Hvis du brændende ønsker dig at blive gravid, kan der være ulideligt lang tid fra ægløsning til den dag du kan konstatere at du er gravid med en graviditetstest.
Pludselig bliver enhver forandring i kroppen fortolket i håbet om, at det er tidlige tegn på graviditet, at en lille menneskespire er ved at sætte sig fast i livmoderen og tage bolig i din krop. Der er desværre intet facit – nogle mærker omgående, at deres krop er i forandring og andre mærker intet. Og begge dele er ganske normalt.
Den hormonelle påvirkning af din krop begynder allerede, når det befrugtede æg sætter sig fast livmoderen, og derfor mærker du måske gravidsymptomer før du kan teste postiv nogle. Små tegn på graviditet – eller måske du intet mærker. Begge dele er lige normalt.
Du kan her nedenfor læse om de tidlige tegn på graviditet – gravid symptomer.
Vær opmærksom på, at der dog kun én eneste måde at fastslå med sikkerhed, om du endelig er blevet gravid – og det er en positiv graviditetstest, der indikerer, at HCG niveauet i dit blod er stigende. En graviditetstest kan i reglen tages den første dag efter udebleven menstruation (der er nogle graviditetstests på markedet, der lover, at de kan måle forhøjet HCG allerede 3-4 dage inden forventet menstruation). Du er dog først gravid, når det befrugtede æg reelt har sat sig fast i livmoderslimhinden – og bliver der.
Brystspændinger, ømme bryster
Det er normalt at føle, at brysterne bliver ekstra følsomme eller ømme, – og det er normalt, at man intet mærker i brysterne.
Hvis du er vant til at have brystspændinger op til menstruationen, kan det være, at du pludselig oplever, at du intet mærker (fordi menstruationen jo slet ikke er på vej) – men det kan også være, du oplever det omvendte, at brysterne bliver ekstra ømme på grund af det stigende HCG – graviditetshormon.
Humørsvingninger
Det er normalt at opleve humørsvingninger og følelsen af, at alting bare er imod dig – og det er normalt, at være fuldstændig upåvirket.
Hvis du normalt er meget påvirket op til menstruationen, kan det være, oplever du måske pludselig, at være blid som et lam.
Implantationsblødning eller pletblødning
Nogle kvinder oplever en lille pletblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderslimhinden. Denne blødning kaldes også implantationsblødning. Implantationsblødningen sker nogle dage eller en uge før, du normalt ville have fået menstruation. Den er kendetegnet ved slet ikke at være lige så kraftig som en rigtig menstruation.
Hvis blødningen bliver kraftigere eller ligger tæt på det tidspunkt, hvor din menstruation normalt kommer, er der størst sandsynlighed for, at det er menstruationsblødning – og at du altså ikke er gravid ( i denne omgang).
Sure opstød
Nogle oplever at få sure opstød, der kan give anledning til kvalme. De sure opstød formodes at komme fra et enzym i fostervandet, der påvirker mavesækken.
Kvalme og madlede
Nogle oplever at få kvalme og madlede allerede, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen og HCG niveauet begynder at stige. For de fleste er det værst om morgenen, når blodsukkeret er lavt, men der er også nogle, der døjer med kvalmen hele døgnet.
De fleste kvinder, der har kvalme døjer med den i de første tre måneder af graviditetn, nogle få døjer hele graviditeten og nogle slipper fuldstændigt for at have kvalme. Det er altså meget individuelt fra gravide til gravide (og fra graviditet til graviditet).
Øget tissetrang
Måske oplever du, at du pludselig skal på toilettet lidt hyppigere. Der er fordi at kroppen producerer mere urin i graviditeten, og fordi at livmoderen ligger lige op af blæren, så det er helt normalt.
Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at din øgede tissetrang ikke skyldes blærebetændelse, da blærebetændelse er en hyppig gene i graviditeten.
Hovedpine
Du kan opleve at få hovedpine som følge af den kraftige stigning af HCG i blodet, – men vær opmærksom på, at hovedpine tidlige i graviditeten også kan skyldes væskemangel eller søvnmangel.
“Menstruationssmerter”
“Menstruationssmerter” eller en ømhed, kan faktisk godt være et tidligt tegn på graviditet.
Det er ledbåndene omkring livmoderen, der begynder at give sig. Det er naturligvis vildledende at kalde det menstruationssmerter, men mange når faktisk at blive helt kede af det, fordi de tror, at menstruationen der er på vej, fordi underlivet opfører sig ømt. Men i virkeligheden er det bare ledbåndene der strækker sig/trækkes i.
Blødende tandkød og stoppet næse
Nogle kvinder oplever også at få blødende tandkød. Andre oplever at næsen stopper til, – og her er det også ændringerne i hormonerne, der gør, at kroppens slimhinder hæver og bløder lettere.
Forstoppelse
Forstoppelse kan også være en indikator på gravidtet, men det er ofte først senere i graviditeten (efter positiv graviditetstest).
Forstoppelse skyldes graviditetshormonernes påvirkning af tarms bevægelser og dermed kan der opstå en forsinket tømning.
I begyndelsen af graviditeten kan forstoppelse også komme, hvis du på grund af kvalme spiser ensidigt, tager jern eller måske ikke har overskud til at motionere.
Andre artikler om fertilitet
- Viden om alkohol og fertilitet
- Kan man bestemmet barnets køn?
- Bliv klogere på implantationen
- Læs om de menneskelige kromosomer
- Læs om det ægløsnende hormon