FRI FRAGT VED KØB OVER 499 i WEBSHOPPEN ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Hvornår må min amme-baby få sut?

I starten, hvor din baby skal lære en god teknik ved brystet, er du mest sikker på at undgå sutteforvirring, hvis din baby IKKE bruger sut. Grunden er, at din baby ikke bare skal forstå, men også opnå træning og sikkerhed i den rigtige sutteteknik ved brystet, inden andre suttemåder introduceres.

Hvilke problemer kan sut give for amningen

Sutter er godt for mange ting, men i forhold til amningen skal du, når din baby er helt ny, have et særligt øje for nedenstående problemstillinger:

  • Sutten kan forvirre din baby
  • Sutten kan “tage” din babys kræfter
  • Sutten kan give din baby en følelse af falsk mæthed

Sutten kan forvirre

Hvis du introducerer sut inden din baby er fuldstændig sikker i en god teknik ved brystet, kan sutten forvirre din babys sutteteknik. Årsagen er, at sutteteknikken på sutten og på brystet kan være meget forskellige, medmindre du bruger en gammeldags rund sut.

  • Ved brystet skal din baby lave en kanal med tungen og svøber om brystvorten.
  • Ved en flad sut og delvis ved en anatomisk sut (læs om de forskellige typer sutter her) vil din baby holde sutten ved at presse en flad tunge op i ganen.
  • Ved en for lille sut vil din baby primært holde på sutten med musklerne omkring munden

Hvis din baby bliver forvirret, vil han eller hun anvende den teknik, som han eller hun bruger på sutten ved brystet og gøre et dårligere stykke arbejde, end før sutten blev introduceret. Det kan give barnet problemer med at få nok mælk ved brystet og tage nok på i vægt. Samt påvirke mælkeproduktionen negativt.

Sutten kan “tage” kræfter

Hvis din baby “høvler” løs på sutten, vil en nyfødt baby kunne ligge og spilde sine relativt sparsomme kræfter på sutten. Resultatet kan blive, at din nyfødte baby er for træt, når han eller hun kommer til brystet og på døgnbasis får for lidt mad.

Sutten kan give falsk mæthed

Det at sutte kan også forvirre din baby til at tro at han eller hun har fået mad, fordi sutten tilfredsstiller barnets behov for at sutte. Sutten kan også give en falsk fornemmelse af mæthed. Begge dele vil gøre at din baby spiser mindre og på døgnbasis måske får spist for lidt.

Vær også opmærksom på at sutten kan snyde din baby, så sulten holdes på afstand. Det kan bruges fornuftigt, så mor lige kan nå at tisse ingen amningen. Det du skal passe på er at måltiderne ikke bliver skubbet, eksempelvis så meget at din baby kommer til at mangle et helt måltid pr. døgn. Det gælder især hvis din baby er meget glad for sutten, så kan mængden af mad pr døgn bliver mindre, end din baby rent faktisk har brug for. Din baby vil få svært ved at tage nok på i vægt – følge sin vægtkurve.

Hvornår kan sutten introduceres

Det vigtigste er at få amningen godt i gang.

For nogle babyer vil det betyde at sutten ikke introduceres før:

  • Din baby mestrer teknikken ved brystet perfekt, hver gang
  • Din baby er nem at hjælpe til brystet
  • Din baby tager godt på i vægt – følger sin vægtkurve

Har du planer om at give en rund sut, er det vores erfaring, at den uden problemer kan gives tidligere i forløbet, og hvis den rigtige type og længde sut vælges kan det i nogle tilfælde ligefrem være med til at styrke amningen og babys motorik samt muskelstyrke i tunge og kæber.

Sut til baby - Hvornår må min ammebaby får sut

Hvad jeg selv kan gøre for at komme videre

Du skal være opmærksom på, at din baby først og fremmest bruger sine kræfter ved brystet og får nok mad til at tage på i vægt – og dernæst kan din baby bruge kræfter på sutten.

Du skal overveje, om sut er noget for din baby, hvis din baby IKKE tager passende på – følger sin vægtkurve. Gør din baby ikke det, så har I brug for hjælp. Umiddelbart, så er der noget med amningen, der ikke fungerer som det skal. Her er det oplagt at få hjælp til amningen, da et er afgørende at den fungere godt.

Vær også opmærksom på, at det er normalt at en baby kan sove uden sutten i munden. Det vil sige at man kan tage den ud, når baby sover eller at barnet selv smider sutten under søvnen og sover videre. Gør din baby ikke det, så skal du være særlig opmærksom på, hvorfor din baby ikke kan det? Det kan være amningen, babys vægt, babys søvn, ubehag eller smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!