Søg
Close this search box.

Sut & amning, hvad du skal være opmærksom på

Vores oplevelse er, at de fleste babyer får/har sut, uanset om de ammes eller får flaske. Sutten fungerer som et godt redskab til eksempelvis at trøste eller til at dække et stort suttebehov (et behov for at sutte, der overstiger behovet for mad). Du har sikkert gjort dig en del overvejelser om, hvorvidt din baby skal have sut eller ikke.

Hvad siger undersøgelser om sut & amning

Der findes både undersøgelser, der bekræfter og afkræfter, at brug af sut kan have negativ indvirkning på amningen. Det er altså svært at finde entydig dokumentation for enten at anbefale eller fraråde brug at sut. De divergerende resultater må nok ses som et udtryk for, at en vellykket amning kræver et sammenspil af mange forskellige faktorer. Hvor brug af sut blot er et af de forhold, der kan påvirke amningen. Suttens udformning har måske mere at sige, det er i hvert fald den erfaring vi har på Babyinstituttet.

På Babyinstituttet oplever vi at suttens udformning har rigtigt meget at sige i forhold til amningen, hvorfor vi udelukkende anbefaler den runde sut i størrelse 2 til ammebabyer. Det vi oplever er at de flade sutter er en meget hyppig årsag til sutteforvirring, hvor den runde sut størrelse 2 ikke er det. Vi oplever tilmed at den runde st ligefrem kan være med til at hjælpe amningen på vej.

Hvilke problemer kan sut give for amningen?

Sutter er godt for mange ting, men i forhold til amningen skal du, når din baby er helt ny, have et særligt øje for nedenstående 3 problemstillinger:

  • Sutten kan forvirre din baby
  • Sutten kan “tage” din babys kræfter i starten, hvor din baby er helt ny.
  • Sutten kan give din baby en følelse af falsk mæthed og gøre dit barn spiser for lidt

Sutten kan forvirre din baby

Hvis du introducerer sut inden, din baby er fuldstændig sikker i en god teknik ved brystet, kan sutten forvirre din babys sutteteknik. Årsagen er, at sutteteknikken på sutten og på brystet kan være meget forskellige, medmindre du bruger den runde sut.

  • Ved brystet skal din baby lave en kanal med tungen og svøbe om brystvorten. Ved en flad sut og en anatomisk sut (læs om de forskellige typer sutter her) vil din baby holde sutten ved at presse en flad tunge op i ganen, der er forskellig fra det, dit barn skal ved brystet og for at kunne få amningen til at fungere.
  • Under amningen skal tungen holde brystvorten og barnet malke brystet. Ved en kort sut vil din baby primært holde sutten med musklerne omkring munden, der ikke skal bruges på den måde under amningen.

Hvis din baby bliver forvirret, vil han eller hun anvende teknikken på sutten ved brystet og gøre et dårligere stykke arbejde ved brystet, end før sutten blev introduceret. Det kan give barnet problemer med at få nok mælk ved brystet og tage nok på i vægt. Samt påvirke amningen og mælkeproduktionen.

Sutten kan “tage” en nyfødt babys kræfter

En nyfødt baby vil i starten sutte lige kraftig. Og altså ikke sutte med stor kraft på brystet og med reduceret kraft på sutten. Det nyfødte barn vil ofte bare sutte. Hvis din baby sutter meget på sutten,  vil han eller hun kunne blive træt i kinderne eller kunne spilde sine relativt sparsomme kræfter på noget, der ikke giver mad – nemlig sutten. Resultatet kan blive, at det nyfødte barn er træt, når han eller hun kommer til brystet. Der kan gøre, at din baby på døgnbasis får spist for lidt (ikke kan tage nok på i vægt).

Derfor skal man i starten være opmærksom på, at ens baby ikke ligger for meget med sutten. Det gælder frem til, at mælken er løbet til og mælkeproduktionen er godt etableret, og din baby tager fint på i vægt ved hjælp af brystmælk alene.

Sutten kan give falsk mæthed

Det at sutte kan også forvirre din baby til at tro, at han eller hun har fået mad eller får mad, fordi sutten tilfredsstiller barnets behov for at sutte. Og fordi barnet endnu ikke har styr på, at mavesækken også skal fyldes op. Sutten kan også give en falsk fornemmelse af mæthed. Begge dele vil gøre, at din baby spiser mindre og på døgnbasis måske får spist for lidt (ses ved at barnet ikke tager på i vægt eller nok på i vægt).

Vær også opmærksom på, at sutten kan snyde din baby ved at holde sulten på afstand. Det kan bruges fornuftigt, så du lige kan nå at tisse inden amningen. Det, du skal passe på med, er, at din baby ikke lader sig nøjes med sutten for længe, så måltiderne bliver skubbet. Eksempelvis så meget at ens barn kommer til at mangle et helt måltid pr. døgn. Det gælder især, hvis din baby er meget glad for sutten, at mængden af mad pr døgn kan blive for lille – altså mindre end din baby rent faktisk har brug for.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan vente med at give sut eller andet at sutte på end brystet, indtil amningen er veletableret. Det er den, når din babys teknik er god, mælkeproduktionen er god, og dit barn tager fint på ved hjælp af brystmælk alene. Ved tidlig introduktion af sut (før amningen er veletableret) skal du være opmærksom på, at din baby først og fremmest bruger sine kræfter ved brystet og får nok mad – og at sutten ikke bruges i stedet for mad eller trætter din baby.

Du skal være særlig påpasselig med sutten, hvis din baby IKKE tager passende på i vægt – følger sin vægtkurve. I så fald er der noget med amningen, der endnu ikke fungerer, der skal løses.

På Babyinstituttet bruger vi ESA-metoden, der består af håndgreb til at lægge baby korrekt til brystet og teknikker til tømning af brystet. Begge dele booster mælkeproduktionen, forebygger og løser ammeproblemer.

Vær også opmærksom på, at en baby kunne sove uden sutten i munden. Det vil sige, at man kan tage den ud, når baby sover, eller at barnet selv smider sutten under søvnen og sover videre. Gør din baby ikke det, skal du være særlig opmærksom på, hvorfor din baby ikke kan det? Får din baby nok mad/tager nok på i vægt eller har dit barn ubehag eller smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!