fbpx

Suttebrik, hvad suttebrikker er og hvad de bruges til

En suttebrik er lavet af blødt silikonemateriale med form som en brystvorte og med huller i toppen. Den kaldes blandt mødre også for en ammebrik og sælges i forskellig størrelse. Suttebrikker er opfundet til (i en periode) at danne en barriere mellem barnets mund og brystvorten, så smerte ved amningen fra sår og rifter overkommes. Vær opmærksom på, at suttebrikkerne ikke fjerner den bagvedliggende årsag til, at der er kommet sår og revner på brystvorten, og at der uden hjælp til det er stor risiko for at de vil komme igen, når man stopper med suttebrikkerne. Derudover bruges suttebrikker til at skabe en kunstig brystvorte ved svært indadvente brystvorter, men kun hvis barnet ikke på nogen anden måde kan hjælpes til brystet – få fat om brystvorten uden.

Hvordan bruges suttebrikker?

Suttebrikken anbringes således, at den dækker brystvorten. Hvis der mangler noget plastik i kanten af suttebrikken, skal dette område placeres, hvor barnets næse er under amningen. På den måde har barnets næse kontakt med brystet under amningen. Baby kan bedre dufte sin mor. Det hindre også suttebrikken i at klappe op og sidde under næsen (og lukke for luften), hvad den nogle gange kan gøre på bløde bryster.

Mælken suttes ud gennem hullerne i spidsen af suttebrikken.

Det er vigtigt, at suttebrikken placeres korrekt på brystvorten, så din baby ikke laver et skævt sug på brystvorten. Vær også opmærksom på at det er meningen at din baby skal amme med suttebrikken, altså med den samme gode teknik som uden – og altså ikke sutte på brikken som et en sut.

Suttebrikkerne skal skoldes mellem hver amning, så der holdes en god hygiejne.

Valg af suttebrik

Hvad du skal vide når du vælger suttebrikker

  • Det er vigtigt, at suttebrikken er af så tyndt et materiale som muligt, da det vil gøre barrieren mellem brystvorten/brystet og din baby mindre.
  • Du skal vælge den størrelse suttebrik, der passer til din brystvorte. En for lille suttebrik kan kan skabe sår på brystvorten og en for stor brik kan gøre din babys sug svagere ved brystet (ind i brystet) og også gøre brikken svær at komme af med, fordi den er så forskellig fra hvordan brystvorten er.

Tag dig i agt for suttebrikker

Vi oplever, at flere og flere får tilbudt suttebrikker – og også helt tidligt i forløbet og også ved den allerførste amning. Vi oplever, at personalet ikke har tid til at hjælpe eller ikke kan finde ud af at hjælpe barnet til brystet (give hands-on ammevejledning), hvorfor suttebrikker bliver løsningen (uden at være det). For tidligt fødte, babyer der ikke har et godt sug ved brystet og babyer under 3.500 gram bør ikke have suttebrik, da de ofte har færre kræfter og suttebrikken vil gøre det endnu svære at få mælken ud af brystet.

Suttebrikker skaber ofte flere problemer end du løser og er også ofte være rigtig, rigtig svære at komme af med igen. Hvorfor de heller ikke anbefales som en løsning, hvis der overhovedet er nogen anden vej at gå.

Artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.