Hvornår må min amme-baby få sut?

I starten, hvor din baby skal lære en god teknik ved brystet, er du mest sikker på at undgå sutteforvirring, hvis din baby IKKE bruger sut. Grunden er, at din baby skal opnå træning og sikkerhed i den rigtige / en god sutteteknik ved brystet, inden andre suttemåder introduceres.

Hvilke problemer kan sut give for amningen

Sutter er godt for mange ting, men i forhold til amningen skal du, når din baby er helt ny, have et særligt øje for nedenstående problemstillinger:

  • Sutten kan forvirre din baby
  • Sutten kan “tage” din babys kræfter
  • Sutten kan give din baby en følelse af falsk mæthed

Sutten kan forvirre

Hvis du introducerer sut inden din baby er fuldstændig sikker i en god teknik ved brystet, kan sutten forvirre din babys sutteteknik. Årsagen er, at sutteteknikken på sutten og på brystet kan være meget forskellige med mindre du bruger en gammeldags rund sut.

  • Ved brystet skal din baby lave en kanal med tungen og svøber om brystvorten.
  • Ved en flad sut og ved en anatomisk sut (læs om de forskellige typer sutter her) vil din baby holde sutten ved at presse en flad tunge op i ganen.
  • Ved en for lille sut vil din baby primært holde på sutten med musklerne omkring munden

Hvis din baby bliver forvirret vil han eller hun anvender den teknik, som han eller hun bruger på suttens ved brystet og gøre et dårligere stykke arbejde, end før sutten blev introduceret. Det kan give barnet problemer med at få nok mælk ved brystet og tage nok på i vægt. Samt påvirke mælkeproduktionen negativ.

Sutten kan “tage” kræfter

Hvis din baby “høvler” løst på sutten, vil en nyfødt baby kunne ligge og spilde sine relativt sparsomme kræfter på sutten. Resultatet kan blive, at din nyfødte baby er for træt, når han eller hun kommer til brystet og på døgnbasis får for lidt mad.

Sutten kan give falsk mæthed

Sutten kan også give en falsk fornemmelse af mæthed, så din baby bliver snydt og på døgnbasis får spist for lidt mad. Vær også opmærksom på at sutten kan snyde din baby, så sulten holdes på afstand, så måltiderne bliver skubbet og evt. skubbet så meget at din baby kommer til at mangle et helt måltid pr. døgn.

Hvis din baby er meget glad for sutten, og især hvis amningen giver udfordringer, så kan mængden af mad pr døgn bliver mindre, end din baby rent faktisk har brug for – din baby vil have svært ved at tage nok på i vægt – følge sin vægtkurve.

Hvornår kan sutten introduceres

Det vigtigste er, at få amningen godt i gang.

For nogle babyer vil det betyde at sutten ikke introduceres før:

  • Din baby mestrer teknikken ved brystet perfekt, hver gang
  • Din baby er nem at hjælpe til brystet
  • Din baby tager godt på i vægt – følger sin vægtkurve

Har du planer om at give en rund sut, er det vores erfaring at den uden problemer kan gives tidligere i forløbet, og hvis den rigtige type og længde sut og type sut vælges ligefrem kan være med til at styrke amningen.

Sut til baby - Hvornår må min ammebaby får sut

Hvad du selv kan gøre

Du skal være opmærksom på, at din baby først og fremmest bruger sine kræfter ved brystet og får nok mad til at tage på i vægt – og dernæst kan din baby bruge kræfter på sutten.

Du skal overveje, om sut er noget for din baby, hvis din baby IKKE tager passende på – følger sin vægtkurve. Gør din baby ikke det, så har I brug for hjælp. Umiddelbart, så er der noget med amningen, der ikke fungerer som det skal.

Måske Amning med ESA-metoden er noget for dig?

Vær også opmærksom på at det er normalt at en baby kan sove uden sutten i munden. Det vil sige at man kan tage den ud, når baby sover eller at barnet selv smider sutten under søvnen og sover videre.  Gør din baby ikke det, så skal du være særlig opmærksom på hvorfor din baby ikke kan det? Det kan være amningen, babys vægt, babys søvn, ubehag eller smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.