KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Syg mor & amning

Når man er syg, kan man så stadig amme? Det korte svar er “ja”. Hvis du er blevet syg, kan du godt fortsætte med at amme din baby. De mange gavnlige effekter ved amning forsvinder ikke, fordi du er syg.

Det er heller ikke farligt for din baby at blive ammet. Din baby kan ikke blive smittet via brystmælken. Din baby vil i stedet få de antistoffer, du danner eller er i gang med at danne mod sygdomme via brystmælken. Dermed bliver din baby faktisk beskyttet mod den sygdom, der har ramt dig. Det er da smart!

Syg mor og amning

Din baby kan godt risikere også at blive smittet

Din baby kan det til trods dog godt blive smittet med den sygdom, du har fået. Dette skyldes, at de fleste sygdomme i dag er forårsaget af virus, der overføres fra en person til en anden via luften, host, nys eller ved direkte kontakt. Du og din baby er jo i nærkontakt mange timer i døgnet, og derfor vil det være nemt at smitte din baby – og omvendt. Det kan eksempelvis være influenza, omgangssyge, også kaldet mave-influenza eller bare en ordentlig omgang forkølelse.

I de fleste tilfælde, vil det være sådan, at din baby vil være ret robust, og bliver også, som før nævnt, beskyttet af antistoffer fra modermælk. Så selvom du, og måske også resten af familien, rammes af sygdom, ses det ofte, at familiens yngste medlem ikke bliver ramt.

Større søskende kan også smitte

Er der et eller flere større børn i hjemmet, vil der selvsagt helt automatisk være en større smitterisiko. De større børn bringer (ufrivilligt!) adskillige infektioner med hjem fra daginstitutionen.

Her er det vigtigt at sørge for en god håndhygiejne. Eksempelvis kan det være en god regel, at når storebror eller storesøster kommer hjem fra vuggestue, børnehave eller skole, så starter man med at vaske grundigt hænder. På den måde sørger du for, så godt du kan, at smittevejen brydes.

Omvendt ved man  “at lidt skidt er godt”. Det skal forstås sådan, at din baby takket være sine større søskende, udsættes for diverse forskellige infektioner tidligere i livet. Dette vil gøre at han eller hun hurtigere bliver mere modstandsdygtig over for sygdom, når din mindste engang selv starter i dagpleje eller vuggestue. Fordi din baby allerede på det tidspunkt har været udsat for lidt af hvert (i forhold til sygdom).

Du vil have brug for hvile og kærlig omsorg

Er du en sygdomsramt ammende mor, er det selvfølgelig vigtigt at du plejer dig selv. Du skal sørge for hvile og få masser af væske. Det med hvile kan godt være en udfordring, når man skal tage sig af en lille baby samtidig. Her kan det være en ide, at bede om hjælp fra din mand (der måske kan tage en fridag), familie eller venner.

Det er normalt at mælkeproduktionen nedsættes en smule, når man er syg. Det skyldes at kroppen er på ekstraarbejde med sygdommen. Du må pleje dig selv, så du hurtigt kan komme på højkant igen. Der er især vigtigt at drikke rigeligt med væske, hvilket vil sige 3-4 liter i døgnet. Især hvis du har feber, da du vil svede mere.

Hvis du er helt i knæ og/eller mælkeproduktion falder så meget, at din baby kommer til at mangle mad, fordi din sygdom trækker ud, må du overveje om din baby skal have ekstra mad – modermælkserstatning. Her vil Medelas SNS-system eller Camla flasken, der er ammevenlig, være den mindst risikable måde at give ekstra mad på.

Når du er kommet på højkant igen, vil du skulle sørge for at oparbejde mælkeproduktion igen eksempelvis ved at amme din baby hyppigere eller pumpe mælkeproduktionen op med en brystpumpe. For de fleste rejser mælkeproduktionen sig let igen efter endt sygdom, men nogle gange kan det være svært at få mælkerproduktionen op  igen – især efter svær eller længerevarende sygdom.

Medicin, når du ammer

Al slags medicin som du indtager mens du ammer udskilles i modermælken. Der er dog store variationer i, hvor høj en koncentration af medicinen, der ender i modermælken. Hvis du er blevet så syg, at du har brug for medicin, skal du selvfølgelig huske at sige til din læge, at du stadig ammer. Ofte findes der et alternativ til den mest brugte medicin, som ammende kvinder godt må tage.

Skal du have antibiotika, må du gerne det, når du ammer. Det er ikke farligt for din baby. Det er dog vores erfaring, at antibiotika ofte nedsætter mælkeproduktion væsentligt, så du skal være ekstra opmærksom på. Det er selvfølgelig stadig nødvendigt at tage antibiotikaen, hvis din læge har vurderet, at du har brug for det. Og også at tage den lige så lang tid som din læge har ordineret.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!