KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Træthed & træthedstegn / tegn på træthed & åbning for søvn

Vi bliver trætte, når vi har været vågne længe. Trætheden og behovet for at sove øges jo længere tid du er vågen – altså jo længere tid siden du sidst har sovet. Det skyldes søvnfremkaldende stoffer, hvor den vigtigste er adenosin. Adenosin er et kemisk barometer, der hele tiden registrerer hvor lang tid der er gået siden du sov sidst, og det skaber et “søvnpres”- søvnpresset gør at du bliver mere og mere presset jo længere tid du har været vågen.

Træthed hos det mindre barn

Træthed defineres som en normal fysiologisk reaktion når en organisme (en person), en del af kroppen eller i et organ, har nået grænsen for sin ydeevne. Akut træthed er en almindelig tilstand og udløser en akut trang til søvn. Den vil forsvinde igen efter søvnen.

Når en baby bliver træt, ses hos de fleste babyer tegn på træthed, hvor andre (ofte de der sover for lidt), vil virke mere friske – overfriske.

Almindelige tegn på træthed hos en baby er:

 • Pylret, let til gråd
 • Kan/vil ikke ligge selv
 • Rastløs, vil hverken det ene eller det andet eller kan ikke rigtigt overskue noget.
 • Gaber
 • Blanke eller trætte øjne, rød om øjnene.
 • Tager hænderne op til øjnene eller ørene.
 • Putter sig.
 • Vender sig væk – især fra øjenkontakt.

Andre tegn på træthed

Enkelte børn har fundet ud af at være glade, selvom de næsten ikke sover, fordi de ved, de bliver puttet lige så snart, de bliver pylrede (babyer der ikke vil sove). De undgår så vidt muligt at de normale træthedstegn, ligesom de ofte undgår alle ting, der gør dem trætte. Det betyder selvfølgelig ikke, at de ikke har brug for at sove eller mere søvn end de får nu, men at de er ”over-friske” for at prøve at undgå det.

Andre tegn på træthed:

 • Barnet åbner sine øjne mere og ser næsten overfrisk ud.
 • Barnet øger sit aktivitetsniveau – et tegn på at de er ved at køre op.
 • Barnet er mere ukoncentreret.

Åbninger for søvn

En søvnåbning er det tidspunkt, hvor din baby viser træthed og endnu ikke er overtræt. Hvilket også er det optimale tidspunkt at putte din baby. For de fleste børns vedkommende er det, når de første træthedstegn opstår og for andre er lidt for friske at se på. Du må derfor iagttage din baby for at finde ud af, hvordan netop din baby ser ud, når han eller hun har sine åbninger for søvn.

Kunsten er at fange barnet på det rette tidspunkt

Nogle børn har kun en kort åbning for søvn, hvilket stiller store krav til forældrene om, at kunne aflæse deres tegn på træthed og reagere forholdsvis hurtigt. Andre børn har et længere interval at gøre godt med. Overordnet er det sådan, at hvis du misser åbningen for søvn, er det sværere at få ens barn til at sove.

Forsøger du at putte din baby for tidligt, vil dit barn have svært ved at falde i søvn og i værste fald bare ligge og hvile/koble af uden at falde i søvn, for derefter at blive mere oplagt. Du vil dog hurtigt opdage, at den nyvundne energi kun holder kortvarigt, hvis du tager dit barn op. Dit barn vil efter kort tid være endnu mere træt end før og måske også endnu mere svær at putte.

Fanger du dit barn for sent, vil dit barn blive overtræt, der ses ved, at dit barn bliver pylret, græder eller bliver speedet. I alle tilfælde vil dit barn have brug for dig, for at finde søvnen. Det betaler sig at være opmærksom på, hvad dit barn gør, når han eller hun er træt.

Jo mere stabilt søvnmønster og let adgang til søvn dit barn har, jo nemmere dit barn har ved søvnen, jo bedre vil et barn ofte kunne håndtere at blive puttet lidt ”for sent”.

Brug for hjælp til søvnen;

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!