KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Guide til sutter, hvilken sut til min baby?

Mange forældre til babyer og småbørn har et større arsenal af sutter på lager – og også i brug. Det er der en grund til. Det at sutte virker nemlig naturligt beroligende for en baby, og en sut kan derfor være en stor hjælp i dagligdagen – både til trøst, til at få din baby til at falde til ro og til hygge.

Tænker du, at din baby skal have sut, bliver du her klogere på, hvilke type sutter der (overordnet) findes på markedet. Og hvilke fordele og ulemper, de forskellige slags sutter har.

Runde sutter

Runde sutter er runde helt nede forneden. Det vil sige der, hvor den del, din baby har inde i munden, møder den del af sutten, der er uden for din babys mund. Er sutten rund, vil resten af den del, din baby har inde i munden, også være rund.

Sand sut fra Bibs Colour i st. 2

Den runde sut var den eneste sut, man havde i “gamle dage”. Den runde sut blev dog i en overgang upopulær, da en del børn fik suttebid. Suttebid er, når der mellem tænderne i overmunden og undermunden kommer en åbning (der passer til der, hvor sutten har siddet). Det har dog senere vist sig, at det ikke er suttens udformning, der er problemet, men hvis barnet bruger sut i for lang tid.

Den runde sut er, det vi kalder, ammevenlig. På den runde sut skal din baby nemlig rulle tungen rundt om sutten for at holde den i munden. Det kræver noget ekstra af en baby at kunne det, og derfor kan nogle babyer have svært ved den runde sut. Omvendt skal en baby netop kunne det for at have en god teknik ved brystet. Den runde sut er derfor god, hvis du gerne vil have, at din baby skal amme, da den forebygger sutteforvirring – og ligefrem kan være med til at minde barnet om, hvad barnet skal ved brystet.

Flade sutter

Den flade sut blev introduceret af tandlæger, dengang den runde sut var den eneste på markedet. De var kede af at se børn med suttebid, der ikke rettede sig. Den flade sut er kendetegnet ved at være trykket flad på den del ved læberne. Det er netop den del, der sidder mellem tænderne i overmunden og undermunden, når din baby har sutten i munden, og tænderne er vokset frem. De flade sutter findes i forskellige udformninger – og tilmed som ekstra flade og derfor ekstra tandvenlige.

Ulempen ved den flade sut er, at den ikke er ammevenlig. Din baby vil holde fast på sutten ved at trykke en flad tunge op i ganen. Anvender din baby den teknik ved brystet, er det en dårlig teknik, der vil gøre ondt på de fleste kvinder og vil give de fleste babyer for lidt mælk ved brystet. Det er vores erfaring, at introduktionen af den flade sut for de fleste børn er direkte dårlig for amningen. Får din baby flaske (og ammes slet ikke), vil den flade sut med stor sandsynlighed fungere fint.

Hvis dit barn ikke vil tage den runde sut, kan et alternativ være den halvflade sut. Det er stadig en flad sut, men den er samtidig så rund i formen, at tungen i nogen omfang “griber om sutten”. Du kan her se den semi-flade sut i str 2 fra siden:

Flade anatomiske sutter

De anatomiske sutter er kendetegnet ved, at toppen af sutten er flad på den ene side. Den runde side har din baby oppe i ganen, og den flade del vender ned mod tungen. De anatomiske sutter skal efterligne brystvorten, der ligger fladklemt inde i barnets mund under amningen. Sutterne er flade forenden af hensyn til tænderne. Du kan se en anatomisk sut her:

Latex eller silikone

Nogle suttetyper kan fås både i latex og silikone. Latex (naturgummi) er naturfarvet, og silikone er klart eller mælkefarvet. Om man er til det ene eller andet, vil ofte være en smagssag.

Så længe formen er den samme, kan de fleste babyer skifte mellem latex og silikone. Latexsutten vil som udgangspunkt være mere eftergivelig inde i barnets mund og vil derfor af de fleste babyer opleves som en større tilfredsstillelse med mere bevægelse op i mellemøret. Silikonesutten er mere stram, og tungen er derfor ikke i samme grad aktivitet på en silikonesut, som når sutten er af Latex. Vi anbefaler de runde latex sutter, så længe du ammer, da den bedre understøtter amningen. Har i latexallergi i familien, vil silikone sutter altid være den bedste løsning.

Sutter med og uden ventil

En anden ting omkring sutter, man ikke umiddelbart kan se, er om sutten har en ventil. Altså om luften kan komme ind og ud af selve sutten eller ej. Det vil sige, om den del af sutten din baby har i munden er lufttæt. En sut med ventil hvor luften kan lukkes ud af den del, din baby har i munden, vil bedre kunne tilpasse sig og også fylde mindre inde i munden og senere mellem tænderne. Hvilket vil være en fordel.

En lufttæt sut vil være hård og fylde mere og forme mundhulen og tænderne mere.

Resten af sutten

Nogle sutter er lavet i kun en type materiale, eksempelvis naturgummi (latex) eller silikone. Men de fleste sutter er lavet i 2 forskellige materialer. Den del din baby sutter på, der som før nævnt enten er i latex eller silikone og så resten af sutten (den del der ikke er i barnets mund), der er lavet i hård plast.

Det er forskelligt, hvilken form den del, din baby har uden for munden, har. De fleste sutteproducenter har forsøgt at tage højde for, at der kan komme luft til huden omkring munden. Det kan nemlig være uhensigtsmæssigt, hvis huden omkring munden hele tiden er våd. I så fald ser man babyer med rød, øm og irriteret hud omkring munden. Ligesom at der også er et sikkerhedskrav om huller.

Sutter med og uden håndtag

Slutteligt findes sutter med og uden håndtag.

Håndtag kan være gode til, at din baby (hurtigere) selv kan blive god til at putte sutten i munden. De fleste babyer bakser nu også en del med håndtaget, idet de kommer til at trække deres sut ud af munden ved en fejl. Her kan en sut uden håndtag være en fordel – for både dig og din baby.

Din baby kan altid komme af med sin sut ved at give slip med tungen, så sutten falder ud af munden.

Kan man skifte sut undervejs?

Man kan være nødt til at give sit barn en anden sut, end den man havde tænkt sig, fordi ens baby simpelthen ikke vil tage den sut, man havde planer om. Omvendt kan det være svært – som i rigtig svært – at gå fra eksempelvis den runde sut, når barnet ikke længere fuldernærer sig med amningen og til den flade sut. Eller tidligere i forløbet, at få ens baby til at tage den runde sut, hvis ens baby har en flad sut.

De fleste babyer vil heller ikke finde sig i sådan nogle “underlige” ideer fra forældrene. De er blevet glade for den sut, de har, og ser slet ikke nogen fidus i at ændre på det. Du skal derfor som udgangspunkt regne med, at din baby har den sut, du introducerer –  altså som din baby tager som helt lille – resten af sutteforløbet. Selvom der selvfølgelig kan være undtagelser.

Andre artikler om udstyr til baby

Andre artikler, der kunne have interesse:

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!