Suttebrik, hvad suttebrikker er og hvad de bruges til

En suttebrik er lavet af blødt silikonemateriale med form som en brystvorte og med huller i toppen. Den kaldes blandt mødre også for en ammebrik og sælges i forskellig størrelse.

Suttebrikker er opfundet til at danne en barriere mellem barnets mund og brystvorten, så smerte ved amningen fra sår og rifter mindskes.

Vær opmærksom på, at suttebrikkerne ikke fjerner den bagvedliggende årsag til, at der er kommet sår og revner på brystvorten, og at der derfor er risiko for at de vil komme igen, når du stopper med suttebrikkerne, hvis den bagvedliggende årsag ikke løses.

Derudover bruges suttebrikker til at skabe en kunstig brystvorte ved svært indadvente brystvorter, men kun hvis barnet ikke kan hjælpes til brystet – få fat om brystvorten uden.

Hvordan bruges suttebrikker?

Suttebrikken anbringes således, at den dækker brystvorten. Hvis der mangler noget plastik i kanten af suttebrikken, skal dette område placeres, hvor din babys næse er under amningen.

Mælken suttes ud gennem hullerne i spidsen af suttebrikken.

Det er vigtigt, at suttebrikken placeres korrekt på brystvorten, så din baby ikke laver et skævt sug på brystvorten. Vær også opmærksom på at det er meninen at din baby skal amme med suttebrikken, ikke sutte på brikken som et en sut.

Suttebrikkerne skal skoldes mellem hver amning.

Valg af suttebrik

Hvad du skal vide når du vælger suttebrikker

  • Det er vigtigt, at suttebrikken er af så tyndt et materiale som muligt.
  • Du skal vælge den størrelse suttebrik, der passer til din brystvorte, så den ikke er for stor og ikke for lille (da den ellers kan skabe sår på brystvorten).

Tag dig i agt for suttebrikker

Vi oplever, at flere og flere får tilbudt suttebrikker – og også helt tidligt i forløbet og også ved den første amning. Vi oplever, at personalet ikke har tid til at hjælpe og derfor har vurderet at suttebrikker vil være løsningen (uden at være det).

Det er rigtig problematisk, da suttebrikker ofte skaber flere problemer end du løser og kan være svære at komme af med igen.

For tidligt fødte, babyer der ikke har et godt sug ved brystet og babyer under 3.500 kg bør ikke have suttebrik, da de ofte har færre kræfter og suttebrikken vil gøre det endnu svære at få mælken ud af brystet.

Artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.