KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Svøbe baby som sovehjælp – hvorfor svøbe baby

At svøbe ens baby er noget forældre har gjort i mange generationer i mange forskellige slags kulturer i hele verden. At blive svøbt vil sige, at barnet vikles ind i et eller andet form for tæppe eller stykke stof, så han eller hun ikke kan bevæge sig så meget. Det kan være armene eller hele kroppen inkl. ben.

Formålet er at hjælpe barnet til at føle sig tryg, sikker og beskyttet. Fordi det er præcis som da han eller hun lå inde i den trygge, sikre og beskyttende livmoder i fosterlivet. Man kan også sige, at det kan give en baby en følelse af at blive holdt om, da svøbet giver et let tryk på hele kroppen.

For tidligt fødte babyer vil have et større eller mere udtalt behov for at blive svøbt. Det skyldes, at barnet jo er kommet for tidligt ud af den trygge, varme livmoder. Men vi oplever det også hos nyfødte, født til tiden, da alle menneskebabyer på mange måder er umodne, når de kommer til verden, både fysisk og hjernemæssigt. Det er simpelthen nødvendigt at de fødes før hjernekassen er for stor til at kunne komme ud gennem kvinde-bækkenet. Derfor må hjernen (og resten af kroppen) modne og vokse færdig udenfor livmoderen.

Svøb hjælper kroppen i ro

Når du svøber din baby, hjælper du din baby med at få ro på kroppen. Du giver din baby følelsen af at blive holdt. Måske du selv kan huske, at din mor eller far pakkede og stoppede dynen godt og grundigt rundt om dig og din krop da du var lille?

At blive svøbt, kan være en rigtig god hjælp, når man skal falde i søvn. På den måde hjælpes kroppen i ro, og man forhindrer (eller mindsker risikoen for) at barnet vækkes af sin egen krop, eksempelvis af at mororefleksen aktiveres under søvnen eller når det helt nyfødte barn vækkes af sin sutte-refleksen ved at hænderne rører kinderne.

Svøb til udviklingsspring og søvnproblemer

Ud over helt i starten, kan det være et meget brugbart hjælpemiddel at svøbe under udviklingsspring. I den periode vil der ofte være mere motorisk uro i barnets krop, fordi hjernen udvikler sig og barnet tager et udviklingsspring. Her kan svøbet hjælpe din “udviklende, springende, urolige baby” med at falde i søvn og blive i søvnen.

Det samme gør sig gældende ved søvnproblemer. Her kan svøbet have den hjælpende effekt, der er brug for, måske både til at falde i søvn og til at blive i søvnen. Det gælder især for de babyer, der har rigtig meget krudt og fysisk energi. Man kan jo ikke kan falde i søvn, hvis arme og ben er i fuld bevægelse og vigør.

Svøb ikke din baby i vågentiden

Det at svøbe under søvnen, skal ikke forveksles med dengang i 70´erne hvor man svøbte babyerne og lagde dem væk fra deres mødre med det formål at give moderen ro til at hvile og sove. En nyfødt baby bør kun være svøbt som en hjælp til at falde til ro i forbindelse med søvnen og under søvnen.

En baby bør ikke være svøbt i sin vågentid. Når din baby er vågen skal han eller hun have lov til at folde sig ud; og mærke sin krop og lære den at kende og hvad den kan. I vågentiden skal der gang i sanserne, musklerne og motorikken, så hjernen udvikles.

Svøbe hvor stramt og hvor meget?

Når du svøber din baby, skal du sådan set altid gå ud fra at svøbet skal være lidt strammere end du lige tror. Det er i hvert fald vores erfaring på Babyinstituttet. Babyer er nemlig ret gode til at vikle sig ud af svøbet og blive vækket ved det.

De fleste babyer har kun behov for at være svøbt omkring armene og overkroppen, så man lader svøbet være løst omkring benene. Andre babyer har også behov for at være svøbt tæt omkring benene, så de heller ikke kan bevæge dem særligt meget.

