KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Synssans / synssansen hos baby

Når din baby bliver født, bliver han eller hun ikke kun bombarderet med lyde og lugte. Synsindtrykkene er også helt anderledes end det, din baby ser inde i livmoderen. Omkring uge 27 i graviditeten kan en baby registrere mørke og lys, og kun meget skarpt lys kan trænge ind, da huden (og tøj) danner en noget tyk barriere for lys inde i livmoderen

Når en baby åbner øjnene for første gang udenfor livmoderen, strømmer der lys ind i øjnene. Dagslyset aktiverer cellerne i øjnene og omdanner lyset til nerveimpulser. Din baby træner synet i de vågne timer og langsomt bliver synssansen mere og mere raffineret i takt med at din baby bliver aktiv og mere udviklet og får brug for at bruge øjnene til leg, bevægelse og kommunikation. Det er faktisk først i ca 6 års alderen at vores syn er helt udviklet.

Øjnene skal lære at samarbejde og musklerne skal trænes

Vigtigt for synssansen er at de to øjne lærer at samarbejde – det kaldes samsynet. Musklerne der er knyttet til øjnene skal trænes og stimuleres så øjnene kan fokusere på genstande tæt på og gradvist længere og længere væk.

Hvis der for eksempel er for meget spænding i nogle muskler, kan det være svært at fokusere og koncentrere sig om det i kortere eller længere tid.

Din baby træner øjenmusklerne helt fra starten, og vil blive gradvist dygtigere til at holde fokus. Din baby kan måske stille skarpt i kort tid i starten og vil derefter vende blikket eller ligefrem skele, fordi han eller hun bliver træt i musklerne.

De første uger er der mange babyer, der skeler meget. Det kommer af, at øjenmusklerne endnu ikke er i træning, eller at dit barn bliver træt i musklerne omkring øjnene for en stund eller indtil din baby har fået hvilet øjnene eller sovet og musklerne kan igen.

Øjnene er også med til at retningsbestemme. Det betyder at den vej. din baby ser med øjnene, vil din babys krop også bevæge sig. Derfor har synet også stor betydning for den måde, vores krop bevæger sig på – også på længere sigt.

Hjernen skal lære at tolke og forstå synsindtrykkene

Det sidste der skal ske er, at hjernen skal lære at tolke og forstå synsindtrykkene. Øjnene er sanseapparatet der sanser lyset, og hjernen er den der ser lyset. Hjernen er udstyret med 12 hovednervebaner der løber ud til kroppen og tilbage igen. Den 2. kranienerve er synsnerven, som løber fra højre til venstre øje og videre ind til hjernen (nakken), hvor synscentret sidder. Cellerne i øjnene omdanner lyset til nerveimpulser, der bliver sendt via nervebanerne til synscentret i hjernen. Her er det hjernens opgave at tolke det, øjnene sanser.

Synssansen & de andre sanser

Hjernen tolker og forstår det vi ser, ikke kun ud fra det øjnene ser. Hjernen tolker omverdenen via alle de andre impulser og sanseindtryk, der også kommer ind fra høresansen, lugtesansen og følesansen. For eksempel vil samspillet mellem synssansen og høresansen gøre at din baby kigger efter dig, selvom du er længere væk, eller vil se efter dig, hvis din baby kan dufte dig og vende hovedet og øjnene i retning mod dig.

Stimulering af synssansen

Dit barn har brug for vanvittigt mange synsoplevelser for at udvikle sit syn. I starten er oplevelserne mere slørede og baby kan ikke så godt se forskel på de forskellige farver, men langsomt og i takt med udviklingen begynder barnet, at se flere farvenuancer og kan også stille og roligt bedre holde fokus og også begynde at vurdere afstand.

Du kan styrke din babys synssans med legetøj i klare farver, kontraster og tiltrækkende konturer. Altsammen er med til at udvikle et af vores vigtigste sanser, nemlig synet.

Andre artikler om din baby

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!