatur i endetarmen

Målingen i munden er mindre nøjagtig. Ved måling i munden på en baby vil den ofte være upræcis ved at vise en for lav temperatur, fordi målingen ikke er taget langt nok inde i munden eller fordi barnet ikke ligger/sidder stille. Temperaturen i mundhulen vil ofte være omkring 1/2 grad lavere end den reelle kropstemperatur (fordi der jo hele tiden lukkes “kold” luft den vej ind). Hvis din baby har feber vil temperaturen ved en måling i din babys mund skulle være 37,5 eller derover.

Måling i ørerne er også upræcis, især hos babyer under 1 år. Øret påvirkes af ydre faktorer, der kan påvirke målingen. Et øretermometer er dog mindre generende for barnet og vil eventuelt kunne bruges til en pejling på om det er nødvendigt at tage “den rigtige” temperatur, nemlig den i numsen. Har du “kun” taget temperaturen i øret, skal du huske at sige til lægen, at det er en øremåling du har på dit barn, så lægen kan tage det med i sine betragtninger.

Sådan tager du din babys temperatur

Hvis du skal vide, hvad din babys præcise temperatur er, så skal du måle den i numsen (i endetarmen) på din baby.

Vær opmærksom på at babyer under 1/2 år ikke nødvendigvis vil få temperaturstigning selvom de er syge, fordi kroppen endnu ikke er særligt godt i stand til at øge kropstemperaturen.

Her er hvordan du gør:

  • Anvend et termometer til endetarmen.
  • Termometeret smøres med vaseline.
  • Balderne på din baby åbnes og termometret stikkes forsigtigt ca. 1 1/2 – 2 cm op i endetarmen. Termometeret skal pege i samme retning som tarmen har inde i kroppen.
  • Hold altid ved barnet og termometeret, så længe det er inde i barnet. Hvis barnet pludselig vender sig, kan termometeret nemlig i værste fald beskadige barnets endetarm.
  • Aflæs temperaturen, når temperaturen ikke længere stiger. Eller ved digitaltermometer, når det giver en lyd fra sig. Tallet du får, er den temperatur din babys temperatur inde i kroppen har.
  • Du finder de termometre vi har udvalgt og forhandler i webshoppen her. 

Hvad er den normal temperatur og feber?

  • Normal temperatur er 36,5 – 37,0 grader om morgenen og 37,0 -37,5 grader om aftenen.
  • Temperatur over 38,0 grader er feber.
  • Temperatur over 40,0 grader er høj feber.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!