LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Svøbe baby som sovehjælp, hvorfor svøbe?

At svøbe sin baby, er noget forældre har gjort i mange generationer i mange forskellige slags kulturer i hele verden. At blive svøbt vil sige, at barnets vikles ind i et eller andet form for tæppe eller stykke stof, så han eller hun ikke kan bevæge sig så meget. Det kan være armene eller hele kroppen inkl. ben.

Formålet er at hjælpe barnet til at føle sig tryg, sikker og beskyttet. Fordi det er præcis som da han eller hun lå inde i den trygge, sikre og beskyttende livmoder i fosterlivet. Man kan også sige, at det kan give en baby en følelse af at blive holdt om, da svøbet giver et let tryk på hele kroppen.

For tidligt fødte babyer vil have et større eller mere udtalt behov for at blive svøbt. Det skyldes, at barnet jo er kommet for tidligt ud af den trygge, varme livmoder. Men vi oplever det nu også hos nyfødte født til tiden, da menneskebabyer på mange måder er umodne når de kommer til verden, både fysisk og hjernemæssigt. Det er simpelthen en nødvendigt at de kommer ud før hjernenkassen er for stor til at kunne passer gennem bækkenet, så må den (og resten af kroppen) modne og kunne vokse færdig i verden udenfor livmoderen.

Svøb hjælper kroppen i ro

Når du svøber din baby, hjælper du din baby med at få ro på kroppen. Du giver din baby følelsen af at blive holdt. Måske du selv kan huske, at din mor eller far pakkede og stoppede dynen godt og grundigt rundt om dig og din krop da du var lille?

At blive svøbt, kan være en rigtig god hjælp at få, når man skal falde i søvn. På den måde hjælpes kroppen i ro, og man forhindrer (eller mindsker risikoen for) at barnet vækkes af sin egen krop, eksempelvis af mororefleksen aktiveres under søvnen eller når det helt nyfødte barn vækkes af sutte-refleksen ved at hænder hænderne rører kinderne.

Svøb til udviklingsspring og søvnproblemer

Ud over helt i starten, så kan det være et meget brugbart hjælpemiddel at svøbe din baby når din baby er i et udviklingsspring. I den periode vil der ofte være mere motorisk uro i barnets krop, fordi hjernen udvikler sig og barnet tager sit næste udviklingsspring. Her kan svøbet hjælpe din “udviklende, springende, urolige baby”, med at falde i søvn og forblive i søvnen.

Det samme gør sig gældende ved søvnproblemer. Her kan svøbet have den hjælpende effekt der er brug for, måske både til at falde i søvn og til at blive i søvnen. Det gælder især for de babyer, der bare har rigtig meget krudt og fysisk energi. Man kan jo ikke kan falde i søvn, hvis arme og ben er i fuld bevægelse og vigør.

Svøb ikke din baby i vågentiden

Det at svøbe sin baby under søvnen, skal ikke forveksles med dengang i 70´erne hvor man svøbte babyerne og lagde dem væk fra deres mødre med der formål at give moderen ro til at hvile og sove. En nyfødt baby bør kun være svøbt som en hjælp til at falde til ro i forbindelse med søvnen og under søvnen.

En baby bør ikke være svøbt i sin vågentid. Når din baby er vågen skal han eller hun have lov til at folde sig ud; og mærke sin krop og lære den at kende og hvad den kan. I vågentiden skal der gang i sanserne, musklerne og motorikken skal hjernen udvikles.

Svøbe hvor stramt og hvor meget?

Når du svøber din baby, skal du sådan set altid gå ud fra at svøbet skal være lidt strammere end du lige tror. Det er i hvert fald vores erfaring på Baby Instituttet. Babyer er nemlig ret gode til at vikle sig ud af et svøb, og vi høre har ofte hørt forældre sige til deres baby: “din lille Houdini” – med et smil på læben.

De fleste baby´er har kun behov for at være svøbt omkring armene og overkroppen, så man lader svøbet være løst omkring benene. Andre babyer har også behov for at være svøbt tæt omkring benene, så de heller ikke kan bevæge dem særligt meget. Prøv dig frem med hvor løst /hvor stramt svøbet skal være, altså hvor hurtigt din baby får sig viklet ud igen og for vækket sig selv, og hvor meget af din baby der skal svøbes ind for at give dit barn ro.

