fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Symfyse-fundus mål

Symfyse-fundus målet er afstanden fra toppen af skambenet, i fagsprog kaldet symfysen, til toppen af livmoderen, i fagsprog kaldet fundus. Symfyse-fundus målet er en del af den udvendige undersøgelse

Symfyse-fundus målet bruger din jordemoder og læge, som et ekstra parameter til at holde øje med om din livmoderen og din baby vokser.

Jordemoderen måler symfyse Fundus mål - hvor stor livmoderen er

Hvordan tager jordemoderen symfyse-fundus målet

Symfyse-fundus målet tages med et centimetermål. Målet vil være forskelligt fra kvinde til kvinde, primært fordi man ikke har lige meget fedt omkring maven.

Symfyse-fundus målet tages mest præcist, når

  1. Din (moderens) blære er helt tom,
  2. Du ligger på samme måde hver gang (næsten fladt på ryggen) med hænderne ned langs siden
  3. Det er samme person, der tager målet.

Hvad skal symfyse-fundus målet være

Dit symfyse-fundus mål vil følge en kurve, som du kan se herunder. Du har antallet af graviditetsuger forneden og symfysefundus målet ude i siden. Det mørkegrønne område viser normalområdet, og den sorte kurve viser gennemsnittet.

Dit mål skal ligge ca. samme sted på kurven gennem hele graviditeten. Så hvis du ligger lige under gennemsnittet i starten, vil man forvente, at du også ligger lige under den sorte kurve i midten af graviditeten og sidst i gravidteten.

Et stort symfyse-fundusmål kan være et udtryk for for meget fostervand, og et lille symfyse-fundusmål kan være udtryk for lille vægtstigning hos din baby i maven eller for lidt fostervand.

Før i tiden, hvor man blev fulgt mere tæt, opdagede man tidligere, når målet ikke steg svarende til graviditetsugen.

Hvad vi kan gøre for dig

Hvis du gerne vil have en mere tæt opfølgning, kan du tilvælge den sikkerhed, det er at supplere med private jordemoderkonsultationer. Vi har tid til dig og din baby, til at svare på spørgsmål og til at forberede jer på det som kommer.

Ønsker du og din partner at blive godt klædt på til fødslen, er vores fødselsforberedelse; Fødsel i kontrol noget for jer.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse