KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Symfyse-fundus mål

Symfyse-fundus målet er afstanden fra toppen af kønsbenet, i fagsprog kaldet symfysen, til toppen af livmoderen, i fagsprog kaldet fundus. Symfyse-fundus målet er en del af den udvendige undersøgelse

Symfyse-fundus målet bruger din jordemoder og læge, som et ekstra parameter til at holde øje med at livmoderen og din baby i den vokser.

Jordemoderen måler symfyse Fundus mål - hvor stor livmoderen er

Hvordan tager jordemoderen symfyse-fundus målet

Symfyse-fundus målet tages med et centimetermål. Målet vil være forskelligt fra kvinde til kvinde, primært fordi man ikke har lige meget fedt omkring maven.

Symfyse-fundus målet tages mest præcist, når

  1. Din (moderens) blære er helt tom,
  2. Du ligger på samme måde hver gang (næsten fladt på ryggen) med hænderne ned langs siden
  3. Det er samme person, der tager målet.

Hvad skal symfyse-fundus målet være

Dit symfyse-fundus mål vil følge en kurve, som du kan se herunder. Du har antallet af graviditetsuger forneden og symfyse-fundus målet ude i siden. Det mørkegrønne område viser normalområdet, og den sorte kurve viser gennemsnittet.

Dit mål skal ligge cirka samme sted på kurven gennem hele graviditeten. Så hvis du ligger lige under gennemsnittet i starten, vil man forvente, at du også ligger lige under den sorte kurve i midten af graviditeten og sidst i graviditeten.

Et stort symfyse-fundusmål kan være et udtryk for for meget fostervand, og et lille symfyse-fundusmål kan være udtryk for lille vægtstigning hos din baby i maven eller for lidt fostervand.

Før i tiden, hvor man blev fulgt mere tæt, opdagede man tidligere, når målet ikke steg svarende til graviditetsugen.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!