HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Syg mor & amning

Syg mor – og kan man så stadig amme? Det korte svar er “ja”. Hvis du er blevet syg, kan du godt fortsætte med at amme din baby. De mange gavnlige effekter ved amning forsvinder ikke, fordi du selv bliver syg.

Det er heller ikke farligt for din baby at blive ammet. Din baby kan ikke blive smittet via brystmælken, men i stedet får din baby via din mælk tilført antistoffer, som din krop har lavet eller er i gang med at lave mod sygdommen. Dermed bliver din baby, via brystmælken, faktisk beskyttet mod den sygdom, der har ramt dig. Det er da smart!

Syg mor og amning

Din baby kan godt risikere også at blive smittet

Din baby kan det til trods dog godt blive smittet med den sygdom, der har ramt dig. Dette skyldes, at de fleste sygdomme i dag er forårsaget af en virus, som overføres fra en person til en anden via luften, host, nys eller ved direkte kontakt. Du og din baby er jo i nærkontakt i mange timer af døgnet, så derfor vil det være nemt at smitte din baby – og omvendt. Det kan f.eks. være influenza, omgangssyge, også kaldet mave-influenza eller bare en ordentlig omgang forkølelse.

I de fleste tilfælde, vil det dog være sådan, at din baby vil være ret robust, og bliver som før nævnt beskyttet af antistoffer fra din mælk. Så selvom du, og måske også resten af familien, rammes af sygdom, ses det ofte, at babyen, familiens yngste medlem, ikke bliver ramt.

Større søskende kan også smitte

Er der et eller flere større børn i hjemmet, vil der selvsagt helt automatisk være en større smitte-risiko. De større børn bringer (ufrivilligt!) adskillige slemme og mindre slemme infektioner med hjem fra daginstitutionen.

Her er det vigtigt at sørge for en god håndhygiejne. F.eks. kan det være en god regel, at når storebror eller storesøster kommer hjem fra vuggestue, børnehave eller skole, så starter man altid med at vaske grundigt hænder. På den måde sørger man for, at smittevejen brydes.

Omvendt kan man sige, “at lidt skidt er også godt”. Det skal forstås sådan, at babyen takket være sine større søskende, udsættes for diverse forskellige infektioner tidligere i livet. Dette kan gøre, at de bliver lidt mere modstandsdygtige overfor sygdom, når de engang selv starter i dagpleje el vuggestue. Fordi din baby allerede på det tidspunkt har mødt lidt af hvert.

Du vil have brug for hvile og kærlig omsorg

Er du en sygdoms-ramt ammende mor, er det selvfølgeligt vigtigt at du plejer dig selv. Uden mad og drikke, duer helten ikke – og det er jo uden tvivl dig som er helten her. Ligesom med enhver anden sygdom skal du sørge for hvile og få masser af væske. Det med hvilen kan godt være en udfordring, når man er på barsel og har ansvaret for en baby, men så kan det være en god ide, at bede om hjælp fra din mand, familie eller venner.

Det er normalt at mælkeproduktionen nedsættes en smule, når man er syg. Det skyldes at din krop er belastet og på ekstraarbejde. Derfor er det vigtigt at du plejer dig selv, så du snart kan komme på højkant igen. Der er især vigtigt at drikke rigeligt med væske, hvilket vil sige 3-4 liter i døgnet. Især hvis du har feber, da du vil svede mere.

Hvis du er helt i knæ og/eller mælkeproduktion falder så meget, at din baby kommer til at mangle mad, fordi din sygdom trækker ud, så må du overveje om din baby skal tilbydes en flaske med modermælkserstatning som supplement til amningen. Her vil Medelas SNS-system eller Camla flasken, der er ammevenlig, være den mindst risikable flaske at give.

Når du er kommet på ret køl igen, vil du skulle sørge for at oparbejde mælkeproduktion igen f.eks. ved at amme din baby hyppigere eller pumpe mælkeproduktionen op med en brystpumpe. For de fleste rejser mælkeproduktionen sig let igen efter sygdom, men nogle gange kan det være svært at få mælkerproduktionen op  igen – især efter svær eller længerevarende sygdom.

Medicin, når du ammer

Al slags medicin som du indtager mens du ammer udskilles i modermælken. Der er dog store variationer i, hvor høj en koncentration af medicinen, der ender i modermælken. Hvis du er blevet så syg, at du har brug for medicin, skal du selvfølgelig huske at sige til din læge, at du stadig ammer. Ofte findes der et alternativ til den mest brugte medicin, som ammende kvinder godt må tage.

Skal du have antibiotika, må du gerne det, når du ammer. Det er ikke farligt for din baby. Det er vores erfaring, at antibiotika nedsætter mælkeproduktion væsentligt, så det må du være ekstra opmærksom på. Antibiotika kan også give nogle babyer ondt i maven. Antibiotika vil også påvirke din babys tarmflora (ligesom din egen), så mange af de gode tarmbakterier (også) bliver slået ned. Det er selvfølgelig stadig nødvendigt at tage antibiotikaen, hvis din læge har vurderet, at du har brug for det. Og også at tage den lige så lang tid som din læge har ordineret.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!