At svøbe er at kunne gribe fast omkring noget med sin tunge – og gøre det. Her kan du se en stor baby der sutter (og sikkert også svøber med sin tunge) på sine fingre.
En babys svøb er vigtig for amningen. Svøbets formål er, at barnets tunge griber og fastholder brystvorten (svøber), så der kan laves et undertryk, når ens baby sutter og synker. Svøbet er ligeledes vigtig for at kunne spise effektivt af en sutteflaske, selvom det er forskelligt fra flaske til flaske, hvor store krav de stiller i forhold til at kunne svøbe.
Hvordan/hvornår udløses en babys svøb?
Svøbet udløses normalt, når ganen i din babys mund berøres. Nogle babyer svøber, bare læberne berøres. Andre babyer svøber kun, når et bestemt begrænset område bagerst i ganen berøres. Har din baby det sådan, vil du se, at din baby søger og søger, men ikke hapser brystvorten / flasken / suttebrikken, selvom den ligger lige for. Hvis du ikke ved, hvordan du kan hjælpe din baby, så din baby forstår, at han eller hun skal svøbe, kan det ende med, at din baby bliver helt desperat eller giver op.
Det kan være svært at se babys svøb, fordi det er noget, tungen gør inde i din babys mund, her kan du se en kalv svøbe om patten med sin tunge. Der er kræfter i et godt svøb.
Du vil kunne/skal kunne mærke at din baby svøber, hvis du har en finger i din babys mund og din baby svøber sin tunge omkring din finger. Svøbet skal være kraftig for at kunne fungere ved brystet. Det betyder omvendt, at hvis din baby laver skader på brystvorterne eller ammer smertefuldt, så er det ikke fordi svøbet er for kraftigt, men fordi teknikken ved brystet er forkert.
Hvilke udfordringer kan der være med babys svøb
Det er et problem, hvis en baby ikke kan svøbe eller ikke kan fastholde svøbet.
En baby der ikke kan svøbe vil stadig kunne sutte, men i stedet for at svøbe om brystvorten / suttebrikken / flasken vil barnet fastklemme brystvorten / suttebrikken / flasken mellem tungen og ganen. Barnet vil sutte men udbyttet af mælk vil være lille, idet barnet primært har adgang til den mælk, der løber af sig selv, hvilket primært er den tynde mælk.
Udfordringer med svøbet kan komme ved at:
- Din baby er blevet suget i mund og mave ved fødslen, hvilket forsinker svøbet og sutterefleksen.
- Din baby er udmattet, træt afkræftet
- Din baby er født for tidlig / præmatur
- Din baby er sløv og gul
- Dine brystvorter er flade eller indadvendte
- Din baby har fået sut eller suttebrikker tidligt i ammeforløbet
- Din baby har stramt / kort tungebånd.
Vores erfaring er, at babyer der opstartes med suttebrikker ofte godt kan svøbe, men er ligesom “fejlkodet” til at tro, at der skal noget stort og hårdt ind i munden før de skal svøbe. For at komme af med suttebrikkerne igen, skal barnet “omkodes”.
Har du brug for hjælp, så står vi gerne til rådighed med vores ESA metode og ammevejledning.
- Du kan læse dig til metoden i vores ammebog ⇒
- Du kan lære metoden og meget mere med vores Online ammekursus ⇒
- Du kan få online undervisning i metoden her ⇒
Vi har stor erfaring i at lære babyer at svøbe og lærer dig håndgreb til at kunne “servere” brystvorten på en måde, så din baby kan forstå at svøbe om den. Vi lærer dig samtidig, hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten, giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet, og stimulerer mælkeproduktionen optimalt.
Det er ligeledes vigtigt at vurdere at din babys tunge kan svøbe og svøber, for at kunne det din baby skal kunne ved brystet.
Andre artikler om amning
- Viden om søgerefleksen
- Hvorfor en babys teknik ved brystet er altafgørende
- Hvordan sikres en god mælkeproduktion
- Viden om brystmælken og dens fantastiske egenskaber
- Viden om mælkeknuder i brystet, når du ammer