fbpx

Synkerefleksen / synker ved brystet

Synkerefleksen udløses, når der er mælk eller spyt nok i munden til, at væsken berører bestemte punkter bagerst i ganen. Synkerefleksens formål er at få mælk og spyt fra mundhulen ned i maven og at kunne få mælk fra mundhulen og ned i mavesækken. Når din baby synker, vil du samtidig kunne høre en lille kliklyd eller en lille synkelyd (fordi din baby er lille).

Synkelyden er en vigtig hjælp til at vide, om din baby får mælk ved brystet og hvor meget mælk din baby får – altså hvor mange gange din baby synker. Især i starten, hvor mælken kun er der i en lille mængde, er det et vigtig redskab at kunne høre synk. Det er nemlig utroligt vigtigt, at din baby får så meget råmælk som han eller hun kan, for ikke at tabe sig for meget.

Synker baby, nyfødt baby ammer, men er der synkelyde?

Hvilke udfordringer kan der være med synkerefleksen

Hvis ens baby er forkvalmet efter fødslen, vil ens baby ligge og gylpe slim og fostervand op og synke igen pga. synkerefleksen. Oftest skal den slim, der sidder og kører op og ned mellem mavesæk og mundhulen helt op (og altså ikke synkes igen) for at kvalmen går væk.

Stramt tungebånd kan også gøre det vanskeligt for en baby at synke (korrekt).

Hvad kan jeg selv gøre for min amning

. Synk er vigtige og mængden af synk fortæller dig hvor meget din baby får at mælk ved brystet. Hvis din baby ikke synker ved brystet eller ikke synker særlig meget er der noget med amningen, der ikke fungere optimalt. Ofte er det barnets teknik ved brystet eller mælkeproduktionen (eller begge dele) der skal optimeres. Det er vigtigt for din babys trivsel af du finder en løsning.

Vores “hands on” ammevejlendning og  ESA metode kan lære dig, hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten, og som giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet og samtidig stimulerer mælkeproduktionen optimalt. Undervisning i synkelyde er en del af ammevejledningen både på timebasis og ved barselsophold på døgnbasis, fordi den giver dig en god fornemmelse af, hvor meget din baby får ved brystet – og den tryghed og sikkerhed, der ligger i det.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.