LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Babygear

Sutter, hvilke slags sutter findes der?

Mange forældre til babyer og småbørn har et større arsenal af sutter på lager – og også i brug.

Det er der en grund til. Det at sutte virker nemlig naturligt beroligende for en baby og en sut kan derfor være en stor hjælp i dagligdagen – både til at trøst, til at få din baby til at falde til ro og til hygge.

Tænker du, at din baby skal have sut, så kan du her bliver klogere på, hvilke typer sutter der (overordnet) findes på markedet. Og hvilke fordele og ulemper, de forskellige slags sutter har.

Læs videre og find ud af hvilke slags sutter der findes?
– og hvad er godt og dårlig ved de forskellige typer?

Er du endnu ikke afklaret i forhold til om din baby overhovedet skal have sut, så følg linket og læs mere generelt om fordele og ulemper ved sut =>

Runde sutter

Runde sutter er runde helt nede forneden, det vil sige der, hvor den del din baby har inde i munden, møder den del af sutten der er uden for din babys mund. Er sutten helt rund, vil resten af den del, din baby har inde i munden, også være rund.

Den runde sut var den eneste sut, man havde i “gamle dage”.

Den runde sut blev upopulær, da en del børn der brugte sut længe fik suttebid af sutten. Suttebid er når der mellem tænderne i overmunden og undermunden kommer en åbning (der passer til der, hvor sutten har siddet). Bruger din baby en rund sut, skal din baby (dit barn) får blivende tænder og helst inden 4 år alderen. Suttebid retter sig oftes af sig selv i løbet af få uger til måneder efter ophør med brug af sut.

På den runde sut skal din baby rulle tungen rundt om sutten for at holde den i munden. Det kræver noget ekstra af en baby at kunne det, og derfor kan nogle babyer have svært ved den runde sut. Omvendt skal en baby netop kunne rulle tungen for at have en god teknik ved brystet. Den runde sut er derfor god, hvis du gerne vil have, at din baby får sin mad ved brystet.

Du kan se og læse mere om de runde sutter her =>

Flade sutter

Den flade sut blev introduceret af tandlæger, der dengang den runde sut var den eneste på markedet, blev kede af at se nogle børn med suttebid, der ikke rettede sig (fordi de brugte sut meget længe).

Den flade sut er kendetegnet ved at være trykket flad på den del, hvor den del din baby har inde i munden, møder den del af sutten, der er udenfor din babys mund. Det er netop den del, der sidder mellem tænderne i overmunden og undermunden, når din baby har sutten inde i munden (og tænderne er vokset frem).

De flade sutter findes i forskellige udformninger – og der findes tilmed nogle ekstra flade sutter, som derved skulle være endnu mere suttevenlige.

Ulempen ved den flade sut er, at din baby holder fast på sutten ved at trykke en flad tunge op i ganen. Anvender din baby den teknik ved brystet, er det en dårlig teknik, der vil gøre ondt på de fleste kvinder og vil give de fleste babyer for lidt mælk ved brystet. Det er vores erfaring, at introduktion af den flade sut, hos mange babyer, er dårlig for amningen.

Anatomiske sutter

De anatomiske sutter kan være runde for enden af sutten, men de fleste er flade (af hensyn til tænderne).

De anatomiske sutter er kendetegnet ved, at toppen af sutten (den del der er bagerst i din babys gane) er flade enten på den ene side eller på begge sider. Er sutten kun flad på den ene side, er det den del der skal vende ned mod tungen, så den runde side er den del, din baby har i ganen.

De anatomiske sutter skal efterligne brystvorten der ligger inde i barnets  mund under amningen.

Latex eller silikone

Både de runde sutter, de flade sutter og de anatomiske sutter kan fåes enten i latex, der er naturfarvet eller i silikone, der er klart og gennemsigtigt. Om man er til den ene eller anden slags vil ofte være en smagssag.

Så længe formen er den samme, kan de fleste babyer skifte mellem latex og silikone. Latexsutten vil som udgangspunkt være mere eftergivelig inde i babys mund og vil derfor, af de fleste babyer, opleves som en større tilfredstillelse med mere bevægelser op i mellemøret. Silikonesutten er mere stram i det og tungen er derfor ikke i samme aktivitet på silikonesutten, som når sutten er af Latex. Vi anbefaler derfor runde latex sutter, så længe du ammer.

Har i latexallergi i familien, vil silikonesutten være den bedste løsning.

Sutter med og uden ventil

En anden ting omkring sutter, som man ikke umiddelbart kan se, er om sutten er med ventil – det vil sige,  at luften kan komme ind og ud af selve sutten – eller uden. Det vil sige, at den del af sutten din baby har i  munden er lufttæt.

En lufttæt sut vil være mere hård og kunne forme sig mindre efter den indre del af barnets mund, hvor en sut med ventil, hvor luften kan lukkes ud af den del, din baby har i munden bedre vil kunne forme sig efter mundhulen og også fylde mindre inde i munden og senere mellem tænderne.

De fleste anatomiske sutter er lavet således, at der ikke er luft inde i sutten. De fleste silikonesutter er lavet uden ventil, altså med lufttæt suttedel.

Resten af sutten

Nogle sutter er lavet i kun en type materiale, eksempelvis Natursutten og Hevea sutterne, der begge er lavet i i naturgummi (latex). De fleste andre sutter er lavet i 2 forskellige former for plast. Den del din baby sutter på er som før nævnt enten i latex eller silikone, og resten af sutten (den del der ikke er i baby mund) er lavet i hård plast.

Det er forskelligt, hvilken form den del din baby har uden for munden har. De fleste sutteproducenter har forsøgt at tage højde for, at der kan komme luft til huden omkring munden. Det kan nemlig være uhensigtsmæssigt, hvis huden omkring munden hele tiden er våd. I så fald ser man babyer med rød, øm og irriteret hud omkring munden.

Sutter med og uden håndtag

Slutteligt vil den samme sut ofte kunne findes med og uden håndtag.

Håndtag kan være gode til, at din baby (hurtigere) selv kan blive god til selv at putte sin sut i munden. De fleste babyer bakser nu også en del med håndtaget idet de kommer til at trække deres sut ud af munden – ved en fejl. Her kan en sut uden håndtag være en fordel – for både dig og din baby.

Din baby kan altid komme af med sin sut ved at give slip på sutten med tungen, så sutten falder ud af munden.

Kan man skifte sut undervejs?

Man kan være nødt til at give sit barn en anden sut, end den man havde tænkt sig, fordi ens baby simpelthen ikke vil tage den sut, man havde planer om.

Omvendt kan det være svært – som i rigtig svært at gå fra eksempelvis den runde sut og så, når barnet ikke længere fuldernærer sig med amningen, at skifte til den flade sut, som er mere tandvenlig. De fleste babyer vil ikke finde sig i sådan nogle “underlige” ideer fra forældrene. De er blevet glade for den sut de har, og ser slet ikke nogen fidus til at ændre på det.

Du skal derfor som udgangspunkt regne med at din baby har den sut du  introducerer – som din baby tager som helt lille – resten af sutteforløbet. Selvom der selvfølgelig kan være undtagelser.

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!