fbpx

Tænder / tænder på vej & søvn

De fleste børn sover dårligere lige inden og i forbindelse med tandfrembrud. Ofte finder man som forældre først ud af at det var det, efter tanden er brudt igennem. Det tager ofte 3-4 dage med uro, og så er tanden der. Barnet kan være mere pylret og vågne hyppigere og  skulle trøstes med hyppigere amninger eller sut.

Din baby kan også have ondt af tænderne der vokser op gennem tandkødet længe inden de bryder frem. Tænder har det med at vokse i ryk og kan derfor godt i sådan et ryk genere barnet og søvnen selvom de ikke kommer igennem i “det ryk”. Det gode ved disse tand-vokse-smerter er, at de går over igen, når tænderne “holder pause” med deres vækst.

ondt for tænder og søvn

Er det tænderne?

Hvis du tænker, at dit barn har ondt fra tænderne, der vokser, så kan du mærke efter. Du vil enten opdage at din baby bliver helt lettet når du gnubber det ømme område med en finger. Der hvor tænderne er på vej, så vil du kunne mærke små takker. De første tænder har nemlig sådan nogle små takker, og det er dem der kommer op først gennem gummen.

Barnet vil også ofte savle meget og ud over at ville gnubbe gummerne også nyde at bide i ting.

De mange omvæltninger kan give udfordringer for søvnen

De første 3 år skal barnet have 20 tænder, forskellige vaccinationer og vil som regel også have nogle snot- og feberdage, særligt i forbindelse med institutionsstart.

Selvom søvnen i en periode er påvirket, af at barnet har ondt fra tænderne, så fortsætter problemerne med søvnen nogle gange. Egentlig gik det rigtig godt, men pludselig har en omgang tænder (eller sygdom eller vaccine) fået søvnen skudt helt ud til siden. Tænder kan gøre at ens barn kan have brug for mere hjælp i forbindelse med søvnen – både hjælp til at falde i søvn og forblive sovende.

Selvom den egentlige årsag til uroen er væk (tænderne ikke længere vokser eller er brudt frem), har barnet måske nået at fået en ny “rutine” omkring søvnen. Måske har barnet i en periode spist så hyppigt om natten, at appetitten er blevet markant mindre om dagen. Så handler det pludselig mere om søvnen, fordi det nye er blevet en vane. Se på dit barns søvn, er det det der er sket? Hvis ja, så skal du handle på det.

Hvis du er kørt træt i søvnen og kan mærke at I er kommet ind i en rytme, hvor søvnen ikke længere fungerer, så er det lige præcis hvad vi er skrappe til at hjælpe med – og der er ikke noget vores sove-jordemoder Karen heller vil. Hos os arbejder vi med Søvn i Babysteps, der er en kærlig og omsorgsfuld måde at lære sit barn god søvn.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Karen Storgaard Kildahl, jordemoder
Karen Storgaard Kildahl er jordemoder og har arbejdet som sådan siden 2012 og på Baby Instituttet siden 2019. Karen er "sove-jordemoder" og underviser forældre og babyer i "Søvn i Babysteps".