HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvornår må min amme-baby få sut?

I starten hvor din baby skal lære en god teknik ved brystet, er du mest sikker på at undgå sutteforvirring, hvis din baby IKKE bruger sut. Grunden er, at din baby ikke bare skal forstå teknikken, men også opnå sikkerhed i den rigtige sutteteknik ved brystet. Det gøres ved, at barnet ikke sutter på noget andet, at ingen andre suttemåder introduceres for barnet. Det gælder både sut, sutteflaske og ammebrikker.

Hvilke problemer kan sut give for amningen?

Sutter er godt for mange ting (se vores suttekursus her =>), men i forhold til amningen skal du, når din baby er helt ny, have et særligt øje for nedenstående 3 problemstillinger:

  • Sutten kan forvirre din baby
  • Sutten kan “tage” din babys kræfter
  • Sutten kan give din baby en følelse af falsk mæthed

Sutten kan forvirre din baby

Hvis du introducerer sut inden, din baby er fuldstændig sikker i en god teknik ved brystet, kan sutten forvirre din babys sutteteknik. Årsagen er, at sutteteknikken på sutten og på brystet kan være meget forskellige, medmindre du bruger en rund sut, som, vi oplever, er ammevenlig.

  • Ved brystet skal din baby lave en kanal med tungen og svøbe om brystvorten. Ved en flad sut og en anatomisk sut (læs om de forskellige typer sutter her) vil din baby holde sutten ved at presse en flad tunge op i ganen, der er forskellig fra det, dit barn skal ved brystet for at kunne få amningen til at fungere.
  • Under amningen skal tungen holde brystvorten og barnet malke brystet. Ved en for lille sut vil din baby primært holde sutten med musklerne omkring munden, der ikke skal bruges på den måde under amningen.

Hvis din baby bliver forvirret, vil han eller hun anvende den teknik, som han eller hun bruger på sutten ved brystet og gøre et dårligere stykke arbejde ved brystet, end før sutten blev introduceret. Det kan give barnet problemer med at få nok mælk ved brystet og tage nok på i vægt. Samt påvirke mælkeproduktionen.

Sutten kan “tage” en nyfødt babys kræfter

En nyfødt baby vil i starten ofte ikke sutte med stor kraft på brystet og med reduceret kraft på sutten (der jo ikke kommer noget ud af). Det nyfødte barn vil ofte bare sutte. Hvis din baby sutter løs på sutten, vil han eller hun kunne komme til at spilde sine relativt sparsomme kræfter på noget, der ikke giver mad – nemlig sutten. Resultatet kan blive, at din nyfødte baby er for træt, når han eller hun kommer til brystet. Der igen kan gøre, at din baby på døgnbasis får spist for lidt (ikke kan tage nok på i vægt).

Derfor skal man i starten være opmærksom på, at ens baby ikke ligger for meget med sutten frem til, at mælken er løbet til, mælkeproduktionen godt etableret, og din baby tager fint på i vægt ved hjælp af brystmælk alene.

Sutten kan give falsk mæthed

Det at sutte kan også forvirre din baby til at tro, at han eller hun har fået mad eller får mad, fordi sutten tilfredsstiller barnets behov for at sutte. Og fordi barnet endnu ikke har styr på, at mavesækken også skal fyldes op. Sutten kan også give en falsk fornemmelse af mæthed. Begge dele vil gøre, at din baby spiser mindre og på døgnbasis måske får spist for lidt (ses ved at barnet ikke tager på i vægt eller nok på i vægt).

Vær også opmærksom på, at sutten kan snyde din baby ved at holde sulten på afstand. Det kan bruges fornuftigt, så du lige kan nå at tisse inden amningen. Det, du skal passe på med, er, at din baby ikke lader sig nøjes med sutten for længe, så måltiderne bliver skubbet. Eksempelvis så meget at din baby kommer til at mangle et helt måltid pr. døgn. Det gælder især, hvis en baby er meget glad for sutten, at mængden af mad pr døgn kan blive for lille – altså mindre end din baby rent faktisk har brug for.

Hvornår kan sutten introduceres?

Det vigtigste er at få amningen godt i gang.

For nogle babyer vil det betyde, at sutten ikke introduceres før:

  • Din baby mestrer teknikken ved brystet perfekt – hver gang
  • Din baby er nem at hjælpe til brystet
  • Der er fint med mælk til din baby
  • Din baby tager godt på i vægt – følger sin vægtkurve ved hjælp af brystmælk alene

Hvis du holder dig til at give dit barn en rund sut, er det vores erfaring, at den uden problemer kan gives tidligere i forløbet. Den runde sut  kan i nogle tilfælde ligefrem være med til at styrke amningen og babys motorik i tungen (svøbet) samt muskelstyrken i tungen – svøbets kraft. Derfor kalder vi den ammevenlig.

Foto fra vores kursus; Godt fra start med sutten vi har lavet i samarbejde med FRIGG sutter.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan vente med at give din baby sut eller andet at sutte på end brystet, indtil amningen er veletableret. Det er den, når din babys teknik er god, mælkeproduktionen er god, og dit barn tager fint på ved hjælp af brystmælk alene.

Ved tidlig introduktion af sut (før amningen er veletableret) skal du være opmærksom på, at din baby først og fremmest bruger sine kræfter ved brystet og får nok mad – og at sutten ikke bruges i stedet for mad eller trætter din baby.

Du skal være særlig påpasselig med sutten, hvis din baby IKKE tager passende på i vægt – følger sin vægtkurve. I så fald er der noget med amningen, der endnu ikke fungerer, som skal løses. Hos os bruger vi vores ESA-metode, der blandt andet består af håndgreb til at lægge baby korrekt til brystet og teknikker til tømning af brystet. Begge dele booster mælkeproduktionen, forebygger og løser ammeproblemer.

Vær også opmærksom på, at det er normalt, at en baby kan sove uden sutten i munden. Det vil sige, at man kan tage den ud, når baby sover, eller at barnet selv smider sutten under søvnen og sover videre. Gør din baby ikke det, så skal du være særlig opmærksom på, hvorfor din baby ikke kan det? Det kan være amningen, babys vægt, babys søvn, ubehag eller smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!