Babys teknik ved brystet, sutteteknik

Vi tænker ikke over det, fordi vi selv synes, det ser så hyggeligt ud af ligge der ved brystet, men faktisk er det et kæmpe arbejde for en baby at skulle hente sin mælk ud af brysterne – især i starten. Teknikken ved brystet er afgørende for din baby, for at få råmælk og mælk nok og for dig for at få en god tømning af brystet. Teknikken er afgørende for, hvor meget mælk din baby får ved brystet og om amningen er smertefuld for dig.

Hvorfor en god teknik ved brystet er så vigtig

Den teknik din baby bruger ved brystet, når du ammer er vigtig, fordi den dybest set afgør om du og din baby kommer til at få succes med amningen – eller ikke.

Den afgør blandt andet:

En god teknik giver din baby mest mulig mad for mindst muligt arbejde ved brystet.

  • Din baby vil bruge mindre tid og energi på at hente sin mælk.
  • Din baby vil have let adgang til mæthed, og mæthed giver saglighed og ro i kroppen.
  • Din baby vil tage på nok på i vægt
  • Din baby vil få frigivet energi til læring.

Sammenlagt giver det en glad baby, der sikres trivsel og vækst, og får frigivet tid og energi til at være sammen med dig og til udvikling.

Hvad betyder det for din baby, når teknikken IKKE er god?

Vær opmærksom på, at din baby ved fødslen er udstyret med instinkter og reflekser, der muliggør amningen. Din baby vil sutte instinktivt, men vil ikke have nogen forprogrammerede instinkter, der fortæller, at der skal komme noget ind i munden eller hvor meget mælk, der er behov for, for at kunne trives. Det er derfor dit ansvar, som forælder, når du ammer, at sikre, at din baby har en god teknik ved brystet og at din baby får mælk nok ud af brystet med den teknik han eller hun har ved brystet.

Med en dårlig teknik eller en mindre god teknik ved brystet, vil din baby risikere af få mindre mad end han eller hun har brug for for at kunne trives og vokse optimalt eller skulle ligge længe ved brystet for at få nok eller skulle kæmpe meget for det han eller hun får. Hvilket ikke er meningen med at amme.

Det vil gøre;

  • Din baby vil mangle den ro og tilfredshed i kroppen som rigtig mæthed giver.
  • Din baby vil opleve ikke nemt at få imødekommet et basalt behov
  • Din baby vil opleve livet som hårdt og svært
  • Din baby vil evt. have svært ved at sove.
  • Din baby vil have problemer med at tage på – eller tage nok på.
  • Din baby vil have svære ved at lære noget nyt

Øv, behøver jeg at sige at det samlet set vil betyde en nedsat livskvalitet for din baby.

Video om babys teknik ved brystet

Hvad du selv kan gøre for din amning

Du har brug for at vide hvordan det skal mærkes, når din baby har en god teknik, hvordan det skal se ud og hvordan det skal lyde. Der ud over har du brug for at vide hvordan du skal gøre for at lægge din baby til brystet og sikre at din baby har en god teknik.

For det meste drejer en dårlig teknik ved brystet om at baby skal have mere af brystvorten ind i munden under amningen og/eller at brystvorten skal tippes, så den kommer væk fra tungen, der jo er ru og ved forkert placering kan skade brystvorten.

Ammning er vores spidskompetence og vil du lære det af os, så har du flere muligheder.

Er du i tvivl om hvilken løsning der er bedst for dig, så lad os tale sammen i telefonen. Send os en SMS om “at du gerne vil ringes op om din babys teknik ved brystet”, så ringer vi til dig, så snart vi har hænderne fri, så du og din baby kan få amningen til at lykkes eller til at lykkes bedre.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.