Hvad svøber jeg min baby i?

En nyfødt baby vil oftest kunne svøbes ind i en lidt stor stofble. Eller i sin babydyne. Vær dog altid opmærksom på, at din baby ikke må have det for varmt (se senere). Særligt hvis du svøber i babydynen, da overophedning øger risikoen for vuggedød.

Der er noget rigtig smart i at vælge et svøb, der er tyndt og ikke giver barnet for meget varme. Du kan altid lægge dynen over din svøbte baby, hvis du synes der skal lidt mere varme til eller bare en stofble eller et babytæppe, hvis der skal mindre varme til.

Når baby bliver lidt større, kan du med fordel vælge et større svøb – en stor stofble/svøb. Der findes også babysvøb med syninger og velcro, tilpasset barnets krop. Mange forældre synes sådanne svøb er nemmere at bruge, end at få et stykke stof til at fungere.

Hvordan du svøber din baby på en sikker måde

Det er afgørende at din baby ikke får det for varmt under søvnen. I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet ikke svøbes eller pakkes tæt ind i dyner og tæpper, fordi det medfører en risiko for overophedning under søvnen, der øger risikoen for vuggedød. Det er alså vigtigt at din baby ikke overophedes.

Sådan svøber du på den sikre måde:

  • Sørg for at din baby ikke har for meget tøj på under svøbet
  • Brug et svøb som er tyndt (ikke for tykt og dermed ikke for varmt)
  • Sørg for at babys hoved og hals er fri.
  • Din baby skal sove på ryggen
  • Tjek i løbet af luren at din babys ikke er for varm. Det mærker du bedst med et par fingre i nakken

Hvor længe kan/skal man svøbe en baby

Nogle nyfødte sover så godt og tungt når de er svøbt, at man som forældre skal være opmærksomme på, at ens baby ikke “sover over sig”. Sover for længe. Det vil sige, at man skal sørge for at ens baby stadig får den mængde mad og måltider som han eller hun har behov for. Det kan betyde, at du skal vække din baby, ved at pakke din baby ud af svøbet, når der er gået cirka 3 timer.

Du kan svøbe din baby op til omkring 4 månedersalderen, da har ne baby i den alder ofte vil have brug for at kunne bevæge sig under søvnen. Nogle babyer dog brug for at være svøbt i længere tid end det, hvilket de sagtens kan. En voksi-pose kan give samme “tætheds-trygheds følelse” som svøbet kan og fungere som en overgang ud af svøbet. Det vil selvfølgelig afhænge af årstiden.

Børn vokser ud af svøbet ved, at man tilfældigvis en dag ikke lige får barnet svøbt inden søvnen – og finder ud af at ens baby sov lige så godt uden. Eller ved en langsom afvænning eksempelvis ved at barnet bliver mere og mere stærkt og selv får sig viklet ud af svøbet under søvnen, således at barnet er svøbt i starten af søvnen, og så godt som ikke er svøbt under resten af søvnen. Ved at komme over i en vokse-pose eller vinterdragt i barnevognen eller ved gradvis udtrapning.

Hvordan vi kan hjælpe dig med din babys søvn

Måske din baby bare er helt lille og trænger til lidt ekstra ro ind i søvnen med et svøb. Men hvis din baby er lidt større end det og du er på jagt efter noget der kunne virke på din babys mangelfulde søvn, så er vores Søvn i Babysteps for dig. Søvn i Babysteps er i 5 TRIN og i små skridt at lære barnet at mestre søvnens kunst, så dit barn kan få alt den søvn der er så god og sund. Hvis du vælger med sparring vil din Søvn i Babysteps sovevejleder gå vejen sammen med dig. Det hele foregår online, så du let kan være med – også med en træt baby på armen.

Og ja, vi bruger også svøb på Søvn i Babsteps, til de babyer der har glæde af det, så det kan du roligt købe og gå i gang med.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!