HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Svøber om brystvorten / griber med tungen om brystvorten

Det at svøbe er at kunne gribe fast omkring noget med sin tunge. En babys svøb med tungen er vigtig for at kunne spise effektivt ved brystet, og er dermed vigtig for amningen. Svøbets formål er, at barnets tunge griber om og fastholder brystvorten, så der skabes en kanal, brystvorten ligger i. Svøbet gør også, at der dannes et godt undertryk, når barnet sutter og synker.

Hvis tungen ikke svøber eller svøber særlig godt under amningen, vil det begrænse den mængde mælk, barnet får ved brystet. Med undtagelse af de bryster, der løber meget let. Ligesom det vil give en mindre effektiv tømning af brystet, der vil øge risikoen for brystbetændelse og risikoen for for lille mælkeproduktion. Svøbet er ligeledes vigtigt for at kunne spise effektivt af en sutteflaske. Det vil være forskelligt fra flaske til flaske, hvor store krav der stilles i forhold til svøbet.

Ellers bruges svøbet til at holde sutten, for de børn der har en rund sut, og i mindre grad hvis barnet her en flad sut, der kan holdes inde ved at klemme tungen op i ganen. Et barn kan også bruge svøbet, når barnet sutter på finger (som pigen på fotoet). Dit barn kan selvfølgelig også bare have hænderne eller fingrene i munden for at undersøge dem. Det kan barnet gøre som et led i sin udvikling. Her er svøbet/grebet med tungen ofte ikke aktiveret.

Svøberefleksen - 6 mdr pige svøber om og sutter på sine fingre

Her kan du se en stor baby, der sutter (og sikkert også svøber med sin tunge) om sine fingre.

Hvornår udløses en babys svøb?

Svøbet udløses normalt, når ganen berøres. Nogle babyer svøber dog, bare læberne berøres. Andre babyer svøber kun, når et bestemt begrænset område bagerst i ganen berøres.

Hvis det med svøbet er svært for ens baby, og man ikke ved, hvordan man kan hjælpe sin baby til brystet, kan det ende med, at ens baby bliver helt desperat (græder) og/eller giver op (lægger sig til at sove).

Hvordan ved jeg, at min baby svøber (korrekt) med tungen?

Det kan være svært at se svøbet, fordi det er noget, tungen gør inde i munden. Hvis du stikker en ren finger i munden på en nyfødt baby, vil de fleste nyfødte instinktivt svøbe om fingeren med tungen og begynde at sutte. Med et godt svøb vil der mærkes et kraftigt træk i fingeren for hver sug, når tungen svøber om fingeren.

Her kan du se en kalv svøbe om patten med sin tunge. Der er kræfter i et godt svøb.

Svøberefleksen vist med kalv der svøber om patten med sin tunge.

Svøbet skal være kraftigt for at kunne fungere ved brystet. Det betyder, at hvis din baby laver skader på brystvorterne eller ammer smertefuldt, er det ikke svøbet, der er for kraftigt, men din babys teknik ved brystet, der er forkert eller ikke optimal.

Du vil også kunne få en fornemmelse af svøbet, hvis dit barn har sut. På en rund sut vil dit barn rulle sin tunge om sutten på samme måde som om din finger eller om brystvorten. Når din baby svøber om sutten, vil sutten holdes godt fast inde i munden på din baby.

Kendetegen ved at der er problemer med svøbet

Det er et problem, hvis en baby ikke kan svøbe eller ikke kan fastholde svøbet. En baby, der ikke kan svøbe eller ikke kan svøbe særlig godt, vil stadig kunne sutte. Men i stedet for at svøbe om brystvorten/suttebrikken/flasken vil barnet mere fastklemme brystvorten/suttebrikken/flasken mellem tungen og ganen. Den teknik kan anvendes på flade sutter og sutteflasker og fungerer fint, men på brystet vil den teknik give (store) problemer.

Ved brystet vil barnet sutte, men udbyttet af mælk vil være mindre eller småt, idet barnet primært har adgang til den mælk, der løber af sig selv (nedløbsrefleksen). Den mælk vil samtidig være den tynde mælk, der er mindre kalorieholdig. Det vil sige mindre nærende, mindre mættende, mere vandig, med mere laktose (mælkesukker) og med mere luft iblandet. Det vil kunne give barnet problemer med at tage nok på i vægt og også ofte være årsag til en masse uro og utilpashed. Den fede mættende mælk kræver ved langt de fleste bryster et godt svøb og en god teknik ved brystet at få ud af brystet.

