HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Flip-flop funktionen / Tænd og sluk kontakten

Flip-flop funktionen eller tænd og sluk kontakten gør, at man kan skifte hurtigt mellem at være sovende og at være vågne. Den gør, at man undgår længere perioder af sløvhed eller en halvvågen tilstand, når man går fra søvn til vågenhed – og omvendt.

Det er et fletværk af områder i hjernen (ARAS), der sørger for at aktivere hjernen, når vi skal vågne og når vi glider ind i søvnen slukker hjernens relæ (VLOP-kernen). Neuroner i hjerneområdet hjælper os med at falde i søvn ved at hæmme aktiviteten i de områder af hjernen, som opretholder vågenhed.  De to hjerneområder skiftedes tilsyneladende til at have magten, afhængt af om man er vågen eller sover. Systemet er afgørende for hjernens funktion.

Hand turning wall light switch off. color image in horizontal orientation

Betydningen af VLPO-området blev opdaget i begyndelsen af 1900-tallet, hvor der udbrød en alvorlig hjernesygdom, der netop ramte VLPO-kernen eller nervebaner herfra (videnskab.dk).

Formentlig har flip-flop funktionen været med til at sikre vores overlevelse som mennesker. Vores chancer for at overleve øges, når vi hurtigt er klart til at handle, det kan være hurtigt klar til at kæmpe eller flygte, frem for hvis der går en halv time hvor vi var i en tilstand mellem at sove og være vågne. Forsvarsløse.

Tænd sluk kontakten er styret af et signalstof

Hypekretin har to hovedfunktioner; at styre søvnen og appetitten. Det ser ud til at tænd-sluk-kontakten bliver styret af signalstoffet hypekretin, og at signalstof fremmer vågenhed og hæmmer søvnen.

Hypkretin produceres i hjernen og er med til at sikre, at vi kan holde os vågne i lang tid ad gangen. Uden hypocretin vil øjnene lukke sig af sig selv hele tiden.

Flip Flop funktionen og babyer søvn

Flip-flop funktionen er med til at gøre søvnen svær. Du kender det sikkert fra dit barn at hvis du ikke er hurtig, og dit barn vågner for meget op, så er det HELT umuligt at få dit barn til at sove videre (også selvom barnet har brug for det. Det er flip-flop kontakten du kæmper mod (med) .

Det er også vores oplevelse af stress; fysisk stress men især en speedet hjerne har en negativ indvirkning på flip-flop funktionen eller tænd og sluk kontakten. Forstået på den måde at det vil gøre det sværere for hjernen “at slukke” og gøre det nemmere at tænde.

  • Adrenalin (epinephrin) er et at de primære stresshormoner i kroppen, der udvaskes under søvnen.
  • Nordadrenalin (norepinephrin) er hjernens modstykke til kroppens adrenalin (epinephrin).

Barnet (hjernen) er i en alarmberedskabstilstand og er klart til “at tænde”. Det vil sige at barnet vågner meget let og er helt vågen med det samme (og svær at få til at sove videre). Det gør søvnen svær og efter som at netop søvnen renser kroppen og hjernen for stresshormoner, vil kroppen og hjernen blive frarøvet den mulighed, når man er meget “på” og sover for lidt.

Man vil bevæge sig i en negativ spiral med ophobning af stresshormoner i kroppen og hjernen, der vil gøre det sværere og sværere at sove. Her vil det kræve en stor indsats og hjælp fra forældrene at få vendt søvnen og få ro på tænd-sluk kontakten.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!