Supplering med modermælkserstatning (MME)

Der findes ingen dokumentation for at friske babyer født til termin har behov for anden væske end den råmælk og senere den brystmælk, de får ved brystet.

Undersøgelser har omvendt vist, at supplering med eksempelvis modermælkserstatning kan have en negativ indvirkning på amningen, herunder længden af ammeforløbet. Men undersøgelser viser også, at den korte indlæggelsestid, vi har efter fødslen giver flere og flere problemer med amningen og gør, at flere vil have brug for at supplere med modermælkserstatning og også ender med at opgive amningen. Som følge heraf må flere nyfødte desværre genindlægges på hospitalet med mistrivsel, fordi de har manglet mad.

Hvis du ønsker at supplere amningen med MME, fordi du ”mangler” mælk, skal du være opmærksom på, at supplering med MME altid giver en øget risiko for en nedadgående mælkeproduktion. Supplering med MME giver din baby mere mad (og det er godt, hvis din baby mangler), men det løser ikke det bagvedliggende problem, der gør, at supplering med MME er nødvendig for at mætte din baby.

Et enkelt måltid en sjælden gang imellem, eksempelvis fordi du er til lægen eller lign, har ingen negativ indflydelse på amningen og mælkeproduktionen.

Undersøgelser har også vist, at supplering med modermælkserstatning senere i ammeforløbet ikke giver en bedre nattesøvn, snarere omvendt. Det er dog vores erfaring, at supplering med modermælkserstatning vil give en bedre nattesøvn, hvis mælkeproduktionen i brysterne er for lille og der er brug for mere mad. Den øgede uro om natten hos babyer, der suppleres med MME skyldes formentlig luftgener, som der ofte er mere af ved flasken.

MME som supplement til amningen – helt nyfødt

Hvis din baby er nyfødt, skal du passe på ikke at forvirre din babys sutteteknik, hvilket kan ske, hvis du giver din baby sutteflaske. Det skyldes, at den sutteteknik, din baby skal bruge ved flasken, er anderledes, end den teknik din baby skal bruge ved brystet.

Hvis du af særlige årsager ønsker at supplere amningen, kan det være en fordel ikke at give din baby sutteforvirring. Her kan du med fordel give den ekstra mælk på en lille kop. Du skal hælde, ligesom du selv skulle drikke af koppen. Det er normalt, at der løber en del ved siden af – også selvom man er rutineret.

Med koppen får din baby ekstra mad uden at skulle arbejde for det. Det har den fordel, at din baby bedre vil kunne tage på i vægt. Og den ulempe, for nogle babyer at de bliver mindre motiverede til at sutte ved brystet af at få let mad efter hver amning. Det er problematisk, hvis man gerne vil have amningen op at stå – og derfor skal der handles på det, omvendt så er det vigtigt at give den ekstra mad, hvis det er vurderet, at din baby har brug for den.

MME som supplement amningen – for lille mælkeproduktion

Du kan give kop som supplement til en lille mælkeproduktion. Skal du giver mere supplering end bare lige en smule i starten af ammeforløbet, så er Calma sutteflasken fra Medela (foto) en speciel udviklet flaske til babyer, der skal amme. Barnet skal nemlig, som sagt, bruge (næsten) samme teknik på flasken, som de skal ved brystet.

Far giver sin dreng Camla sutteflasken, her med mors udpumpede mælk, men det kan også være modermælkserstatning (MME):
Supplering - far giver flaske med Calmaflasken fra Medela

En anden mulighed for at supplere amningen med mindst mulig forstyrrelse af det naturlige forløb er, at bruge et supplemental nursing system (SNS). Det er et snoresystem, man sætter fast på brystvorten, så barnet både får mad fra brystet og MME fra SNS systemet.

MME som supplement til amningen – baby

Hvis amningen er veletableret, og du ønsker at supplere amningen med MME, kan du godt give sutteflaske. Det er ikke alle babyer, der vil tage sutteflasken eller kan lide smagen af modermælkserstatning.

Der er altid en risiko for, at din baby vil synes, at det er meget nemmere at få et bjerg af mad ved flasken og flasken derfor sætter amningen på et sidespor (også ved kun ganske få flasker). Calma flasken fra Medela er specielt udviklet til amning og kan derfor anbefales til babyer, der skal ammes. Den teknik din baby skal bruge på Calma flasken fra Medela er nemlig (næsten) den samme som ved brystet.

De fleste babyer tager dog med stor glæde både flaske og bryst. Er din baby meget glad for flasken, kan det være tegn på at der er noget ved amningen der bør optimeres.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Hvis du har brug for at supplere din mælkeproduktion, fordi din baby ikke synes at være mæt, kan vi hjælpe dig med den bagvedliggende årsag. Både vores ESA-metode og vores ammevejledning på Baby Instituttet lægger stor vægt på, at tilstrækkelige mælkekirtler opstartes til produktion, så du ikke risikerer at have for lidt mælk, men kan følge din babys behov hele ammeforløbet.

ESA-metoden – står for Effektiv Smertefri Amning – og er en metode Baby Instituttet har udviklet til, at det kan lykkes enhver kvinde – uanset de individuelle forhold – at få amningen op at stå med mulighed for en god mælkeproduktion og uden smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.