HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Svøb til baby – stofsvøb og svøb med velcro til at give ro

Et svøb eller et babysvøb er et stykke stof, der bruges til at vikle barnet ind i på en måde der begrænser barnet i at kunne bevæge sig, eller at kunne bevæge sig særlig meget. Ideen med et svøb er at videreføre det barnet kender inde fra livmoderen, nemlig pladsmangel. Formålet er at livet udenfor livmoderen, i hvert fald til en overgang, kommer til at minde så meget som muligt om det velkendte liv inde i livmoderen, og dermed virke mindre nyt (og skræmmende).

Det at svøbe børn er at finde i stort set alle kulturer i verden og også i mange generationer tilbage. Det er forskelligt hvordan det gøres – og hvor grundigt. I nogle kulturer har barnet været helt fikseret og har ikke kunnet bevæge en lillefinger, og i andre kulturer har “svøbet” været mindre bombastisk, med mulighed for mere bevægelsesfrihed til barnet.

Det klassiske svøb

Det helt traditionelle svøb er bare et stykke stof, der enten er kvadratisk eller mere aflangt, som barnet vikles ind i. Selve svøbningen kan foregå på forskellige måder og variere, men alle med det formål at begrænse barnets bevægelser (og give barnet følelsen af livmoderen og ro i kroppen til at kunne sove).

Hvis du vil svøbe din baby i et stykke stof, skal det være stort nok til at kunne “holde på” din baby. Er svøbet en almindelig stofble, vil det kun fungere, når din baby er helt lille. Et svøb på 120 X 120 vil kunne fungere i hele den periode, din baby er lille og eventuelt vil have brug for at blive svøbt.

Specialdesignet svøb

Fordi det ikke er alle der kan få det helt almindelige svøb til at fungere, enten fordi det vikler sig op eller fordi deres baby har en helt eminent evne til at kunne komme fri af svøbet – og dermed få forstyrret sin søvn (vågner op), er der kommet et marked for et specialdesignet svøb. Deres primære formål er en løsning, hvor primært barnets hænder ikke kan vikle sig fri – og dermed få vækket barnet.

De er lidt forskellige i udformning og nogle er bedre gennemtænkt og virker bedre til formålet end andre. Vi har fundet de svøb, vi synes et bedst, med velcrolukning fra Swaddleme. De sidder godt, er ikke for varme og med en nem lukning fortil. Lukningen er med en blød velcrolukning, der ikke kradser.

Svøb og vuggedød

Efter man har fået mere viden om vuggedød, ved man at overophedning er en væsentlig faktor, der øger risikoen for vuggedød. Hvilket man skal være særligt opmærksom på, hvis man svøber sin baby under søvnen.

På Babyinstituttet har vi rigtig god erfaring med svøb, og sikrer os selvfølgelig altid at barnet ikke overophedes. Vi oplever at babyerne falder hurtigere til ro, ved at kroppen hjælpes i ro, der gør det lettere for barnet at falde i søvn. Vi oplever også, at de babyer, der har meget fysisk uro, eller bare elsker at være i fuld vigør, nyder særlig godt af at blive svøbt. Svøbet hjælper barnet i ro, så barnet bedre kan falde i søvn og ikke mindst forblive i sovende til han eller hun er udhvilet.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!