fbpx

Blog

Amning & flaske / Lidt af hvert / Min nyfødte & den første tid

Symposium om kort tungebånd (PTT) – måske er der håb forude

Kort tungebånd har vi været på kursus i på Baby Instituttet

At børn (og voksne) kan have kort eller stramt tungebånd er noget, som de fleste fagpersoner og forældre ved. Og også noget, som man rutinemæssigt undersøger hos babyer, især hvis der er problemer med amningen som ikke umiddelbart kan løses ved kompetent vejledning i korrekt amme-teknik. Hidtil har det dog primært (i Danmark) været det synlige eller anterioer (forreste, Anterior Tongue Tie eller forkortet ATT) stramme tungebånd, som man har kigget efter og behandlet ved at klippe det. De seneste år er der dog endelig kommet mere og mere fokus på, at tungebåndet også kan volde problemer, selvom det ved øjekast ikke ser kort eller stramt ud og selvom baby måske godt kan få tungen ud af munden.

Anatomien ved kort tungebånd

Tungebåndet er en lille streng, som hæfter i bunden af munden og på undersiden af tungen. Den tilhæftning, som sidder på tungen kan sidde helt ude på spidsen  eller tæt på spidsen af tungen. Det giver et synligt kort tungebånd (ATT) og en hjerteformet tunge, hvilket forståeligt nok kan give problemer med at holde undertrykket på bryst og flaske, fordi tungens mobilitet er nedsat og der slipper luft ind ved spidsen af tungen. Den type kort tungebånd er let at se og behandles i Danmark typisk hos øre-næse-hals-læge ved, at der lægges et lille klip, som løsner tungebåndet. Klippet tager kun få sekunder og giver øjeblikkelig effekt.

Tungebåndets tilhæftning til undersiden af tungen kan dog også sidde længere tilbage på tungen, og så er tungebåndet ikke altid synligt, når man bare kigger ind i babys mund. Men selvom tungebåndet hæfter længere tilbage på tungen, så kan det sagtens være kort eller stramt alligevel. Det kaldes populært for skjult kort tungebånd (Posterior Tongue Tie forkortet PTT). For at diagnosticere den type tungebånd er man nødt til at mærke på tunge og tungebånd og samtidig vurdere tungens funktionsniveau. En praksis som ikke har været rutine her i Danmark, selvom man i årevis har behandlet børn med PTT i blandt andet England, Holland og Norge.

Ingen behandling for PTT i Danmark

Som ammevejleder med hundredevis af babyer mellem hænderne hvert år, så har det været en kilde til stor frustration, at der ikke har været praksis for at behandle PTT i Danmark. At have en mistanke om, det dette var problemets årsag og så skulle foreslå (i forvejen pressede) forældre at rejse til Holland eller England for at få foretaget indgrebet. Jeg har tidligere tænkt, at der må da være nogen, som klipper de her tungebånd i Danmark. Derfor ringede jeg rundt til adskillige øre-næse-hals-læger for at spørge, hvad deres kendskab var til PTT. Men jeg løb mildest talt panden mod en mur, for ingen kendte til det. Så jeg blev henrykt, da ergoterapeut Ulla Lebahn offentliggjorde afholdelsen af symposiet “Mouth-based problems leading to dental issues, speech difficulties, failure to thrive and/or feeding and eating difficulties”. Med især de korte tungebånd på dagsordnen.

Kort tungebånd har vi været på kursus i på Baby Instituttet

Forhåbentlig er der forandring på vej

I onsdags blev symposiet så afholdt og det var præcis så indholdsrigt og relevant som jeg havde håbet på. På talerlisten var eksperter fra forskellige faggrupper (og lande), tandlæger, ammevejledere, kiropraktor, osteopat og en enkelt mor, som desværre har oplevet (og oplever) problemet med PTT i sin værste form. Samtlige talere var knivskarpe i deres præsentationer og det var en så utrolig stor berigelse at være med. Jeg føler, at jeg fik fyldt de huller ud, som jeg har manglet i forhold til de skjulte korte tungebånd. Og endnu vigtigere, der kom for alvor fokus på det her område. Der var mere end 100 deltagere på symposiet fra forskellige faggrupper, og jeg tror og håber, at de alle har det som jeg.

Medierne var også tilstede, og selvom det som udgangspunkt ærgrer mig, at mange problematikker åbenbart først for alvor kommer på dagsordenen, når medierne tager fat i dem (i stedet for når forældre og fagpersoner råber op), så glæder det mig alligevel, at DR havde et indslag om de korte tungebånd og om at desperate forældre rejser til Holland for at få hjælp. For jeg tror og håber, at der nu endelig er et gennembrud på vej i forhold til at få ensartede retninglinier for behandling af PTT i Danmark – i 2017 var der 130 danske babyer, som blev behandlet i Holland, lad os nu hjælpe dem herhjemme!

Lad mig dig lige rette DR´s tv-læge Peter Qvortrup Geisling. Kort tungebånd er bestemt IKKE stortset kun et problem for spædbørn, der har svært ved at sutte. Læs bare med herunder.

Hvorfor er kort tungebånd et problem?

Overordnet set er det korte tungebånd er et stort problem, fordi det hæmmer tungens bevægelighed i munden. Og når tungens bevægelighed er hæmmet, så er det vanskeligt at svøbe tungen og at holde undertryk på bryst eller flaske (og sut), det kan været svært at synke, svært at spise skemad og fast føde.

Et barn med stramt tungebånd vil have tendens til at sluge meget luft under måltidet. Det giver i sig selv mavesmerter men tager også plads op for mælk, så barnet kan få en falsk mæthedsfornemmelse. Derudover reguleres mavesækkens produktion af mavesyre af volumen i mavesækken. Når en (for) stor del af mavesækkens volumen udgøres af luft (som ikke skal nedbrydes af mavesyre), så bliver syreindholdet i mavesækken for stort. Og dermed øges risikoen for refluks. Tungens bevægelser er også med til at regulere vores nervesystem – som regulerer vores fordøjelse – og trækket i bindevævet ned gennem mavetarmkanalen. Dermed giver det stramme tungebånd ofte problemer med fordøjelsen.

Når tungen ikke kan bevæges så meget, så øges også risikoen for svamp i munden (trøske) og huller i tænderne, fordi tungens bevægelser er en vigtig del af mundhygiejnen.

Desuden kan det korte tungebånd også være årsag til mellemørebetændelse. Når man synker (ca 2000 gange i døgnet) så dannes der normalt et undertryk i det eustatiske rør i øret, som er med til at dræne det for væske. Ved et kort tungebånd er synkebevægelserne anderledes og synkningerne kan i stedet give anledning til øget tryk i mellemøret.

Et kort tungebånd kan også give taleproblemer, ofte læspen.

Artikler, der kunne have din interesse

 

 

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.