KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Tegn på graviditet / de første gravidsymptomer

Nogle mærker omgående, at deres krop er i forandring og andre mærker intet. Og begge dele er ganske normalt. Især hvis man brændende ønsker sig at blive gravid, kan det føles som ulideligt lang tid til den dag man kan konstatere at men rent faktisk er det. Din krop vil have et andet fokus og enhver forandring i kroppen vil let tolkes som mulig tegn på graviditet; at en lille menneskespire har sat sig fast i livmoderen og tage bolig i livmoderen. Der er desværre intet facit i forhold til tegn på graviditet eller symptomer på graviditet.

Den hormonelle påvirkning af kroppen begynder fysiologisk allerede, når det befrugtede æg sætter sig fast livmoderen, og derfor mærker nogle gravidsymptomer før de tester positive med en graviditetstest. Små tegn på graviditet – eller måske du intet mærker. Eller måske det bare mærkes forskelligt fra “sådan som det normalt er op til menstruation”. Alle dele er lige normalt. Du kan her nedenfor læse om de tidlige tegn på graviditet – gravid symptomer.

Vær opmærksom på, at der kun er én eneste måde at fastslå med sikkerhed, om man (endelig) er blevet gravid – og det er med en positiv graviditetstest, der indikerer, at HCG niveauet i blodet er stigende.

Tegn på graviditet - graviditets symptomer

En graviditetstest kan i reglen tages den første dag efter udeblevet menstruation. Der er nogle graviditetstests på markedet, der lover, at de kan måle forhøjet HCG allerede 3-4 dage inden forventet menstruation. Du er dog først gravid, når det befrugtede æg reelt har sat sig fast i livmoderslimhinden – og bliver der.

Brystspændinger, ømme bryster

Det er normalt at føle, at brysterne bliver ekstra følsomme eller ømme. Og det er lige så normalt, at man intet mærker i brysterne.

Hvis du er vant til at have brystspændinger op til menstruationen, kan det være, at du pludselig oplever, at du intet mærker (fordi menstruationen jo slet ikke er på vej). Men det kan også være du oplever det omvendte, at brysterne bliver ekstra ømme på grund af det stigende HCG/graviditetshormon.

Humørsvingninger

Det er normalt at opleve humørsvingninger og følelsen af, at alting bare er imod dig – og det er normalt, at være fuldstændig upåvirket, altså helt sig selv.

Hvis du normalt er meget påvirket op til menstruationen, kan det være, du oplever pludselig at være “blid som et lam”.

Implantationsblødning eller pletblødning

Nogle kvinder oplever en lille pletblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderslimhinden. Denne blødning kaldes også implantationsblødning. Implantationsblødningen sker nogle dage eller en uge før, du normalt ville have fået menstruation. Den er kendetegnet ved at være meget mindre kraftig end en rigtig menstruation.

Hvis blødningen bliver kraftigere eller ligger tæt på det tidspunkt, hvor din menstruation normalt kommer, er der størst sandsynlighed for, at det er menstruationsblødning. Altså at du ikke er gravid (i denne omgang).

Sure opstød

Nogle oplever at få sure opstød, der kan give anledning til kvalme. De sure opstød formodes at komme fra et enzym i fostervandet, der påvirker mavesækken hos moderen og give sure opstød.

Kvalme og madlede

Nogle oplever at få kvalme og madlede allerede, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen og HCG niveauet begynder at stige. For de fleste er det værst om morgenen, når blodsukkeret er lavt, men der er også nogle, der døjer med kvalme hele – og også hele døgnet.

De fleste kvinder, der har kvalme, døjer med den i de første tre måneder af graviditeten. Nogle få døjer hele graviditeten og nogle slipper fuldstændigt for at have kvalme. Det er altså meget individuelt fra gravid til gravid (og det kan også være det fra graviditet til graviditet).

Øget tissetrang

Måske oplever du, at du pludselig skal på toilettet lidt hyppigere. Der er fordi at kroppen producerer mere urin i graviditeten, og fordi at livmoderen ligger lige op af blæren. Det er helt normalt.

Dog er det vigtigt at være sikker på, at den øgede tissetrang ikke skyldes blærebetændelse, da blærebetændelse er en hyppig gene i graviditeten.

Hovedpine

Du kan opleve at få hovedpine som følge af den kraftige stigning af HCG i blodet. Vær opmærksom på, at hovedpine tidligt i graviditeten også kan skyldes væskemangel eller søvnmangel.

“Menstruationssmerter”

“Menstruationssmerter” eller ømhed, kan faktisk godt være et tidligt tegn på graviditet.

Det er ledbåndene omkring livmoderen, der begynder at give sig. Det er naturligvis vildledende at kalde det menstruationssmerter, men mange når faktisk at blive helt kede af det, fordi de tror, at det er menstruationen der er på vej, når underlivet opfører sig ømt. Men det kan være ledbåndene, der strækker sig/trækkes i.

Blødende tandkød og stoppet næse

Nogle kvinder oplever også at få blødende tandkød. Andre oplever, at næsen stopper til. Det er ændringer i hormonerne, der gør, at kroppens slimhinder hæver og bløder lettere.

Forstoppelse

Forstoppelse kan også være en indikator på graviditet, men opstår ofte først senere i graviditeten (efter positiv graviditetstest). Forstoppelse skyldes graviditetshormonernes påvirkning af tarmens bevægelse og dermed kan der opstå en forsinket tømning.

I begyndelsen af graviditeten kan forstoppelse også komme, hvis man på grund af kvalme spiser meget ensidigt, tager jern eller måske ikke har overskud til at motionere (der holder tarmen aktiv).

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!