HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Den første tand, hvornår kommer den første tand?

Hvordan er det lige det der med tænderne? Det får du svar på her og på hvornår du kan forvente at se din babys første tand.

Tandudviklingen starter i fosterstadiet

Der er i alt 20 mælketænder og dannelsen af dem begynder allerede på et meget tidligt stadie af barnets udvikling. Der kan nemlig allerede ses bittesmå tandspirer hos et 6 uger gammelt foster.

Mellem 16. og 24. gravidtetesuge begynder disse bittesmå tandspirer at forkalke, hvilket er starten til, at tænderne forbereder sig på at blive funktionsdygtige.

Nogle babyer fødes med tænder!

I sjældne tilfælde sker det, at en baby fødes med tænder, hvilket ofte vil være de to forreste tænder i undermunden. Det er dog langt fra normalt, og ses kun hos 1 baby ud af 2000.

Lange det mest normale er, at babyer fødes med tandløse gummer og først få tænder senere.

De fleste babyer får tænder omkring de 6 måneder

Størstedelen af alle babyer får tænder, når de er omkring 6 måneder, med en stor variation. Nogle enkelte får tænder allerede ved de 4 måneder og nogle så sent som i 14 måneders alderen.

Babys første 2 tænder ses i undermunden
Min pige 8 1/2 måned gammel med 2 fine nye tænder…

Generelt er der en tendens til, at piger får tænder lidt før drenge.

Det tager normalt 6 måneder for de 8 fortænder at komme frem, således at mange babyer har deres 8 fortænder på deres 1 års fødselsdag – selvom din baby lige så vel kan være helt tandløs på sin 1 års fødselsdag.

Hvilke tænder kommer først?

Det er de midterste fortænder i undermunden, der normalt viser sig først, hvorefter de midterste fortænder i overmunden kommer som de næste. Derefter de sidste to fortænder i undermunden og så de sidste to fortænder i overmunden. Tænderne kan dog komme frem på alle andre måder end i denne rækkefølge, uden at du skal bekymre dig.

I det andet leveår bryder kindtænder og hjørnetænder frem. Kindtænderne er ofte dem, der giver mest smerte og uro.

Temperaturstigning og uro ved tandfrembrud

Tandfrembrud er sædvanligvis ukompliceret, men kan godt forårsage temperaturforhøjelse, men ikke feber (temperatur over 38 grader). Uro og smerte lindres ved almindelig omsorg og opmærksomhed.

error: Content is protected !!