KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Sut, skal din baby have sut eller ikke have sut?

Der er mange ting, man som forælder skal finde ud af, og en af dem er om ens baby skal have sut eller ikke have sut. Herunder kan du læse om de mest gængse fordele og ulemper ved sut.

Fordelene ved at bruge sut

Der er mange fordele ved at ens baby bruger sut, hvilket nok er grunden til at omkring 75 til 85 procent af børn i den vestlige verden bruger sut.

  • Sutten kan bruges af alle til at trøste barnet (partneren og bedsteforældre mv).
  • Sutten kan bruges som en hjælp til at falde i søvn og gøre det nemmere.
  • Sutten kan bruges af barnet til at finde ro eller overkomme svære situationer.
  • Sutten kan bruges til at aflede milde smerter og ubehag. Den virker smertelindrende, ligesom at den kan aflede opmærksomheden.
  • Sutten kan bruges som en hjælp, til lige at vente, eksempelvis på mad eller på at bleen er skiftet færdig.

Sut, når du gerne vil amme

Traditionelt har man anbefalet at vente med at bruge sut, indtil amningen var veletableret, på den baggrund, at brug af sut kunne give en baby sutteforvirring og dermed påvirke amningen negativt. Der er dog flere forskellige undersøgelser, der peger i forskellige retninger. Nogle viser at amningen påvirkes negativt ved brug af sut – andre viser, at amningen ikke påvirkes.

Og så er der lavet en undersøgelse i praksis, der viste at frekvensen af børn der blev fuldammet under indlæggelse på barselsgangen faktisk faldt fra 79% til kun 68% efter at man  ikke længere gav forældrene fri adgang til at give sut (som et led i at blive “Spædbarnsvenligt Hospital”). Samtidig steg andelen af nyfødte, der fik tilskud af modermælkserstatning fra 18% til 28%. Her viste tallene altså at brug af sut påvirkede amningen i positiv retning og dermed når en fordel. Den viser i hvert fald, at man ikke skal være så bekymret for tidlig introduktion af sut.

Det er vores erfaring at du altid skal være opmærksom på, at:

  • For tidlig introduktion af visse typer sut (efter vores erfaring) kan forvirre, fordi sutteteknikken på sutten og ved brystet er forskellige. Det vil sige, introduktion af alle IKKE runde sutter.
  • Sutten kan gøre en nyfødte baby træt i musklerne og kæberne, hvis barnet ligger meget med den, så han eller hun ikke har de kræfter, der skal til ved brystet. Så vær opmærksom på at bruge den klogt.
  • Sutten kan give nogle babyer en oplevelse af “at de spiser”, så de spiser for lidt pr. døgn og ikke tager passende på. Så vær opmærksom på ikke bruge sutten i stedet for mad.

Ulempe – sutten kan blive en del af søvnen

Man skal have for øje om sutten bliver en fast del af søvnen – altså ikke for at kunne falde i søvn, men for at kunne fastholde søvnen. I så fald vil du sikkert blive en af de forældre, der skal op flere gange om natten og putte sutten tilbage i munden på din baby, så I kan sove videre.

Der er ALTID noget galt eller noget der skal optimeres på, hvis en baby, når mælken først er løbet til ikke kan eller næsten ikke kan sove uden sin sut i munden. Ofte vil det være at barnet sluger for meget luft under måltidet, der ikke bøvses godt nok op, får for små portioner, får for lidt mad på døgnbasis (tager for lidt på) eller overspiser.

Ulempe – sutten kan påvirke tænderne

Sutter kan give suttetænder. Hvilket ofte er, at fortænderne i overmunden og undermunden tilretter sig sutten og danner en plads (et lufthul), der hvor sutten sidder. Det er klart jo mere sutten er i munden, jo mere vil det påvirke tænderne.

Jo tungere sutten er, jo større er risikoen også. Sutten bliver tung ved, at der hænger stofbleer eller lignende i hanken. Det er vigtigt for tænderne ikke at have ekstra tyngde på sutten. (Det gælder ikke suttesnore, de små dimser man klikker på tøjet for at sutten ikke falder på gulvet, når ens baby er lille).

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der først er risiko for suttebid, efter barnet er 2 år. Suttebid retter sig i langt de fleste tilfælde i løbet af få uger eller måneder efter ophør med sut. Det er vores erfaring, at det altid retter sig helt, hvis barnet stopper med sutten ved 3 års alderen.

Ulempe – sutten kan være svær at komme af med

Et andet argument mod sut er, at den er svær at komme af med igen.

Hvor “afhængig” dit barn bliver af sutten afhænger ofte mest af, hvordan den bruges. Om sutten er næsten en konstant del af dit barns mund eller om den bruges med omtanke, til at klare særlige situationer – som at vente på maden (lille baby), til at falde i søvn eller hvis man har ondt eller har slået sig m.m.

Det har ikke noget at sige, hvordan sutten bruges i starten af livet i forhold til at komme af med sutten igen, men hvordan den bruges mod slutningen kan have meget at sige. Man kan altid ændre og sætte regler for suttebruget, så det sker en langsom udfasning.

Hvad jeg selv kan gøre for at min baby vil sutten

Der kan være stor forskel på hvor let det er for en baby at lære at bruge sut. Nogle babyer tager bare sutten med det samme, men de fleste babyer skal bruge længere tid på at lære at bruge sut. Det vil sige, at de skal lære at mestre teknikken; hvad de skal gøre med deres mund og tunge for at holde sutten inde i munden og beholde den der. Især hvis de bruger den runde sut i størrelse 2, der er mere ammevenlig, men også lidt sværere at mestre.

Nogle enkelte babyer synes overhovedet ikke at have interesse for at bruge sut. Her må man være meget vedholdende, hvis man ønsker, at ens baby skal bruge sut. Eller bare opgive projektet.

Hvis du ønsker, at din baby skal bruge sut, er det godt at tale om hvordan sutten skal bruges i jeres familie. Det er selvfølgelig en frit for, at blive klogere med erfaringen og ændre mening om, hvordan og hvor ofte sutten må bruges (hvad der er helt normalt), men det er godt at være opmærksom på, at det ikke er ens egen træthed eller manglende overskud, der bestemmer ens barns brug af sut.

Hvis din baby har MEGET brug for sin sut (er meget glad for den), er det ofte, er det altid godt at tænke på om din baby kan have ondt eller være sulten/spiser for lidt. Om der er noget galt, eller noget der bør optimeres på.

Andre artikler om udstyr til baby

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!