KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Den første tand, hvornår kommer den første tand?

Hvordan er det lige det der med tænderne? Det får du svar på her og på hvornår du kan forvente at se din babys første tand.

Tandudviklingen starter i fosterstadiet

Der er kommet i alt 20 mælketænder og dannelsen af dem begynder allerede på et meget tidligt stadie af barnets udvikling. Der kan nemlig allerede ses bittesmå tandspirer hos et 6 uger gammelt foster.

Mellem 16. og 24. gravidotetsuge begynder disse bittesmå tandspirer at forkalke, hvilket er starten på, at tænderne forbereder sig på at blive funktionsdygtige.

Nogle babyer fødes med tænder!

I sjældne tilfælde sker det, at en baby fødes med tænder, hvilket ofte vil være de to forreste tænder i undermunden. Det er dog langt fra normalt.

Lange det mest normale er, at babyer fødes med tandløse gummer og først få tænder senere.

De fleste babyer får tænder omkring de 6 måneder

Størstedelen af alle babyer får tænder, når de er omkring 6 måneder, med en stor variation. Nogle enkelte får tænder allerede ved 4 måneders alderen og nogle så sent som i 14 måneders alderen.

Babys første 2 tænder ses i undermunden
Min pige 8 1/2 måned gammel med 2 fine nye tænder…

Generelt er der en tendens til, at piger får tænder lidt før drenge.

Det tager normalt 6 måneder for de 8 fortænder at komme frem, således at mange babyer har alle 8 fortænder på deres 1 års fødselsdag – selvom en baby lige så vel kan være helt tandløs på sin 1 års fødselsdag.

Hvilke tænder kommer først?

Det er de midterste fortænder i undermunden, der normalt viser sig først, hvorefter de midterste fortænder i overmunden kommer som de næste. Derefter de sidste to fortænder i undermunden og så de sidste to fortænder i overmunden. Tænderne kan dog komme frem i en anden rækkefølge, uden at det skal bekymre dig.

I det andet leveår bryder kindtænderne og hjørnetænderne frem. Kindtænderne er ofte dem, der giver mest smerte og uro.

Temperaturstigning og uro ved tandfrembrud

Tandfrembrud er sædvanligvis ukompliceret, men kan godt forårsage temperaturforhøjelse lige imens, men ikke feber (temperatur over 38 grader).

Uro og smerte lindres ved almindelig omsorg og opmærksomhed.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!