HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Synssans / synssansen hos baby

Når din baby bliver født, bliver han eller hun ikke kun bombarderet med lyde og lugte. Synsindtrykkene er også helt anderledes end dem, baby ser inde i maven. I maven kan din baby registrere lys og mørke, men udenfor er der intet filter fra livmoderen. Det er først fra ca uge 27 i graviditeten, din baby kan registrere lys og mørke og kun meget skarpt lys, da der naturligvis er en noget tyk barriere fra livmoderen.

Når baby åbner øjnene for første gang udenfor livmoderen, strømmer der lys ind i øjnene. Dagslyset aktiverer cellerne i øjnene og omdanner lyset til nerveimpulser. Din baby træner synet i de vågne timer og langsomt bliver synssansen dygtigere og mere raffineret i takt med at baby bliver mere aktiv og kan mere og får brug for at bruge øjnene til leg, bevægelse og kommunikation. Det er faktisk først i ca 6 års alderen at vores syn er helt udviklet, og vi er klar til at starte skole.

Øjnene skal lære at samarbejde og musklerne skal trænes

Vigtigt for synssansen er også at de to øjne lærer at samarbejde – det kaldes samsynet. Musklerne der er knyttet til øjnene skal trænes og stimuleres så øjnene kan fokusere på genstande tæt på og gradvist længere og længere væk. Hvis der for eksempel er spænding i nogle muskler, kan det være svært at fokusere og koncentrere sig om noget i kortere eller længere tid.

Din baby træner øjenmusklerne helt fra starten, og vil blive gradvist dygtigere til at fokusere. Din baby kan måske stille skarpt i kort tid i starten og vil derefter vende blikket eller ligefrem skele, fordi han eller hun bliver træt i musklerne.

De første uger er der mange babyer, der skeler meget. Det kommer ofte af, at øjenmusklerne endnu ikke er i træning, eller din baby er blevet træt i musklerne omkring øjenene og mister evnen til at kunne holde fokus – enten for en stund eller indtil din baby har fået sovet og musklerne kan igen.

Øjnene er også med til at retningsbestemme. Det betyder at den vej din baby ser med øjnene vil din babys krop også bevæge sig. Derfor har synet også stor betydning for den måde, vores krop bevæger sig på – også på længere sigt.

Hjernen skal lære at tolke og forstå synsindtrykkene

Det sidste der skal ske er, at hjernen skal lære at tolke og forstå synsindtrykkene. Øjnene er sanseapparatet der sanser lyset, hjernen er faktisk den der ser. Hjernen er udstyret med 12 hovednervebaner der løber ud til kroppen og tilbage igen. Den 2. kranienerve er synsnerven, som løber fra højre til venstre øje og videre ind til hjernen i nakken, hvor synscentret sidder. Cellerne i begge øjne omdanner som sagt lyset til nerveimpulser, der bliver sendt via motorvejen til synscentret i vores hjerne. Nu er det hjernens opgave at tolke det, øjnene sanser.

Synssansen & de andre sanser

Hjernen tolker og forstår det vi ser, ikke kun ud fra det øjnene ser. Hjernen tolker omverdenen via alle de andre impulser og sanseindtryk vi får fra høresansen, lugtesansen og følesansen. For eksempel vil samspillet mellem synssansen og høresansen, gøre at din baby kigger efter dig, selvom du er længere væk, eller hvis din baby dufter dig, vil han eller hun også vende hovedet og øjnene over mod dig.

Stimulering af synssansen

Dit barn har derfor brug for vanvittigt mange synsoplevelser for at udvikle synet over de første leveår. I starten er oplevelserne mere slørede og baby kan ikke så godt se forskel på de forskellige farver, men langsomt og i takt med udviklingen begynder barnet at se flere farvenuancer og kan også stille og roligt bedre kunne holde fokus og også begynde at vurdere afstand.

Du kan styrke din babys synssans med legetøj der stimulerer med klare farver, tiltrækkende konturer og sjove lyde. Altsammen er med til at udvikle et af vores vigtigste sanser nemlig synet.

Andre artikler om din baby

error: Content is protected !!