HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sut & amning – den runde sut er bedst, når du ønsker at amme

Det har længe været sundhedspersonalets holdning, at det at bruge sut for tidligt kan påvirke amningen i en negativ retning, fordi barnet ved at bruge sutten kan blive sutteforvirret ved brystet. Altså gøre noget på sutten, og at barnet begynder at gøre den ting ved brystet. Anbefalingen har derfor været, at man ikke bør introducere sin baby for sut, førend amningen er veletableret. Det vil sige, at ens baby er så sikker på teknikken ved brystet, at risikoen for at blive sutteforvirret, når sutten introduceres er lille.

Dykker man dybere ned i den anbefaling, peger de undersøgelser, som anbefalingen hviler på, i forskellige retninger.

Nogle peger hen mod, at brug af sut kan forstyrre amningen, hvorimod andre viser, at brugen af sut ikke medfører nedsat ammelængde eller -frekvens. Og en undersøgelse i praksis viste endda, at en liberal holdning til brug af sut allerede i de første dage efter fødslen øgede antallet af babyer der blev fuldammet ved at det nedbragte behovet/forbruget af modermælkserstatning indtil mælken løb til. (Kilde: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509161).

De divergerende resultater må nok i virkeligheden ses som udtryk for, at mange forskellige faktorer har betydning for om amningen kommer til at lykkes – og ikke bare en afventende introduktion af sut.

Vores erfaring fra tusindvis af babyer i forhold til tidlig introduktion af sut er, at det ikke er den tidlige introduktion af sut der er problemet – men hvilken type sut barnet introduceres for.

Den flade type sut skaber ofte sutteforvirring

Det er vores erfaring, at det er utroligt vigtigt hvilken sut du vælger – hvis du gerne vil tilgodese din amning bedst muligt. Nogle sutter skaber rigtig ofte (og rigtig meget) sutterforvirring og andre typer, oplever vi, ligefrem kan hjælpe det enkelte barn til huske at gøre det rigtigt ved brystet (se næste afsnit).

Langt de fleste babyer, der introduceres for en flad sut vil holde på den fast i munden ved at trykke eller klemme sutten fast med en flad tunge op mod ganen. Hvis barnet (grundet sutteforvirring) overfører den teknik til brystet, vil moderen typisk opleve, at amningen gør ondt, eller at barnet får for enten for lidt mælk ved brystet eller har svært ved at hente den mælk ud, der ikke løber af sig selv. Barnet kan også have meget lange amninger og moderen kan døje med at få brystet effektivt tømt eventuelt med brystbetændelse som følge.

Den runde sut er ammeneutral og måske enddog amme-venlig

På Baby Instituttet bruger vi kun den runde (gammeldags) sut i latex, vi tilmed oplever er ammevenlig. Netop fordi at barnet på en rund sut vil skulle svøbe sin tunge RUNDT om sutten. Ved det fastholder og måske ligefrem træner barnet sit greb ved brystet og tunges bevægelser under amningen, når barnet har sutten. Latexen giver sutten en elasticitet, og gør at barnet kan træne sit undertryk.

Når din baby ammes, skal din baby svøbe sin tunge omkring brystvorten, så der dannes en slags “kanal” som brystvorten kan ligge i. Herefter skal din baby danne et undertryk, der gøres ved at bruge dels tungens muskulatur og dels den bagerste kæbemuskulatur. Når barnet anvender en rigtig teknik laves en slags bølgebevægelse med tungen, der malker mælken ud af brystet, uden at brystvorten klemmes sammen (bliver læbestiftformet) eller belastes (bliver såret og gør ondt). Teknikken er vigtig for amningen, for at amningen ikke gøre skade på brystvorterne, for at barnet kan få mælk nok og for tømningen af brystet (forebygger problemer og sikre en god mælkeproduktion). Det er derfor vigtigt at støtte det, så godt som overhovedet muligt.

Vi forhandler FRIGG sutter, fri de er 100 % dansk produceret:

Hvis den runde sut er for kort (størrelse 1), vil tungen måske ikke kunne gribe eller svøbe, så godt om sutten. Din baby vil i så fald holde sutten med musklerne omkring munden – med stramme læber. Overføres den teknik til brystet vil amningen være smertefuld. Vores oplevelse at at størrelse 2 sutten passer til så godt som alle babyer helt fra starten, men nogle vil have brug for størrelse 1 sutten de føreste 14 dage – 1 måned.

Det er også forklaret i videon her

Er det undersøgt?

Der er ikke lavet undersøgelser, der viser at den runde sut tilgodeser amningen bedst. Vores anbefaling bygger på vores erfaringer med tusindvis af babyer og tusindvis af ammevejledninger.

Så står du og har brug for at introducere din baby for en sut – og ønsker du at amme, er det vores erfaring, at den runde sut (der ikke er for kort) vil være det bedste valg. Den har vi i hvert fald rigtig god erfaring med. Det skal dog for en god ordens skyld siges at den runde sut hos altid introduceres sammen med ESA-metode – vores Effektiv, Smertefri Amning metode til at lægge baby til brystet.

Andre artikler om udstyr

Andre artikler, der kunne have din interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!