KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Flip-flop funktionen / Tænd og sluk kontakten

Flip-flop funktionen eller tænd og sluk kontakten gør, at man kan skifte hurtigt mellem at være sovende og at være vågne. Den gør, at man undgår længere perioder af sløvhed eller en halvvågen tilstand, når man går fra søvn til vågenhed – og omvendt.

Det er et fletværk af områder i hjernen (ARAS), der sørger for at aktivere hjernen, når vi skal vågne, og når vi glider ind i søvnen, slukker hjernens relæ (VLOP-kernen). Neuroner i hjerneområdet hjælper os med at falde i søvn ved at hæmme aktiviteten i de områder af hjernen, som opretholder vågenhed. De to hjerneområder skiftedes tilsyneladende til at have magten, afhængigt af om man er vågen eller sover. Systemet er afgørende for hjernens funktion.

Betydningen af VLPO-området blev opdaget i begyndelsen af 1900-tallet, hvor der udbrød en alvorlig hjernesygdom, der netop ramte VLPO-kernen eller nervebaner herfra (videnskab.dk).

Formentlig har flip-flop funktionen været med til at sikre vores overlevelse som mennesker. Chancerne for at overleve øges, når man hurtigt er klar til at handle. Det kan være hurtigt at være klar til at kæmpe eller flygte, frem for hvis man først “skal vågne”. Vi ville i alt den tid være forsvarsløse, hvilket vi undgår ved at “kunne være klar” med det samme.

Tænd sluk kontakten er styret af et signalstof

Det ser ud til at tænd-sluk-kontakten bliver styret af signalstoffet hypekretin, der er et signalstof, der fremmer vågenhed og hæmmer søvnen. Hypekretin har to hovedfunktioner; at styre søvnen og appetitten.

Hypkretin produceres i hjernen og er med til at sikre, at vi kan holde os vågne i lang tid ad gangen. Uden hypocretin vil øjnene lukke sig af sig selv hele tiden.

Flip Flop funktionen og babyer søvn

Flip-flop funktionen er med til at gøre søvnen svær. Du ved det sikkert fra dit barn, at hvis du ikke er hurtig, og dit barn vågner for meget op, så er det HELT umuligt at få dit barn til at sove videre (også selvom barnet har brug for det). Det er flip-flop kontakten du kæmper mod (med).

Det er også vores oplevelse af stress; fysisk stress men især en speedet hjerne har en negativ indvirkning på flip-flop funktionen eller tænd og sluk kontakten. Forstået på den måde at det vil gøre det sværere for hjernen “at slukke” og gøre det nemmere at tænde. Barnet (hjernen) er i en alarmberedskabstilstand og er klar til “at tænde”. Det vil sige, at barnet vågner meget let op og er helt vågen (og svær at få til at sove igen). Det gør søvnen svær.

  • Adrenalin (epinephrin) er et af de primære stresshormoner i kroppen, der udvaskes under søvn.
  • Nordadrenalin (norepinephrin) er hjernens modstykke til kroppens adrenalin (epinephrin).

Eftersom at netop søvnen renser kroppen og hjernen for stresshormoner, vil kroppen og hjernen blive frarøvet den mulighed, hvis man sover for lidt. Man vil bevæge sig i en negativ spiral med ophobning af stresshormoner i kroppen og hjernen, der vil gøre det sværere og sværere at sove. Her vil det kræve en stor indsats og hjælp fra forældrene at få vendt søvnen og få ro på tænd-sluk kontakten.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!