Sunde fedtstoffer er essentielle for hjernens udvikling. Din babys hjerne består ved fødslen af alle sine celler – og det det altså omkring 1000 milliarder celler. De skabes mens din baby er i livmoderen, men især de første år efter din babys ankomst til verden vokser hjernen helt enormt – fordi hver celle vokser, og fordi cellerne i hjernen forbinder sig i takt med at din baby udvikler sig på alle planer.

Hjernen er menneskets force og rummer alle vores oplevelser, evner, kundskaber, minder, drømme, ønsker og hemmeligheder.

Hjernen er altid sulten…

MEN en hjerne ”spiser” ikke hvad som helst.

Din babys hjernes skal fodres med det rigtige

Det er derfor afgørende at ”fodre” din babys hjerne med den rigtige slags føde (allerede helt fra din baby er livmoderen), så der er alle de rigtige byggesten til rådighed, når hjernen grundlægges og opbygges.

For at hjernen kan opbygges og fungere normalt, må kroppen altså have en kontinuerlig tilførsel af glukose (sukker), vitaminer, mineraler og antioxidanter. Desuden skal hjerne have rigeligt med fedt, da 60% af hjernen (fratrukket vandet) består af fedt.

Hjernen reddes af nødvendige fedtstoffer

Hvor godt det end smager, er sandheden den, at kost bestående af meget fastfood, halvfabrikeret mad, kage, is, slik  og hvidt brød IKKE indeholder tilstrækkelige byggesten til hjernen – hverken til at holde din hjerne optimalt kørende eller til at opbygge din babys hjerne.

Desuden er det fedt du finder i den slags fødevarer af den usunde slags  – nemlig den mættede fedt – eller dellefedt.

Sunde fedtstoffer er vigtige for hjernen

Det fedt, din babys hjerne (og din egen hjerne), har brug for er umættet fedt – også kaldet cellefedt. Den sunde umættede fedt øger desuden indlæringen, koncentrationen, koordinationen, og det giver energi og et bedre humør.

Det er især vigtigt at få nok af de essentielle fedtsyre EPA, DHA og GLA, da de er livsnødvendige. 20 % af det fedt, der er i hjernen, består af essentielle flerumættede fedtsyrer.

De essentielle fedtsyrer kan ikke dannes i kroppen og SKAL altså tilføres via kosten.

Når man er baby inde i livmoderen, får man tilført fedtstofferne via navlestrengen og efter fødslen, får man dem via brystmælken. Det sker dog kun forudsat, at ens mor får fedt nok i sin kost. DHA er tilført MME.

Hvordan får man sunde fedtstoffer

De sunde fedtstoffer og essentielle fedtsyrer findes i olivenolie, hørfrøolie, avocado, oliven og fede fisk som laks og makrel, og de kan også tilføres via kosttilskud som fiskeoliekapsler.

Så det er nu, du skal spørge dig selv, om du får nok sundt fedt og nok af de essentielle fedtsyrer til dig selv og din baby?

PS. Gå efter fiskeolier, hvor fiskeolien er udvundet fra små fisk, som eksempelvis EyeQ, da de større rovfisk indeholder meget kviksølv og mange tungmetaller.