HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sutterefleksen, sutter baby rigtigt

Sutterefleksens formål er primært at hente / malke mælken fra brystet og ind i munden. Den aktiveres dog uanset, hvad ens baby tilbydes at sutte på – som eksempelvis sine egne fingre eller en sut. At sutte er også en måde, hvorpå en baby kan hjælpe sig selv til en tilstand af behag, ro eller søvn.

Sutterefleksen - babys sutter på sine fingre

En baby kan sutte ved brystet på forskellige måder. Sugets kraft afhænger af, hvilke muskler ens baby suger med. Det er altafgørende for succes med amningen, at ens baby lærer at bruge musklerne i den bagerste del af mundhulen og kæben, da de giver et kraftigt sug.

Sugets kraft afhænger også af, om ens baby svøber om brystvorten eller ikke. Ligesom hvor meget barnet vejer ofte også har noget at sige i forhold til hvor meget kraft, der kan suttes med.

Hvilke udfordringer kan der være med sutterefleksen

Det mest optimale er, at ens baby har et godt kraftigt sug, så han eller hun kan forsyne sig ved brystet. Et kraftigt sug i kombination med dog en dårlig teknik ved brystet er dog en sprængfarlig cocktail og kan gøre stor skade på brystvorten – bare ved en enkelt amning.

Babyer med et svagt sug, vil have svært ved trække mælk nok ud af brystet (og ofte ikke gør skade eller stor skade på brystvorten). Især den første mælk, råmælken, og  den tykke nærende mælk kan give problemer ved et svagt sug. Her bliver den hjælp du giver og teknikken ved brystet altafgørende for, hvor meget eller hvor lidt mælk din baby får ved brystet.

Et svagt sug ved brystet kan også give en lille mælkeproduktion, fordi brystet ikke forstår din babys reelle behov.

Hvorfor nogle babyer har et svagt sug

Problemer med at sutte kan komme af:

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Sutterrefleksen er en spontan refleks, men den kan stadig godt forvirres, både hvis barnet ikke har oplevet at skulle sutte for at få mad (nogle babyer, der har fået sonde) eller hvis barnet har skulle gøre noget andet (nogle babyer, der har fået kopmadning). Her skal barnet lære at det gælder om at sutte for at få mad i maven – og ikke gøre ingenting eller drikke.

Hvis din baby har problemer med at svøbe eller taber svøbet skal du finde den bagvedliggende årsag for at finde en løsning, der hjælper jer til at få amningen til at fungere.

Lille baby, der har lært en god teknik og nu er mæt.
Baby Instituttet. Lille baby, der har lært en god teknik og nu er mæt.

Der skal også findes en løsning, hvis barnets sug ikke er særligt kraftigt eller hvis det er så kraftigt at det skader brystvorten. Her vil hjælp til teknikken og amningen være nødvendig.

Vores ESA metode kan lærer dig håndgreb til hvordan du lægger din baby til brystet på en måde, der ikke gør skade på brystvorten og giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet og samtidig stimulerer mælkeproduktionen optimalt. Du (og din baby) kan lære ESA (effektiv, smertefri amning) metoden på flere måder;

Vores ammevejledning løser de udfordringer, det giver når en baby har et (for) kraftigt sug og de udfordringer det har for en baby at have for svagt et sug, samt problemer med tømning eller med mælkeproduktionen.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!