Prøv dig frem med hvor løst eller hvor stramt svøbet skal være, altså hvor hurtigt din baby får sig viklet ud igen og om din baby får vækket sig selv ved det. Og hvor meget af din baby der skal svøbes ind for at give dit barn ro.

Hvad svøber jeg min baby i?

En nyfødt baby vil oftest kunne svøbes ind i en lidt stor stofble. Eller i sin babydyne. Vær dog altid opmærksom på, at din baby ikke må have det for varmt (se senere). Særligt hvis du svøber i babydynen, da overophedning øger risikoen for vuggedød.

Der er noget rigtig smart i at vælge et svøb, der er tyndt og ikke giver dit barn for meget varme. Du kan altid lægge dynen over din svøbte baby, hvis du synes der skal mere varme til eller et babytæppe, hvis der skal mindre varme til.

Når din baby bliver lidt større, kan du med fordel vælge et større svøb – en stor stofble/svøb. Der findes også babysvøb med syninger og velcro, tilpasset barnets krop. Mange forældre synes sådanne svøb er nemmere at bruge, end at få et stykke stof til at fungere.

Hvordan du svøber din baby på en sikker måde

Det er afgørende, at din baby ikke får det for varmt under søvnen. I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet ikke svøbes eller pakkes tæt ind i dyner og tæpper, fordi det medfører en risiko for overophedning under søvnen, der øger risikoen for vuggedød. Det er altså vigtigt, at din baby ikke overophedes.

Sådan svøber du på den sikre måde:

  • Sørg for at din baby ikke har for meget tøj på under svøbet.
  • Brug et svøb som er tyndt (ikke for tykt og dermed ikke for varmt).
  • Sørg for at din babys hoved og hals er helt fri for stof.
  • Din baby skal sove på ryggen.
  • Tjek i løbet af luren at din babys ikke er for varm. Det mærker du bedst med et par fingre i nakken, hvor temperaturen skal være ikke varm og ikke kold.

Hvor længe kan/skal man svøbe en baby

Nogle nyfødte sover så godt når de er svøbt, at man som forældre skal være opmærksom på, at ens baby ikke “sover over sig”. Sover for længe. Det vil sige, at man skal sørge for at ens baby stadig får de måltider som han eller hun har behov for. Det kan betyde, at du skal vække din baby ved at pakke din baby ud af svøbet, når der er gået cirka 3 timer.

Du kan svøbe din baby op til omkring 4 måneders alderen, da en baby i den alder ofte vil have brug for at kunne bevæge sig under søvnen. Nogle babyer har dog brug for at være svøbt i længere tid end det, hvilket de sagtens kan. En voksi-pose kan give samme “tætheds-tryghedsfølelse” som svøbet og kan fungere som en overgang ud af svøbet. Det vil selvfølgelig afhænge af årstiden. Hvis børn har brug for at blive svøbt længere, overgår de til tyngde som hjælp til søvn og tyngdedyner.

Børn vokser ud af svøbet ved, at man en dag ikke lige får svøbt barnet inden søvnen – og finder ud af, at ens baby sov lige så godt uden. Eller ved en langsom afvænning eksempelvis ved at barnet bliver mere og mere stærkt og selv får sig viklet ud af svøbet under søvnen, således at barnet er svøbt i starten af søvnen, og så godt som ikke er svøbt under resten af søvnen. Eller ved at komme over i en vokse-pose eller vinterdragt i barnevognen.

Hvordan vi kan hjælpe dig med din babys søvn

Måske din baby bare er helt lille og trænger til lidt ekstra ro ind i søvnen med et svøb, så et et svøb alt du har brug for. Men måske din baby er lidt større end det og du er på jagt efter noget der kunne virke på din babys mangelfulde søvn, så er vores Søvn i Babysteps for dig.

Og ja, vi bruger også svøb på Søvn i Babysteps, til de babyer der har glæde af det, så det kan du roligt købe og gå i gang med.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!