HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Svamp på brystvorterne

I forbindelse med amning kan svamp forekomme på brystvorterne. Svamp er bakterien candida albicans, der er normalt forekommende på hud og slimhinder, hvor den lever i balance med andre mikroorganismer. Ved “overproduktion” af bakterien candida albicans kalder man tilstanden for svamp. Du får svamp på brystvorterne fra din babys mund. Svampen kan også ofte ses som hvide belægninger på din babys tunge og i mundhulen, her bliver den kaldt trøske.

Hvad er symptomerne på svamp på brystvorterne

Symptomerne på svamp er;

  • Stærke, brændende/kløende/sviende/stikkende smerter, som stråler fra brystvorten ind i brystet
  • Smerter både under og mellem amningerne
  • Huden på brystvorten er skinnende eller rød (se foto)

Svamp på brystvorten og amning

Hvis din baby ikke har trøske, så er der en god sandsynlighed for, at dine symptomer ikke skyldes svamp men i stedet slitage på brystvorten, som følge af at din baby teknik ikke et optimal for hverken brystvorten eller amningen.

Hvad er behandlingen af svamp på brystvorterne

Behandlingen afhænger af omfanget af symptomer.

  • Ved milde symptomer vaskes brystvorterne og barnets mund og tunge med danskvand efter hver amning. Hvis det ikke er nok kontaktes din praktiserende læge, der kan vurdere situationen og ordinere behandling
  • Behandling er i første omgang lokalbehandling, der skal pensles på.
  • Ved gentagne eller massivt svampeangreb kan der gives tabletter mod svamp

Det er en god idé inden behandlingen at få podet brystvorterne for at udelukke, at der også er talte om GBS (Gruppe B Streptokokker).

Hvad jeg selv kan gøre ved svamp på brystvorterne

Det er særligt vigtigt at være påpasselig med hygiejnen.

  • Ammeindlæg skal skiftes ofte
  • Brystet må ikke være vådt eller lukket inde med engangsammeindlæg med plastik på ydersiden
  • Stof og andet, der er i berøring med de smittede områder, skal vaskes ved over 60 grader og genstande som sutter, suttebrikker mv. skal rengøres og koges ved 100 grader i minimum 5 minutter.

Det er vigtigt at rette op på teknikken ved brystet, hvis der er sår og raspemærker på brystvorten, så brystvorten bliver mere modstandsdygtigt overfor svampen.

Vores ammevejledning kan hjælpe dig med at finde ud af om det er svamp, du har. Vi kan optimere din babys teknik ved brystet med vores ESA metode, så amningen ikke gør ondt og ikke skader brystvorten – så indgangeskilden for svamp lukkes.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!