fbpx

Babys svøb om brystvorten / har rigtig fat

At svøbe er at kunne gribe fast omkring noget med sin tunge – og gøre det. Her kan du se en stor baby der sutter (og sikkert også svøber med sin tunge) på sine fingre.

Svøberefleksen - 6 mdr pige svøber om og sutter på sine fingre

En babys svøb er vigtig for amningen. Svøbets formål er, at barnets tunge griber og fastholder brystvorten (svøber), så der kan laves et undertryk, når ens baby sutter og synker. Svøbet er ligeledes vigtig for at kunne spise effektivt af en sutteflaske, selvom det er forskelligt fra flaske til flaske, hvor store krav de stiller i forhold til at kunne svøbe.

Hvordan/hvornår udløses en babys svøb?

Svøbet udløses normalt, når ganen i din babys mund berøres. Nogle babyer svøber, bare læberne berøres. Andre babyer svøber kun, når et bestemt begrænset område bagerst i ganen berøres. Har din baby det sådan, vil du se, at din baby søger og søger, men ikke hapser brystvorten / flasken / suttebrikken, selvom den ligger lige for. Hvis du ikke ved, hvordan du kan hjælpe din baby, så din baby forstår, at han eller hun skal svøbe, kan det ende med, at din baby bliver helt desperat eller giver op.

Det kan være svært at se babys svøb, fordi det er noget, tungen gør inde i din babys mund, her kan du se en kalv svøbe om patten med sin tunge. Der er kræfter i et godt svøb.

Svøberefleksen vist med kalv der svøber om patten med sin tunge.

Du vil kunne/skal kunne mærke at din baby svøber, hvis du har en finger i din babys mund og din baby svøber sin tunge omkring din finger. Svøbet skal være kraftig for at kunne fungere ved brystet. Det betyder omvendt, at hvis din baby laver skader på brystvorterne eller ammer smertefuldt, så er det ikke fordi svøbet er for kraftigt, men fordi teknikken ved brystet er forkert.

Hvilke udfordringer kan der være med babys svøb

Det er et problem, hvis en baby ikke kan svøbe eller ikke kan fastholde svøbet.

En baby der ikke kan svøbe vil stadig kunne sutte, men i stedet for at svøbe om brystvorten / suttebrikken / flasken vil barnet fastklemme brystvorten / suttebrikken / flasken mellem tungen og ganen. Barnet vil sutte men udbyttet af mælk vil være lille, idet barnet primært har adgang til den mælk, der løber af sig selv, hvilket primært er den tynde mælk.

Udfordringer med svøbet kan komme ved at:

Vores erfaring er, at babyer der opstartes med suttebrikker ofte godt kan svøbe, men er ligesom “fejlkodet” til at tro, at der skal noget stort og hårdt ind i munden før de skal svøbe. For at komme af med suttebrikkerne igen, skal barnet “omkodes”.

Har du brug for hjælp, så står vi gerne til rådighed med vores ESA metode og ammevejledning.

Vi har stor erfaring i at lære babyer at svøbe og lærer dig håndgreb til at kunne “servere” brystvorten på en måde, så din baby kan forstå at svøbe om den. Vi lærer dig samtidig, hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten, giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet, og stimulerer mælkeproduktionen optimalt.

Det er ligeledes vigtigt at vurdere din babys tunge, om tungen kan svøbe og kan svøbe så godt som der er brug for, for at kunne det din baby skal kunne ved brystet. Det vil kunne vurderes ved en ammekonsultation, hvor din babys tunge også vurderes og din babys svøb vurderes, ligesom man finjustere på teknikken ved brystet, så den bliver mere korrekt.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.