KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Tænder på vej & søvn

De fleste børn sover dårligere lige inden eller i forbindelse med tandfrembrud. Ofte finder man som forældre først ud af, at det var tanden, efter at den er brudt igennem. Det tager ofte 3-4 dage med uro, og så er tanden der. Barnet kan være mere pylret og vågne hyppigere og skulle trøstes med hyppigere amninger eller sut.

Din baby kan også have ondt, når tænderne vokser op gennem tandkødet, længe inden de bryder frem. Tænder har det med at vokse i ryk og kan derfor godt i sådan et ryk genere barnet og søvnen selvom de ikke bryder igennem. Det gode ved disse tand-vokse-smerter er, at de går over igen, når tænderne “holder pause” med deres vækst.

ondt for tænder og søvn

Er det tænderne?

Hvis du tænker, at dit barn har ondt fra tænderne, der vokser, kan du mærke efter. Du vil enten opdage at din baby bliver helt lettet, når du gnubber det ømme område med en finger. Der hvor tanden er på vej igennem, vil du kunne mærke små takker. De første tænder har nemlig små takker, der kommer først op gennem gummerne.

Barnet vil også ofte savle meget og ud over at ville gnubbe gummerne også nyde at bide i ting.

Tænder & udfordringer for søvnen

De første 3 år vil et barn få 20 tænder.

Selvom søvnen i en periode er påvirket af, at barnet har ondt fra tænderne, så fortsætter problemerne med søvnen nogle gange. Egentlig gik det rigtig godt, men pludselig har en omgang tænder (eller sygdom eller vaccine) fået søvnen skudt helt ud til siden. Tænder kan gøre at ens barn kan have brug for mere hjælp i forbindelse med søvnen – både hjælp til at falde i søvn og forblive sovende.

Det kan også ske at selvom den egentlige årsag til uroen er væk (tænderne ikke længere vokser eller er brudt frem), har barnet nået at vænne sig til de nye “rutiner” omkring søvnen. Måske har barnet i en periode spist så hyppigt om natten, at appetitten er blevet markant mindre om dagen. Så handler det pludselig om søvnen, hvis det nye, der er gjort på grund af tænderne, er blevet til en vane. Se på dit barns søvn, er det måske det der er sket?

Søger du hjælp til søvnen;

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!