Ved ammeproblemer med for lille vægtstigning hos barnet eller for lille mælkeproduktion giver det god mening at vurdere barnets svøb og teknik ved brystet og se, om noget kan optimeres her.

Hvis barnet taber undertrykket ved brystet eller på flasken – altså taber svøbet med tungen – høres ofte at barnet smasker eller klikker ved brystet. Barnet siger en lyd som et klik, der kommer, af at undertrykket tabes. Af andre kendetegn på problemer med svøbet ses ofte smertefulde amninger og sår på brystvorterne, der skyldes at teknikken ved brystet ikke er godt/optimalt.

Årsager til at en nyfødt kan have udfordringer med at svøbe

En baby kan fødes med udfordringer med at svøbe. Det ses eksempelvis hvis barnet er blevet suget i munden efter fødslen eller simpelthen ikke har kræfter til at svøbe og sutte. Her vil barnet vokse til at kunne svøbe eller bedre at kunne det. Babyer med meget kort eller stramt tungebånd kan også helt fra fødslen have problemer med at svøbe.

Det kan også være at det, barnet har at svøbe om, er for svært. Det kan være hvis brystvorten er indadvendt. Her vil det kræve mere af moderen (eller fagpersonen) at hjælpe barnet til brystet. Det samme kan gælde flade brystvorter.

Udfordringer med svøbet kan komme ved at:

De fleste babyer, der er startet op med ammebrikker kan ofte godt svøbe. De er ofte bare kommet forkert fra start og er  “fejlkodet” til at tro, at der skal noget stort/hårdt/silikone ind i munden for, at svøbet aktiveres. For at komme af med ammebrikkerne igen, skal barnet “omkodes” = lære noget andet. Det kunne være med de håndgreb, vi har udviklet til at lægge en baby til brystet, og som er en del af vores ESA-metode.

Årsager til at en større baby kan få problemer med svøbet

Når barnet er ældre, ser vi ofte sutteforvirring, der kommer af, at barnet overfører en forkert teknik til brystet, eksempelvis lært fra at have fået en flad sut. Det kaldes sutteforvirring. For helt at undgå den risiko, kan du med fordel bruge en rund sut, der er ammevenlig, til din ammebaby helt fra starten.

Senere kan problemer med at svøbe komme af, at tungen bliver for kort. Det sker, hvis tungebundet er stramt og hindrer tungen i at vokse med resten af kroppen. Det man her ser er, at barnet godt kan svøbe i starten, men får problemer med det omkring de 5-7 uger efter fødslen, hvor barnet begynder at klikke – tabe undertrykket på brystet.

Udfordringer med svøbet kan komme senere når:

  • Tungebåndet er stramt, og tungen ikke vokser med, når resten af hoved og krop vokser.
  • Barnet har fået en flad sut, der har skabt sutteforvirring.

Hvad kan du selv gøre for din babys svøb?

Du kan træne din babys svøb med den runde sut. Se vores online kursus om brug af sut, og lær hvordan.

Har du problemer med din amning og med at lægge din baby til brystet, vil vores ESA-metode med fordel kunne anvendes. Det fungerer også til at forebygge og løse problemer.

Vi har stor erfaring i at lære babyer at svøbe og lærer mødre håndgreb til at kunne “servere” brystvorten på en måde, så deres baby bedre forstår at svøbe om den. Med ESA-metoden lærer du samtidig at lægge din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten, og giver et maksimalt udbytte af mælk og stimulerer mælkeproduktionen optimalt.

Det er også vigtigt at vurdere, at din babys tunge kan svøbe (tungebåndet ikke er for kort) og svøber under amningen. Det vil være din sundhedsplejerske, en øre-næse-hals-læge eller en ammekonsulent, der kan hjælpe dig med det.

Hvis dine brystvorter er flade eller indadvendte, der gør det svært for din baby at svøbe, har vi god erfaring med brug af brystvorteformere. Brystvorteformere bruges mellem amningerne.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!